Segítség! Feldühít a számítógép!

Lassan tölt be? Lefagy? Nem érti, miért kell újraindítani? Irtózik a hibaüzenetektől? Netán már az egészségi állapotára is rossz hatással vannak a PC-k? Nyugalom, segítünk!

Aki számítógépet használ, legalább egyszer életében kapott már olyan hibaüzenetet, hogy nincs elég hely a lemezmeghajtóján, a gép azonnal újraindul, vagy a dokumentum valamilyen végzetes hiba következtében elveszett. Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek és hibaüzenetek a digitális korszak új betegségéhez, a technostresszhez vezetnek.

A stressznek ezen fajtája leggyakrabban azoknál lép fel, akik olyan informatikai eszközzel kénytelenek dolgozni, aminek működését kevéssé látják át, így mindennapjaikat szorongás, gyakori fejfájások, ingerültség, álmatlanság és kedvetlenség "tarkítják".

A PC-kkel járó stressz egyre nyomasztóbb terhet ró még a rutinosabb felhasználókra is, és a vírustámadásokkal és a lassú szoftverekkel járó bosszúság kihathat az egészségre is. Mint ahogy az egy is kiderült, a számítógépek mára már jelentős mértékben befolyásolják az átlag felhasználó életét, így a még pontosabban definiált számítógépes betegség, a számítógépstressz-szindróma (CSS) tünetei is sokaknál jelentkeznek. A tény maga elkeserítő, a körülményeken azonban magunk is enyhíthetünk.

Káros az egészségre!

Ahogy egyre inkább függünk a technikától, úgy fűzzük egyre szorosabbra a viszonyt a számítógépekkel és a legújabb kütyükkel. Online bankolás, táblázatok kezelése, családi fényképek tárolása, vagy akár csak a napi e-mailezések - mind-mind magukban rejtik a hibalehetőséget és a plusz bosszúságot. Ennek érezhető egészségkárosító hatása lehet: a felgyorsult szívritmus, a merev izomzat és az emelkedő vérnyomás figyelmeztetnek bennünket arra, hogy a géphasználat is állandó stresszhelyzetet jelent.

Álljunk fel a géptől!

Ha nem tudjuk elkerülni, akkor legalább meg kell tanulnunk higgadtan kezelni a gép előtt jelentkező bosszantó szituációkat. Már a tudatos légzés elsajátításával is csökkenthetjük a hibaüzenetekkel, a gép összeomlásával járó káros hatásokat, hiszen nyugodt légzéssel a szervezetünkben automatikusan csökken a stresszhormonok szintje, mérséklődik a szívverések gyakorisága, illetve csökken a vérnyomás is.

 • Ha PC-t használunk, legyünk tisztában az alapvető tudnivalókkal: olvassuk át a súgókat, ne telepítsünk semmit előzetes tájékozódás nélkül!
 • Igyekezzük a legjobb gépet venni, ne csak a legolcsóbbat - ezzel rengeteg bosszúságot és időt spórolhatunk!
 • A fájlokról készítsünk biztonsági másolatot, és mindig legyen segítségünk, aki türelemmel áll informatikai problémánkhoz, ha elakadnánk!
 • Mivel a gép előtt jelentkező stressz legtöbbünknél először a vállunkra "ül", illetve fájó hát és migrén formájában jelentkezik, a bennünk levő feszültséget a problémás testrészek lazításával enyhíthetjük. Ezeket jól oldja a jóga, de akár a számítógép előtti torna is (lásd videónkat). Álljunk fel óránként a gép elől, sétáljunk, vegyünk mély levegőket!

  Jól tudjuk, hogy számítógép rendkívül addiktív, azaz sokszor észre sem vesszük, ha már órák óta a monitorra szegezzük a tekintetünket és markoljuk az egeret: inkább állítsunk emlékeztetőt, ami figyelmeztet, ha itt az idő egy kis pihenésre! Igyunk egy teát (ne kávét!), hagyjuk el az irodát, keressünk egy csendes zugot, ahol relaxálhatunk!

  Ha minden kötél szakad, használjuk magát a gépet arra, hogy ellazítson öt perc erejéig. Hallgassunk zenét, írjunk blogot, fórumokon osszuk meg gondolatainkat másokkal!

  A környezet is fontos!

  A számítógép körüli teret is érdemes úgy alakítanunk, hogy kényelmesen tudjunk ülni, illetve a világítás is megfelelő legyen. Egészséges munkakörnyezetben, megfelelő tartással megelőzhetjük a PC-használattal járó fizikai betegségeket is, így például a "számítógép által okozott károsodással" (Computer Related Injuries, CRI) járó - többnyire mozgásszervi - betegségeket, amelyek a nyakat, a felső végtagokat, valamint a hátat, a feneket, a mellüreget, a szemet és a lábat érintik.

  Homo elektronicus?

  A technikai fejlődéssel lassan mindenkinek fel kell vennie a lépést. Fontos tudatosítanunk, hogy hol szabjuk meg a határt, ameddig hagyjuk, hogy a technika befolyásolja az életünket. Azon felül pedig, amit mi felhasználóként tehetünk (lásd tippjeinket), igyekezzük magunkat függetleníteni munkaeszközünktől!

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +18, +29 °C
  Minimum: +7, +12 °C

  Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció