Önfegyelem: még a boldogságunk is múlhat rajta

Egy a Journal of Personality című lapban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az önfegyelemmel bíró emberek hosszú távon boldogabbak, mint azok, akik kevésbé képesek kontrollálni érzéseiket.

Egy több mint 400 középkorú személy részvételével lefolytatott vizsgálat során, valamint egy másik felmérés segítségével, melyben találomra kiválasztott személyeket a telefonjukon keresztül kérdeztek meg arról, milyen a hangulatuk és mire vágynak éppen, a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az önkontroll és az elégedettség között szoros összefüggés mutatható ki.

A telefonos felmérésből az derült ki, hogy akik nagyobb önfegyelemmel bírtak, azok többször nyilatkoztak úgy, hogy jó a hangulatuk, ám ennek nem az volt az oka, hogy ők jobban ellent tudtak állni a kísértéseknek, hanem az, hogy többnyire eleve kevesebb olyan helyzetnek tették ki magukat, ahol számukra elérhetetlen dolgok után kezdtek volna vágyakozni. Vagyis azok, akiknek nagy az önkontrollja, több olyan dolgot tesznek, amitől boldogok lesznek, és kerülik a felesleges konfliktusokat, összegezte megfigyeléseit a tanulmány egyik szerzője, Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem marketing professzora.

Egy másik vizsgálat során a szakemberek több mint 230 embert kértek meg, hogy nevezzenek meg három olyan célt, aminek elérése rendszeres nehézséget okoz a számukra, és arra is válaszolniuk kellett, miként próbálják ezeket a célokat elérni. Az erős önkontrollal, önfegyelemmel bíró személyekről az derült ki, hogy kerülték azokat a helyzeteket, ahol a céljaik nehézségekbe ütköztek, így negatív élményeik is ritkábban voltak.

A szerzők végső tanúságként valamennyi vizsgálatból azt vonták le, hogy az önfegyelemmel bíró emberek boldogabbak, és az önfegyelem nem egyenlő az önmegtartóztatással, hiszen sokszor inkább arról van szó, hogy ezek az emberek egy hosszú távú cél érdekében lemondanak a rövidtávú örömökről. Mindezt pedig többnyire nem azzal érik el, hogy képesek ellenállni a kísértésnek, hanem azzal, hogy eleve nem teszik ki magukat a kísértésnek.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: