Önbizalomhiányban szenvedőknek nem ajánlott a Facebook

Elméletben a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak kiválóan alkalmasak az önbizalomhiány leküzdésére, a közös élmények és az élmények megosztása ugyanis rendkívül fontos a barátság szempontjából. Gyakorlatilag azonban, mint az a Psychological Science című szaklap kutatásából is kiderült, az önbizalom-hiányosok viselkedése a közösségi oldalakon inkább kontraproduktív jellegű, negatív kiírásaikkal és életszemléletükkel ugyanis csak még inkább kedvezőtlen fényben tüntetik fel magukat mások előtt.

"A Facebook az általános elképzelések szerint segíthet megerősíteni a baráti kapcsolatokat" - nyilatkozta Amanda Forest, a Waterloo Egyetem végzős hallgatója. Ő és instruktora, Joanne Wood az önbizalom-szint és a közösségi oldalakon közzé tett bejegyzések érzelmi töltete közti kapcsolatot keresték. Az önbizalom-hiányos emberek általában képtelenek szemtől-szembe kimondani érzéseiket, a közösségi oldalakon azonban azonnal megoszthatják másokkal gondolataikat.

Az egyik felmérés során Forest és Wood arról kérdezték meg az egyetem hallgatóit, hogyan viszonyulnak a Facebookhoz. Az eredmények szerint az önbizalom-hiányos emberek nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a közösségi oldalak segítenek másokhoz közel kerülni és segítenek elkerülni a kínos szituációkat, mint az egészséges önbizalommal élők.

A kutatók ezek után megvizsgálták a résztvevők utolsó 10 bejegyzését, majd osztályozták őket negatív illetve pozitív tartalmuk szerint. A bejegyzéseket később egy független felhasználónak is megmutatták, majd megkérték, alkosson véleményt a bejegyzések íróiról.

A megfigyelések szerint az önbizalom-hiányos önkéntesek sokkal több negatív tartalmú bejegyzést írtak, mint a többiek, és emiatt kevésbé voltak szimpatikusak az értékelést végző független felhasználónak.

Forest és Wood vizsgálataiból kiderült továbbá, hogy az önbizalom-hiányosok pozitív töltetű bejegyzései sokkal több visszajelzést kapnak, mint a kevésbé pozitívak, ugyanakkor a magabiztos emberek negatív bejegyzései is nagyobb népszerűségnek örvendtek a barátok körében, valószínűleg azért, mert ez a fajta viselkedés annyira szokatlan volt ezektől az emberektől.

Lehetséges tehát, hogy az önbizalomhiánnyal küzdők úgy érzik, biztonságosan megoszthatják érzéseiket a közösségi oldalakon, de úgy tűnik, ezzel nem sokat segítenek magukon. "Ha valakivel személyesen beszélünk és mondunk valamit, azonnali visszajelzést kapunk" - mondta Forest. "A Facebookon azonban, mivel ritkán kapunk visszajelzést, lehet, hogy észre se vesszük, mennyire eltávolodnak tőlünk ismerőseink."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: