Önfegyelem: még a boldogságunk is múlhat rajta

Egy a Journal of Personality című lapban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az önfegyelemmel bíró emberek hosszú távon boldogabbak, mint azok, akik kevésbé képesek kontrollálni érzéseiket.

Egy több mint 400 középkorú személy részvételével lefolytatott vizsgálat során, valamint egy másik felmérés segítségével, melyben találomra kiválasztott személyeket a telefonjukon keresztül kérdeztek meg arról, milyen a hangulatuk és mire vágynak éppen, a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az önkontroll és az elégedettség között szoros összefüggés mutatható ki.

A telefonos felmérésből az derült ki, hogy akik nagyobb önfegyelemmel bírtak, azok többször nyilatkoztak úgy, hogy jó a hangulatuk, ám ennek nem az volt az oka, hogy ők jobban ellent tudtak állni a kísértéseknek, hanem az, hogy többnyire eleve kevesebb olyan helyzetnek tették ki magukat, ahol számukra elérhetetlen dolgok után kezdtek volna vágyakozni. Vagyis azok, akiknek nagy az önkontrollja, több olyan dolgot tesznek, amitől boldogok lesznek, és kerülik a felesleges konfliktusokat, összegezte megfigyeléseit a tanulmány egyik szerzője, Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem marketing professzora.

Egy másik vizsgálat során a szakemberek több mint 230 embert kértek meg, hogy nevezzenek meg három olyan célt, aminek elérése rendszeres nehézséget okoz a számukra, és arra is válaszolniuk kellett, miként próbálják ezeket a célokat elérni. Az erős önkontrollal, önfegyelemmel bíró személyekről az derült ki, hogy kerülték azokat a helyzeteket, ahol a céljaik nehézségekbe ütköztek, így negatív élményeik is ritkábban voltak.

A szerzők végső tanúságként valamennyi vizsgálatból azt vonták le, hogy az önfegyelemmel bíró emberek boldogabbak, és az önfegyelem nem egyenlő az önmegtartóztatással, hiszen sokszor inkább arról van szó, hogy ezek az emberek egy hosszú távú cél érdekében lemondanak a rövidtávú örömökről. Mindezt pedig többnyire nem azzal érik el, hogy képesek ellenállni a kísértésnek, hanem azzal, hogy eleve nem teszik ki magukat a kísértésnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra