Tourette-szindrómával is lehetünk sikeresek

Kedden tartották Ivo Toman, cseh szerző legújabb könyvének magyarországi bemutatóját egy fővárosi étteremben. A férfi története azért különleges, hiszen betegsége, a Tourette-szindróma ellenére is több országban elismert üzletember, tréner lett. Könyve, "A sikeres önmanipuláció" útmutató a sikerhez, amelyet magánéletében és munkássága során is igazolt, és betegsége ellenére sikeresen alkalmazott.

A Tourette-szindróma (TS) egy neuropszichiátriai betegség, amelyet a ticeknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások tartós, együttes vagy váltakozó fennállása jellemez. A TS tünetei leginkább gyermekkorban, de mindenképpen 21 éves kor előtt jelentkeznek. Férfiaknál 3-4-szer gyakoribb, mint nőknél, és a világon mindenütt, minden etnikai csoportban észlelték. Természetes lefolyása, kimenetele nagyon változó, a tünetek palettája igen széles, és a tünetsúlyosság a nagyon enyhétől a rendkívül súlyosig terjedhet.

A leggyakoribb tünetek között említhetjük a motoros ticeket (pl. hunyorgás, grimaszolás, fejrángatás, vállmozgatás, ujjgörcsölés), emellett előfordulhat hangok, zajok kiadása, illetve szavak, esetleg mondatok önkéntelen kimondása, melyeket együttesen vokális ticeknek nevezünk.

A TS komplex diagnosztikájával és terápiás kezelésével kiemelten a Vadaskert Alapítvány foglalkozik, és a kezelésben kiemelt jelentőségű az un. pszichoedukáció és az élményterápia. Bővebben: www.vadaskertalapitvany.hu

Mivel a komplex tic (pl. az akaratlan káromkodás, mások beszédének vagy viselkedésének utánzása) egy átlagos szemlélő számára furcsának és szokatlannak tűnhetnek, gyakran előfordul, hogy a Tourette-szindrómával küzdők számára a legnagyobb nehézséget nem betegségük, hanem a társadalomba való beilleszkedés, a kortárs kapcsolatokból eredő sérelmek, és az ebből kialakuló alacsony önértékelés jelenti.

Mint azt dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány pszichológusa is elmondta, fontos, hogy a betegséget ne kezeljük tabuként, és hogy az érintettek minél hamarabb eljussanak orvoshoz, mert a ticek egy része - megfelelő terápia mellett - 18 éves korra akár el is tűnhet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)