Már minden harmadik munkavállaló dolgozna inkább külföldön

Nő a bizonytalanság, és ha nem jön gazdasági fordulat, a jelenlegi 173 ezerről akár 250 ezerre növekedhet a munkanélküliek száma.


Magyarországon  35-ről 53 százalékra növekedett a költözést fontolgató munkavállalók aránya. A válaszadók kétharmada belföldön, egyharmada pedig külföldön vállalna munkát – derül ki a Trenkwalder friss, munkaerőpiaci trendeket elemző felméréséből. Nagyjából minden harmadik munkavállaló akar inkább külföldön dolgozni. 

munkanélküliség, infláció, gazdasági válság, külföldi munkahely
Egyre többen vállalnának külföldön munkát. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Hazánkban jelenleg aránylag alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor érezhető, hogy nagy a bizonytalanság a munkaerőpiacon – számolt be róla Nógrádi József, a Trenkwalder igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Kiemelte: a magas energiaköltségek miatt a cégek egyharmada gyakorlatilag létszámstopot rendelt el, próbál túlélni, és ha lehet, megtartani a jelenlegi munkavállalóit. Ez jellemzően olyan cégekre igaz, amelyek energiaigényes gyártást végeznek. Ennek következményeként most nagyságrendileg 20-25 százalékkal kevesebb a meghirdetett állás.

Ha nem történik gazdasági fordulat, és folytatódik a magas energiaárakból, az inflációból, a deviza változásokból és a bizonyos szektorokra jellemző alapanyaghiányból adódó bizonytalanság, akkor várhatóan felfelé fog elmozdulni a munkanélküliségi ráta. Ez azt is jelentheti, hogy a jelenlegi 173 ezer helyett akár 250 ezer munkanélküli is lehet Magyarországon – vetítette előre a szakember. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: