Ezt kellene csinálnunk a munkanap utolsó órájában

Szakértők szerint a sikertelen és a sikeres ember közötti (egyik) legnagyobb különbség az, hogy hogyan tölti a munkanap utolsó óráját. Míg előbbi ekkorra már használhatatlan, utóbbi rendkívül aktív. De pontosan mit is csinál?

Kijelöl egy célt, amit el kell érnie

A legtöbben finoman szólva sem vagyunk hatékonyak a munkanap utolsó órájában. Már nem akarunk belekezdeni semmi újba, az óránkat nézzük, fészkelődünk, beszélgetünk a többiekkel. Randi Levin coach viszont azt mondja, a siker egyik kulcsa a munkanap céltudatos befejezése lehet. "Legyen bármilyen apró, de tűzzünk ki egy szakmai célt az utolsó egy órára is. Sokkal boldogabban zárjuk a napot, ráadásul másnap is hatékonyabbak lehetünk."

A sikeres emberek a munkanap utolsó óráját is aktívan töltik
A sikeres emberek a munkanap utolsó óráját is aktívan töltik. Fotó: iStock

Megtervezi, mivel kezdi a következő reggelt

Sokan már a munkaidő első órájában megcsúsznak, mert hirtelen nem tudják, mihez fogjanak hozzá. Mire egyenesbe jönnek, eltelt a délelőtt fele, a produktivitás pedig oda. A szakértők azon a véleményen vannak, hogy ezt viszonylag könnyen elkerülhetjük, ha az utolsó munkaórában megtervezzük, mivel kezdünk másnap reggel . Nem kell az egész napot percre pontosan beosztani, ha a kezdő lökés megvan, sokkal simábban megy majd minden.

Nem (csak) a másnappal foglalkozik

Grant Scheiber, a Real Leaders üzleti magazin alapító szerkesztője szerint ugyancsak hatékony stratégia, ha az utolsó munkaórát nem csupán azzal töltjük, hogy átgondoljuk a másnap egy részét, hanem szánunk időt az aznap összegzésére is. "Mérlegeljünk, tekintsük át a kudarcokat, sikereket, akár kicsik, akár nagyok az eredmények. Ez igazoltan több örömöt okozhat, ezenkívül szakmailag is fejleszt" - tanácsolja.

Rendbe szedi az e-mail-fiókját

Minden egyes nap annyi elolvasásra, megválaszolásra váró e-mail ömlik ránk, hogy úgy érezhetjük, soha nem érünk a végére. És valóban nem fogunk, ha nem foglalkozunk velük rendszeresen - legalább napi egy órát. Grant Scheiber hangsúlyozza: az utolsó munkaóra tökéletesen alkalmas arra, hogy e-mail-fiókunkat megfelelő állapotba hozzuk. Természetesen az azonnali visszajelzést igénylő leveleket ne tologassuk eddig, de határozzuk el, hogy mindig úgy megyünk haza, hogy előtte átnézzük a "postát".

Az álommunka kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Ha figyelembe vesszük saját kompetenciáinkat, akkor is melléfoghatunk. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy érdemes munkát váltani. Részletek itt .

"Kíváncsiskodik"

A napi robot hamar kiölheti belőlünk a képességet, hogy bizonyos feladatokat kellő kreativitással oldjunk meg. Mi tehát a megoldás? Legyünk kíváncsiak! - mutatnak rá a szakértők. Az első pontban már hivatkoztunk Randi Levinre, most is az ő szavait idézzük: "Könnyen elfelejtjük, hogyan kell kíváncsinak lenni, pedig ez a sikeres emberek egyik legfontosabb tulajdonsága. A nap végén tegyük fel magunknak a kérdést, például egy általunk régóta halogatott projekttel kapcsolatban: hogyan tudnék máshogy tekinteni erre a feladatra, mi kellene ahhoz, hogy felébressze bennem a kíváncsiságot?"

Kapcsolatot épít

Az utolsó munkaóra kifejezetten alkalmas lehet arra, hogy új kapcsolatokat építsünk, vagy ápoljuk a már meglévőket. Ezt meg lehet tenni e-mailben, javasolja Grant Scheiber, de akár személyesen is. Remek alkalom lehet jelezni egy munkatársnak vagy éppen a főnöknek, hogy mennyire hasznos volt számunkra az utolsó, közösen abszolvált projekt. De felvethetünk új ötleteket, értekezhetünk jövőbeli tervekről is egy partnerrel, akivel pár hónapja valamiért megszakadt a kapcsolat.

Rendet tesz az asztalán

Apróságnak tűnik, pedig kutatások eredményei alapján nagyon sokat nyom a latban, hogyan hagyjuk ott a nap végén az asztalunkat. A Princeton University egy 2011-es tanulmányából például kiderült, hogy a káosz megnehezítheti a feladatokra való összpontosítást, az adatok feldolgozását. Ha kifejezetten rendetlenek vagyunk, lehet, hogy szükségünk lesz az utolsó munkaórára a pakoláshoz, de a legtöbb esetben erre azért elég 10-15 perc - a maradék időben pedig a fenti pontok közül mást is kipipálhatunk.

Forrás: rd.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra