Nem öl meg a boldogtalanság

Jó hír jött a szomorú és kedvetlen embereknek, akik félnek, hogy a rossz hangulatuk az egészségük rovására megy. Egy új tanulmány azt állítja, hogy a boldogtalanság önmagában nincs közvetlen hatással az életkorunkra.

A rossz egészségi állapotú nők nagyobb valószínűséggel lesznek boldogtalanok, de a boldogtalanság önmagában nem növeli a korai halál kockázatát - állítják a kutatók, miután több mint 700 ezer brit nő adatait értékelték.
A boldogság és az egészség összefüggéséről szóló korábbi kutatások zavaros ok és okozati összefüggéseket állítottak fel - mondta a tanulmány társszerzője, Sir Richard Peto, az oxfordi egyetem orvosi statisztika és epidemiológia professzora. "A betegség tesz boldogtalanná és stresszt okoz. A betegség az a dolog, ami a boldogtalanságot eredményezi, és nem a boldogtalanság okoz betegséget" - mondta a tudós, a tanulmányt ismertetve, amelyet a The Lancet orvosi folyóirat tett közzé.

Megvan a boldogság képlete!

Egy speciális képlettel kiszámíthatóvá válik, hogy mennyire fogja boldognak érezni magát valaki - állítják brit tudósok, akik szerint az elégedettség elsősorban az elvárásainkkal van összefüggésben. Kattintson!

A teljes halálozási arány a boldogtalanok között ugyanakkora, mint azok között, akik általában boldogok - volt a kutatás konklúziója, miután a tudósok kiszűrték az egészségi állapot és az életmód különbségeit. Ez igaz volt az összes elhalálozásra, de igaz a rák vagy a szívbetegség miatti a halálesetekre is. Ebből arra következtettek, hogy a boldogtalanság önmagában nem járt együtt a halálozás növekedésével a boldogtalanságról beszámoló nők körében.

A boldogtalanság önmagában nincs közvetlen hatással az életkorunkra

A boldogtalanság önmagában nincs közvetlen hatással az életkorunkra

A korábbi tanulmányok, amelyek összekötötték a csökkent halálozási arányszámokat a boldogsággal, relaxációval, vagy a jóllét érzésével, nem vizsgálták a rossz egészségi állapot erős pszichológiai hatásának érvényesülését Peto és munkatársai szerint. "Ha boldog akarsz lenni, akkor a legfontosabb dolog, hogy egészséges maradj, mert a betegség, ami a legvalószínűbben boldogtalanná tesz" - jelentette ki Peto.

"A tanulmány ugyanakkor nem teljesen zárta be az ajtót a boldogság lehetséges egészségügyi hatásai előtt, mert a kutatók csak azt vizsgálták, hogy a boldogság vagy a boldogtalanság hogyan érinti egy adott személy halálozási kockázatát" - mondta Philippe de Souto Barreto, a toulouse-i egyetem öregedéskutatója.

"Az egészség tágabb fogalom. Ha belegondolunk betegségekbe, egyes tanulmányok azt találták például, hogy a boldogság csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának veszélyét" - jelentette ki Barreto, aki a The Lancetben kísérő publicisztikát írt a tanulmányhoz. Barreto azt is megjegyezte, hogy a mintában főleg középkorú nők voltak, illetve más vizsgálatok kimutatták, hogy a boldogság előnyösebb lehet a férfiaknál, mint a nőknél, amikor a teljes halálozási kockázati képet vizsgáljuk.

"Ezért, véleményem szerint a vita még nem zárult le, s további kutatásokra van szükség ezen a területen a boldogság és annak orvosi következményeit illetően" - jelezte a francia tudós.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag