A közelgő szakítás biztos jelei

A kapcsolat lezárása sosem kellemes élmény, akkor pedig különösen nem, ha derült égből villámcsapásként ér a másik döntése. Szakértők szerint azonban vannak jelek, amelyek jó előre figyelmeztethetnek a közelgő bajra.

Elfajulnak a viták

Teljesen normális, ha a párok időnként veszekszenek, ám az nem túl jó ómen, amikor az összezörrenések állandósulnak, ráadásul rendre el is fajulnak. "A vagdalkozás, egymás sértegetése és a tény, hogy egyik fél sem képes elengedni valamit, amit aztán időről időre a másik fejéhez vág, összességében azt jelezhetik, hogy már nem lesz túl hosszú életű az együttlét" - mondja Davida Rapaport párkapcsolati szakértő.

Kevesebbet beszélgetünk

Ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszan és egészségesen működjön, alapvető a felek közti nyitottság, kommunikáció és őszinteség. Ha azt vesszük észre, hogy egyre kevesebbet beszélgetünk a párunkkal, az akár a közelgő szakításra is utalhat. "Ha az egyik fél nem kommunikál, nagyon gyorsan véget érhet a szerelem még akkor is, ha egyébként más problémák nincsenek" - mutat rá Rapaport.

Így nem fog megviselni a szakítás A körülményektől függetlenül minden elválás hatással van a lelkünkre és a testünkre is. Bár az ilyenkor érzett fájdalmat semmi sem képes egyik napról a másikra elmulasztani, vannak dolgok, amelyeket megtehetünk. Részletek itt.

Meggyengül a kötődés

A két ember közötti erős kötelék nem alakul egyik pillanatról a másikra, jelentékeny időre van szükség ahhoz, hogy a felek azt érezzék: valóban összetartoznak. Intő jel lehet, ha a kapocs gyengülni kezd, és már nem érezzük magunkat olyan közel a kedvesünkhöz, mint egykor. "Nem beszélgettek, nem osztjátok meg egymással az ötleteiteket, nincs meg a régi ragaszkodás, vonzalom, nem nevettek együtt - ezek mind-mind a kötődés gyengülését jelzik. Ilyenkor hamarabb eljöhet a szakítás pillanata, mint gondolnánk" - szögezi le Caleb Backe, a Maple Holistics egészségszakértője.

Különböznek a jövőbeli céljaink

A hosszú távú kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy a fontos kérdésekben hasonló jövőbeli terveink legyenek a partnerünkkel. Számíthatunk azonban a szakításra, ha azt vesszük észre, egyre jobban különböznek a szándékaink. "Ha a saját vagy a párunk céljai, tervei, véleménye megváltozott, már nem biztos, hogy egyfelé tart az életünk. Lehet rá esély, hogy megbarátkozunk az új helyzettel, és alkalmazkodunk a friss irányhoz, de az esetek többségében sajnos nem ez a fajta elfogadás jellemző. A párok nagy része nem tudja feldolgozni, hogy a másik megváltozott" - húzza alá Rapaport.

Ezek jelzik a közelgő szakítást
Ezek jelzik a közelgő szakítást. Fotó: iStock

Kizárjuk a döntésekből a másikat

Normális esetben a párok csapatként működnek, együtt hoznak meg például döntéseket, vagy legalábbis kikérik a másik véleményét, mielőtt határoznának. Amennyiben ez a szokás szép lassan kikopik a kapcsolatból, és a felek egyedül döntenek még a fontos kérdésekben is, az már megkongathatja a vészharangot. "Nem arról van szó, hogy egy párkapcsolatban csak a kedvesünkkel szimbiózisban létezhetünk, de ha valaki teljesen önállósítja magát, annak szomorú oka van: már nem egyenlő partnerként tekint a másikra, már nem érdekli, őt hogyan érintik a változások" - hangsúlyozza Backe.

Nem dolgozunk a kapcsolatért

Hiába vagyunk tökéletesen boldogok, és érezzük úgy, hogy megtaláltuk a másik felünket, nem szabad belekényelmesedni a helyzetbe. Minden egyes nap erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy továbbra is ilyen remekül menjenek a dolgok, ellenkező esetben romlásnak indulhat az idill. "Ha időt, energiát nem kímélve dolgozunk a kapcsolaton, az azt jelenti, hogy szívünkön viseljük a közös jövő sorsát, érzelmileg érintettek vagyunk. Aki viszont már nem foglalkozik ezzel, az elvesztette érdeklődését a partnere iránt" - fogalmaz Laurel House párkapcsolati tanácsadó.

Nem értékeljük a másikat

Fontos, hogy mindig kifejezzük, értékeljük, megbecsüljük a párunkat, elismerjük, amit csinál, bármilyen apró dologról is van szó. Annak a kapcsolatnak, amelyikre ez nem jellemző, a szakértő nem sok jövőt jósol. "Az elismerés alapvető fontosságú. Aki nem kapja meg, az nem is adja, mert úgy van vele: minek erőlködjek, ha a másik sem teszi meg értem?" - teszi fel a költői kérdést House.

Forrás: bustle.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső