Szexuális zaklatás: az újraélés segít

A traumával szembesítő terápiás módszer eredményesebb volt az általános támogatást nyújtó beszélgetéssorozatnál, így zöld utat kapott a szexuális zaklatás miatt poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő fiatalabb páciensek esetében.

Egy friss kutatás szerint a szexuális zaklatás sorozatos újraélésén alapuló "elnyújtott kitettség terápia", melyet a felnőtteknél eddig is alkalmaztak, a kamaszlányok esetében is működik. Méghozzá eredményesebben, mint a lelki támogatást nyújtó beszélgetések.

"A Pennsylvaniai Egyetem klinikai pszichológus professzora.

Segít, ha az áldozat újraéli a szexuális zaklatást(Fotó: Europress)

"Egy olyan lánynak például, aki bűntudatot érez amiatt, hogy nem tudja megakadályozni az apjától elszenvedett szexuális zaklatást, rá kell jönnie: akkor és ott nem volt elég ereje ahhoz, hogy cselekedjen, és nem az ő hibája, ami történt. Az ismételt újraélés során a páciens közelebb kerül a traumatikus élményhez, és képes úgy elraktározni magában, mint a múlt egy szörnyű szeletét. Ezután már anélkül fejlődhet tovább, hogy az esemény kísértené" - fejtette ki Foa professzor.

A vizsgálatban hatvanegy 13 és 18 év közötti tinilány vett részt, akik mindannyian szexuális zaklatás utáni poszttraumás stressz szindrómában szenvedtek. Az esemény legalább három hónappal a terápia kezdete előtt történt. A lányok körülbelül fele sztenderd, támogatást nyújtó terápián vett részt 14 héten keresztül, a többiek pedig szembenéztek a múltjuk démonaival. Az eredmények alapján a második csoportba tartozók nagyobb valószínűséggel küzdötték le a poszttraumás stressz szindrómát, és az általános lelki állapotuk is jobb volt.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: