Koronavírus: a 2. hullámban is sokan váltak munkanélkülivé

A koronavírus-járvány második hulláma miatt tavaly novemberben bevezetett szigorítások hatására jelentősen, 16 százalékra nőtt a távmunkában dolgozók aránya Magyarországon. Júliusban és szeptemberben még csak néhány százalék volt ez az arány - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Emellett azonban most is sokan vesztették el az állásukat.

A GKI 1000 ember bevonásával végzett reprezentatív felmérést, amelynek keretében azt vizsgálta, hogyan változtatták meg a foglalkoztatást a koronavírus-járvány miatt novemberben bevezetett szigorítások. Mint kiderült, jelentősen megnőtt a távmunkában dolgozók száma. Emellett a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya is emelkedett: a júliusi 1 százalékos, illetve a szeptemberi 3 százalékos értéket követően decemberben már elérte a 9 százalékot.

Ez utóbbinak leginkább az lehet a magyarázata, hogy a koronavírus megfékezését célzó korlátozások miatt sok vendéglátóhelyen és kereskedelmi szálláshelyen nincs szükség teljes állású személyzetre. Ezzel párhuzamosan csökkent a teljes állású bejárók aránya - a júliusban mért 89 százalékról, illetve a szeptemberi 94 százalékról decemberben 70 százalékra esett vissza.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A koronavírus-járvány a foglalkoztatást is megváltoztatta. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Rugalmasan reagáltak a járványra

Koronavírus: változtak az otthoni munkavégzés szabályai - kattintson!

A GKI szerint mindez azt jelenti, hogy a járvány második hullámára a vállalkozások rugalmasan reagáltak. Ahol lehetett, lehetővé tették a távmunkát, illetve az elbocsátások helyett igyekeztek növelni a részmunkaidőben dolgozók számát. Ugyanakkor a koronavírus-válság következtében nehezebb pénzügyi helyzetbe került kisebb vállalkozások nagy valószínűséggel tovább csökkentették a létszámot.

Elbocsátások is voltak bőven

Arra is rámutattak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 októberében a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 451 ezret. Ugyanakkor a legalább öt főt teljes munkaidőben foglalkoztató vállalkozások, és a valamennyi költségvetési intézmény és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezet által foglalkoztatottak számában 71,6 ezres, vagyis 2,2 százalékos visszaesést mért a hivatal. A GKI szerint az öt fő alatti vállalatoknál és az egyéb foglalkoztatási formáknál is 2,2 százalékos csökkenést feltételezve ebben a körben is mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak az előző évhez képest. Ezzel együtt 120 ezer lehetett a létszámvesztés a vizsgált időszakban.

Koronavírus: durván pusztított a munkaerőpiacon - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)