Pszichológiai segítséget kapnak az ukrán menekültek

Ingyenes, online, telefonos és személyes pszichológiai segítséget nyújtanak hazai pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek az ukrán menekülteknek.

Az ukrán menekültek néhány napja még teljesen normális, hétköznapi életet éltek, majd hirtelen egy háború közepén találták magukat. Biztonságuk érdekében hátra kellett hagyniuk az eddigi életüket: otthonukat, munkájukat, nem ritkán szeretteiket is. Ebben a hirtelen létrejött új helyzetben az eddigi jövőképük egy pillanat alatt hullhatott semmivé. Nemcsak azt nem tudják, hogyan folytatódik az életük, de azt sem, hol fognak aludni, mit fognak enni, és viszontlátják-e még a gyerekeiket, szüleiket, testvéreiket, barátaikat.

"Mindenki megtanult Molotov-koktélt készíteni" Alig két hete robbant ki az orosz-ukrán háború, és azóta rengetegen menekültek el Ukrajnából, hogy biztonságban tudhassák magukat és családtagjaikat. Sokan viszont vissza-visszamennek az országba , hogy újabb embereket tudjanak kimenekíteni, illetve elláthassák minden szükséges eszközzel azokat, akik ottmaradtak harcolni.

A történtek hatására egy nagyon beszűkült mentális állapot jöhet létre, mind az érzelmek, mind a gondolatok szempontjából, amely ráadásul állandó szorongást, félelmet eredményezhet. Ilyenkor minden pszichológiai támogatás életmentő lehet - hangsúlyozza Füredi Krisztián pszichológus. Ezért határoztak úgy a pszi.hu szakemberei - pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek -, hogy támogatják a bajbajutottakat: az akut krízisre kínálnak segítséget legjobb szándékaik és tudásuk önkéntes és ingyenes felajánlásával.

Nehéz és hosszú folyamat

A szakemberek támogatásával az érintettek idővel képessé válhatnak arra, hogy új problémamegoldó eszközöket találjanak, és ezáltal könnyebben tovább tudjanak lépni. A jelen háborús helyzetből menekülőknél ez nyilván nagyon nehéz és hosszú folyamat, így fel kell készülni a hosszabb távú pszichológiai ellátásukra is. A programban egyébként jelenleg 200 szakember vesz részt, de a számuk folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

További fontos részletekről, egyebek mellett az elérhető szakemberek listájával kapcsolatban ide kattintva tájékozódhatunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra