Pszichológiai segítséget kapnak az ukrán menekültek

Ingyenes, online, telefonos és személyes pszichológiai segítséget nyújtanak hazai pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek az ukrán menekülteknek.

Az ukrán menekültek néhány napja még teljesen normális, hétköznapi életet éltek, majd hirtelen egy háború közepén találták magukat. Biztonságuk érdekében hátra kellett hagyniuk az eddigi életüket: otthonukat, munkájukat, nem ritkán szeretteiket is. Ebben a hirtelen létrejött új helyzetben az eddigi jövőképük egy pillanat alatt hullhatott semmivé. Nemcsak azt nem tudják, hogyan folytatódik az életük, de azt sem, hol fognak aludni, mit fognak enni, és viszontlátják-e még a gyerekeiket, szüleiket, testvéreiket, barátaikat.

"Mindenki megtanult Molotov-koktélt készíteni" Alig két hete robbant ki az orosz-ukrán háború, és azóta rengetegen menekültek el Ukrajnából, hogy biztonságban tudhassák magukat és családtagjaikat. Sokan viszont vissza-visszamennek az országba , hogy újabb embereket tudjanak kimenekíteni, illetve elláthassák minden szükséges eszközzel azokat, akik ottmaradtak harcolni.

A történtek hatására egy nagyon beszűkült mentális állapot jöhet létre, mind az érzelmek, mind a gondolatok szempontjából, amely ráadásul állandó szorongást, félelmet eredményezhet. Ilyenkor minden pszichológiai támogatás életmentő lehet - hangsúlyozza Füredi Krisztián pszichológus. Ezért határoztak úgy a pszi.hu szakemberei - pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek -, hogy támogatják a bajbajutottakat: az akut krízisre kínálnak segítséget legjobb szándékaik és tudásuk önkéntes és ingyenes felajánlásával.

Nehéz és hosszú folyamat

A szakemberek támogatásával az érintettek idővel képessé válhatnak arra, hogy új problémamegoldó eszközöket találjanak, és ezáltal könnyebben tovább tudjanak lépni. A jelen háborús helyzetből menekülőknél ez nyilván nagyon nehéz és hosszú folyamat, így fel kell készülni a hosszabb távú pszichológiai ellátásukra is. A programban egyébként jelenleg 200 szakember vesz részt, de a számuk folyamatosan nő. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el.

További fontos részletekről, egyebek mellett az elérhető szakemberek listájával kapcsolatban ide kattintva tájékozódhatunk.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: