Társfüggőség tünetei és kezelése

2015.07.03 10:45

 Szabó Emese

 Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

Mi a társfüggőség?

A társfüggőség nem külön pszichés betegség, ezt a megfogalmazást csak a laikusok használják. Maga a jelenség pszichológiai értelemben kísérő tünete valamilyen mentális zavarnak: semmi mást nem jelent, mint dependenciát, tehát egyfajta függőségi viszonyt, kapcsolódási problémát. A kifejezést gyakran arra is használják, hogy valaki számára a magány elfogadhatatlan. Ilyen esetben az érintetteknek mindig együtt kell lenniük valakivel annak érdekében, hogy ne érezzék magukat egyedül, ne szembesüljenek önmagukkal.

A társfüggőség előfordulása

Az előfordulási gyakoriságok nem ismertek, de tapasztalati alapon ki lehet jelenteni, hogy a nők veszélyeztetettebbek. Ennek hátterében valószínűleg régi, férfiaknak alárendelt szerepükből áll.

A társfüggőség okai és tünetei

A társfüggőség hétköznapi fogalom, pszichológiai szempontból nézve általában valamilyen személyiségzavar áll mögött. Ez lehet például a dependens személyiségzavar: ez olyan függő személyiséget jelent, aki alárendelt viszonyban bármit megtesz azért, hogy kapcsolódhasson az adott partnerhez. Ezek a páciensek a saját szükségleteiket mindig alárendelik a másik félnek.

A társfüggők általában azzal keresik fel a pszichológusokat, hogy egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek át, kilépni, szakítani viszont nem tudnak, nem bírnak egyedül maradni. Ez az egyik legjellemzőbb tünet.

A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek

A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek


Állhat a háttérben szorongás is, ami gyakran onnan eredeztethető, hogy a csecsemő anyához való kötődése sérült. Ezzel szintén magyarázható az, ha valaki saját szükségleteit képtelen saját megküzdéssel kiegyenlíteni, csakis "szimbiózisban" képes létezni.

A társfüggőség kezelése

A kezelés minden esetben pszichoterápia, kognitív viselkedésterápia, gyógyszerek nem jöhetnek szóba. Ezek egyedül akkor használhatók, ha a háttérben elviselhetetlen, más módon kezelhetetlen szorongás áll. Ilyen esetben szorongásoldókra is szükség lehet.

Mivel ilyen esetekben általában személyiségzavarról, személyiségtorzulásról van szó, a terápia mindenképpen több hónapig, gyakran több évig is eltart. Még a sématerápia alkalmazása is éveket vehet igénybe. Utóbbi annak megtanulása, hogyan lehet a rossz sémákat, a rossz viselkedésformákat átformálni, megfelelővé tenni.

A társfüggőség gyógyulási esélyei

Ha a terápia sikeres, az érintett pedig megtanul egy új sémát, akkor a visszaesés esélye kicsi, az érintett ha nem is gyógyult, de tünetmentes lesz. Ennek híján a visszaesésnek nagy az esélye.

A társfüggőség megelőzése

A megelőzést a jó szülői kapcsolat, a szeretet, az önállóságra való nevelés, a gyerek önbizalmának erősítése segíti, mellette pedig fontos a mentális egészség fenntartása is.

A társfüggőség szövődményei

Annak, hogy valaki egy kapcsolatban boldogtalan, és csupán a függőség miatt nem lép ki belőle, számtalan mentális következménye lehet. Lehet ez hangulatzavar, durvább szorongásos kórkép és személyiségzavar. Emellett a pszichés betegségek pszichoszomatikusan testi tüneteket is okozhatnak.

Hasznos tudnivalók

Mivel az érintettek önbizalma nagyon gyenge, maguk csak elvétve ismerik föl a problémát . Emiatt a családnak és a barátoknak komoly szerepük lehetnek abban, hogy fölhívják rá a figyelmet, szakemberhez irányítsák az érintettet.

A cikk elkészítéshez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Társfüggőség kezelésére! További kérdésem van Társfüggőség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt keleten csak lassan ritkul a köd, rétegfelhőzet is képződik belőle, máshol napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag