Koronavírus: a 2. hullámban is sokan váltak munkanélkülivé

A koronavírus-járvány második hulláma miatt tavaly novemberben bevezetett szigorítások hatására jelentősen, 16 százalékra nőtt a távmunkában dolgozók aránya Magyarországon. Júliusban és szeptemberben még csak néhány százalék volt ez az arány - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Emellett azonban most is sokan vesztették el az állásukat.

A GKI 1000 ember bevonásával végzett reprezentatív felmérést, amelynek keretében azt vizsgálta, hogyan változtatták meg a foglalkoztatást a koronavírus-járvány miatt novemberben bevezetett szigorítások. Mint kiderült, jelentősen megnőtt a távmunkában dolgozók száma. Emellett a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya is emelkedett: a júliusi 1 százalékos, illetve a szeptemberi 3 százalékos értéket követően decemberben már elérte a 9 százalékot.

Ez utóbbinak leginkább az lehet a magyarázata, hogy a koronavírus megfékezését célzó korlátozások miatt sok vendéglátóhelyen és kereskedelmi szálláshelyen nincs szükség teljes állású személyzetre. Ezzel párhuzamosan csökkent a teljes állású bejárók aránya - a júliusban mért 89 százalékról, illetve a szeptemberi 94 százalékról decemberben 70 százalékra esett vissza.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A koronavírus-járvány a foglalkoztatást is megváltoztatta. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Rugalmasan reagáltak a járványra

Koronavírus: változtak az otthoni munkavégzés szabályai - kattintson!

A GKI szerint mindez azt jelenti, hogy a járvány második hullámára a vállalkozások rugalmasan reagáltak. Ahol lehetett, lehetővé tették a távmunkát, illetve az elbocsátások helyett igyekeztek növelni a részmunkaidőben dolgozók számát. Ugyanakkor a koronavírus-válság következtében nehezebb pénzügyi helyzetbe került kisebb vállalkozások nagy valószínűséggel tovább csökkentették a létszámot.

Elbocsátások is voltak bőven

Arra is rámutattak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 októberében a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 451 ezret. Ugyanakkor a legalább öt főt teljes munkaidőben foglalkoztató vállalkozások, és a valamennyi költségvetési intézmény és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezet által foglalkoztatottak számában 71,6 ezres, vagyis 2,2 százalékos visszaesést mért a hivatal. A GKI szerint az öt fő alatti vállalatoknál és az egyéb foglalkoztatási formáknál is 2,2 százalékos csökkenést feltételezve ebben a körben is mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak az előző évhez képest. Ezzel együtt 120 ezer lehetett a létszámvesztés a vizsgált időszakban.

Koronavírus: durván pusztított a munkaerőpiacon - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: