Tourette-szindrómával is lehetünk sikeresek

Az, hogy valaki valamilyen betegséggel küzd, nem jelenti azt, hogy ne érhetne el nagy dolgokat az életben. Jó példa erre Ivo Toman cseh szerző, akinek Tourette-szindrómája van.

Kedden tartották Ivo Toman, cseh szerző legújabb könyvének magyarországi bemutatóját egy fővárosi étteremben. A férfi története azért különleges, hiszen betegsége, a Tourette-szindróma ellenére is több országban elismert üzletember, tréner lett. Könyve, "A sikeres önmanipuláció" útmutató a sikerhez, amelyet magánéletében és munkássága során is igazolt, és betegsége ellenére sikeresen alkalmazott.

A Tourette-szindróma (TS) egy neuropszichiátriai betegség, amelyet a ticeknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások tartós, együttes vagy váltakozó fennállása jellemez. A TS tünetei leginkább gyermekkorban, de mindenképpen 21 éves kor előtt jelentkeznek. Férfiaknál 3-4-szer gyakoribb, mint nőknél, és a világon mindenütt, minden etnikai csoportban észlelték. Természetes lefolyása, kimenetele nagyon változó, a tünetek palettája igen széles, és a tünetsúlyosság a nagyon enyhétől a rendkívül súlyosig terjedhet.

A leggyakoribb tünetek között említhetjük a motoros ticeket (pl. hunyorgás, grimaszolás, fejrángatás, vállmozgatás, ujjgörcsölés), emellett előfordulhat hangok, zajok kiadása, illetve szavak, esetleg mondatok önkéntelen kimondása, melyeket együttesen vokális ticeknek nevezünk.

A TS komplex diagnosztikájával és terápiás kezelésével kiemelten a Vadaskert Alapítvány foglalkozik, és a kezelésben kiemelt jelentőségű az un. pszichoedukáció és az élményterápia. Bővebben: www.vadaskertalapitvany.hu

Mivel a komplex tic (pl. az akaratlan káromkodás, mások beszédének vagy viselkedésének utánzása) egy átlagos szemlélő számára furcsának és szokatlannak tűnhetnek, gyakran előfordul, hogy a Tourette-szindrómával küzdők számára a legnagyobb nehézséget nem betegségük, hanem a társadalomba való beilleszkedés, a kortárs kapcsolatokból eredő sérelmek, és az ebből kialakuló alacsony önértékelés jelenti.

Mint azt dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány pszichológusa is elmondta, fontos, hogy a betegséget ne kezeljük tabuként, és hogy az érintettek minél hamarabb eljussanak orvoshoz, mert a ticek egy része - megfelelő terápia mellett - 18 éves korra akár el is tűnhet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra