Szexuális zaklatás: az újraélés segít

A traumával szembesítő terápiás módszer eredményesebb volt az általános támogatást nyújtó beszélgetéssorozatnál, így zöld utat kapott a szexuális zaklatás miatt poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő fiatalabb páciensek esetében.

Egy friss kutatás szerint a szexuális zaklatás sorozatos újraélésén alapuló "elnyújtott kitettség terápia", melyet a felnőtteknél eddig is alkalmaztak, a kamaszlányok esetében is működik. Méghozzá eredményesebben, mint a lelki támogatást nyújtó beszélgetések.

"A Pennsylvaniai Egyetem klinikai pszichológus professzora.

Segít, ha az áldozat újraéli a szexuális zaklatást(Fotó: Europress)

"Egy olyan lánynak például, aki bűntudatot érez amiatt, hogy nem tudja megakadályozni az apjától elszenvedett szexuális zaklatást, rá kell jönnie: akkor és ott nem volt elég ereje ahhoz, hogy cselekedjen, és nem az ő hibája, ami történt. Az ismételt újraélés során a páciens közelebb kerül a traumatikus élményhez, és képes úgy elraktározni magában, mint a múlt egy szörnyű szeletét. Ezután már anélkül fejlődhet tovább, hogy az esemény kísértené" - fejtette ki Foa professzor.

A vizsgálatban hatvanegy 13 és 18 év közötti tinilány vett részt, akik mindannyian szexuális zaklatás utáni poszttraumás stressz szindrómában szenvedtek. Az esemény legalább három hónappal a terápia kezdete előtt történt. A lányok körülbelül fele sztenderd, támogatást nyújtó terápián vett részt 14 héten keresztül, a többiek pedig szembenéztek a múltjuk démonaival. Az eredmények alapján a második csoportba tartozók nagyobb valószínűséggel küzdötték le a poszttraumás stressz szindrómát, és az általános lelki állapotuk is jobb volt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)