8 munka, ami növelheti a rák kockázatát

"A munka beteggé tesz" - szól a sokszor idézett közhely, ami bizonyos esetekben fokozottan igaz lehet. Kutatások szerint ugyanis vannak bizonyos foglalkozások, amelyeknél nagyobb az esély a daganatos betegségek kialakulására. Cikkünkből kiderül, melyek ezek.

Légiutas-kísérő

A mellrák kevésbé ismert tünetei - részletek itt .

Az Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint, mivel a légiutas-kísérők a repülőgépen viszonylag magas ionizáló sugárzásnak vannak kitéve, megnő az esélyük a különféle daganatos betegségek kialakulására. Vizsgálatok kimutatták: a légiutas-kísérőknél 50 százalékkal nagyobb a valószínűsége a mellráknak, mint azoknál a nőknél, akik más területen dolgoznak, a bőrrák megjelenési aránya pedig négyszer magasabb.

Boncmester

Bár a boncmestereknek nem ez az elsődleges feladata, kérésre a holttest bebalzsamozását is vállalhatják. A folyamat során használt nagy mennyiségű formaldehid (színtelen, kellemetlen, csípős szagú gáz) miatt jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk mieloid leukémia, olvasható a Nemzeti Rákkutató Intézet folyóiratában közzétett tanulmányban.

Autószerelő

Az autószerelők szervezete sokszor olyan rákkeltő anyagoknak lehet kitéve, mint az arzén, azbeszt , benzol, illetve a tetraklór-etilén, utóbbi növelheti a nyelőcső-, húgyhólyag-, illetve a méhnyakrák kockázatát. Szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy a dízel kipufogógáz szintén veszélyes lehet, vizsgálatok során rájöttek, emelheti a tüdő-, hólyag-, gége-, nyelőcső- és gyomordaganatok megjelenési valószínűségét.

Irodai dolgozó

Az irodai dolgozók munkaidejük legnagyobb részét a számítógépük előtt, ülve töltik, ez pedig német kutatók szerint 24 százalékkal megnöveli az esélyüket a vastagbélrák, 32 százalékkal pedig a méhtestrák kialakulására. Azoknál, akik az egész napos ülés után az estéjüket is a kanapén abszolválják ahelyett, hogy valamilyen sporttal átmozgatnák a testüket, újabb 10 százalékkal emelkedik a kockázat.

Az irodai dolgozók a sok ülés miatt veszélyeztetettek
Az irodai dolgozók a sok ülés miatt veszélyeztetettek. Fotó: iStock

Laboráns

A Cancer Research folyóiratban jelent meg az a kutatás, amelyből kiderült: azoknak a nőknek, akik klinikai laborban dolgoznak, és a családi kórtörténetükben előfordult a mellrák, kétszer nagyobb az esélyük a betegség kialakulására. Ráadásul, ha olyan szerves oldószereket használnak a munkájuk során, mint például a benzol, további 40 százalékkal nő a kockázat.

Éjszakai műszakos

Így betegít meg az éjszakai műszak - olvassa el cikkünket !

Nem csupán a különféle anyagok vagy a sugárzás okozhat rákos elváltozásokat az emberi testben, hanem a rendszeres éjszakai műszakozás is. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk természetes, úgynevezett cirkadián ritmusa felborul, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek. Egy, a kínai Szecsuani Egyetemen végzett kutatásból például világossá vált, hogy az éjszakai műszakban dolgozó európai és észak-amerikai nőknél a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellrák esélye pedig 32 százalékkal növekszik.

Űrhajós

Az űrhajósokat, miután elhagyják a Föld légkörét és mágneses mezőjét, nagyon erős kozmikus sugárzás érheti. A NASA szerint a szervezetüket ért terhelés olyan, mintha 150-6000 mellkasi röntgenfelvételt készítenének róluk. Ez növelheti nemcsak a rák, de a sugárbetegség, a degeneratív csontbetegségek, illetve a központi idegrendszert érintő kórok kialakulási esélyét is.

Tűzoltó

A Nemzeti Munkahely-biztonsági és Egészségvédelmi Intézet tanulmánya szerint, bár a tűzoltóknál általánosságban csak mérsékelten nagyobb a rák kialakulásának kockázata, mint az átlagembernél, egyes daganattípusok megjelenési esélye megduplázódik - az égés közben keletkező veszélyes anyagok a legtöbb esetben hererákot és mezoteliómát (a mellhártya rosszindulatú daganata) okozhatnak.

Forrás: thehealthy.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.