Ezt kellene csinálnunk a munkanap utolsó órájában

Szakértők szerint a sikertelen és a sikeres ember közötti (egyik) legnagyobb különbség az, hogy hogyan tölti a munkanap utolsó óráját. Míg előbbi ekkorra már használhatatlan, utóbbi rendkívül aktív. De pontosan mit is csinál?

Kijelöl egy célt, amit el kell érnie

A legtöbben finoman szólva sem vagyunk hatékonyak a munkanap utolsó órájában. Már nem akarunk belekezdeni semmi újba, az óránkat nézzük, fészkelődünk, beszélgetünk a többiekkel. Randi Levin coach viszont azt mondja, a siker egyik kulcsa a munkanap céltudatos befejezése lehet. "Legyen bármilyen apró, de tűzzünk ki egy szakmai célt az utolsó egy órára is. Sokkal boldogabban zárjuk a napot, ráadásul másnap is hatékonyabbak lehetünk."

A sikeres emberek a munkanap utolsó óráját is aktívan töltik
A sikeres emberek a munkanap utolsó óráját is aktívan töltik

Megtervezi, mivel kezdi a következő reggelt

Sokan már a munkaidő első órájában megcsúsznak, mert hirtelen nem tudják, mihez fogjanak hozzá. Mire egyenesbe jönnek, eltelt a délelőtt fele, a produktivitás pedig oda. A szakértők azon a véleményen vannak, hogy ezt viszonylag könnyen elkerülhetjük, ha az utolsó munkaórában megtervezzük, mivel kezdünk másnap reggel. Nem kell az egész napot percre pontosan beosztani, ha a kezdő lökés megvan, sokkal simábban megy majd minden.

Nem (csak) a másnappal foglalkozik

Grant Scheiber, a Real Leaders üzleti magazin alapító szerkesztője szerint ugyancsak hatékony stratégia, ha az utolsó munkaórát nem csupán azzal töltjük, hogy átgondoljuk a másnap egy részét, hanem szánunk időt az aznap összegzésére is. "Mérlegeljünk, tekintsük át a kudarcokat, sikereket, akár kicsik, akár nagyok az eredmények. Ez igazoltan több örömöt okozhat, ezenkívül szakmailag is fejleszt" - tanácsolja.

Rendbe szedi az e-mail-fiókját

Minden egyes nap annyi elolvasásra, megválaszolásra váró e-mail ömlik ránk, hogy úgy érezhetjük, soha nem érünk a végére. És valóban nem fogunk, ha nem foglalkozunk velük rendszeresen - legalább napi egy órát. Grant Scheiber hangsúlyozza: az utolsó munkaóra tökéletesen alkalmas arra, hogy e-mail-fiókunkat megfelelő állapotba hozzuk. Természetesen az azonnali visszajelzést igénylő leveleket ne tologassuk eddig, de határozzuk el, hogy mindig úgy megyünk haza, hogy előtte átnézzük a "postát".

Az álommunka kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Ha figyelembe vesszük saját kompetenciáinkat, akkor is melléfoghatunk. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy érdemes munkát váltani. Részletek itt.

"Kíváncsiskodik"

A napi robot hamar kiölheti belőlünk a képességet, hogy bizonyos feladatokat kellő kreativitással oldjunk meg. Mi tehát a megoldás? Legyünk kíváncsiak! - mutatnak rá a szakértők. Az első pontban már hivatkoztunk Randi Levinre, most is az ő szavait idézzük: "Könnyen elfelejtjük, hogyan kell kíváncsinak lenni, pedig ez a sikeres emberek egyik legfontosabb tulajdonsága. A nap végén tegyük fel magunknak a kérdést, például egy általunk régóta halogatott projekttel kapcsolatban: hogyan tudnék máshogy tekinteni erre a feladatra, mi kellene ahhoz, hogy felébressze bennem a kíváncsiságot?"

Kapcsolatot épít

Az utolsó munkaóra kifejezetten alkalmas lehet arra, hogy új kapcsolatokat építsünk, vagy ápoljuk a már meglévőket. Ezt meg lehet tenni e-mailben, javasolja Grant Scheiber, de akár személyesen is. Remek alkalom lehet jelezni egy munkatársnak vagy éppen a főnöknek, hogy mennyire hasznos volt számunkra az utolsó, közösen abszolvált projekt. De felvethetünk új ötleteket, értekezhetünk jövőbeli tervekről is egy partnerrel, akivel pár hónapja valamiért megszakadt a kapcsolat.

Rendet tesz az asztalán

Apróságnak tűnik, pedig kutatások eredményei alapján nagyon sokat nyom a latban, hogyan hagyjuk ott a nap végén az asztalunkat. A Princeton University egy 2011-es tanulmányából például kiderült, hogy a káosz megnehezítheti a feladatokra való összpontosítást, az adatok feldolgozását. Ha kifejezetten rendetlenek vagyunk, lehet, hogy szükségünk lesz az utolsó munkaórára a pakoláshoz, de a legtöbb esetben erre azért elég 10-15 perc - a maradék időben pedig a fenti pontok közül mást is kipipálhatunk.

Forrás: rd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció