+10° - +26°
Nincs front

Megvan a képlet, amellyel kiszámítható a boldogság

Egy speciális képlettel kiszámíthatóvá válik, hogy mennyire fogja boldognak érezni magát valaki - állítják brit tudósok, akik szerint az elégedettség elsősorban az elvárásainkkal van összefüggésben.

A University College London kutatói csapata arra volt kíváncsi, hogy a döntéseink, illetve az azokkal összefüggő eredmények mennyire befolyásolják azt, milyen boldognak érzi magát valaki egy adott pillanatban. A kutatásban közel 18 ezren vettek részt a világ minden tájáról.
"Összességében arra a megállapításra jutottunk, hogy a pillanatnyi boldogság nem attól függ, mennyire mennek jól a dolgaink, hanem attól, mennyivel jobban alakulnak, mint ahogy azt vártuk" - írták a tanulmány szerzői, akik szerint a kutatás eredményei hozzájárulhatnak például a hangulatzavarokkal küzdő emberek hatékonyabb kezeléséhez, de a közegészségügyi programok is profitálhatnak belőle.

A kutatás első részében 26 önkéntest kértek meg egy egyszerű, döntésen alapuló feladat elvégzésére, melynél a választási lehetőségek némi anyagi nyereséggel vagy veszteséggel jártak együtt. A feladat elvégzése közben a résztvevőket többször is megkérdezték arról, mennyire boldognak érzik magukat. Eközben MRI-vel folyamatosan figyelték az agyműködésüket. Az eredmények elemzése során a kutatók az MRI által gyűjtött adatokból és a kérdésre adott válaszokból képesek voltak egy olyan modellt felállítani, mely képes összefüggést találni az önbevalláson alapuló boldogság és az elvárások között.

Speciális képlettel kiszámítható a boldogság

Speciális képlettel kiszámítható a boldogság


A következő szakaszban a képletet 18 420 résztvevőn tesztelték, akik mind letöltöttek és kipróbáltak egy okostelefonos applikációt. A játékban ugyanúgy döntéseket kellett hozni, de a pénzjutalmat és - veszteséget pontokkal helyettesítették. A képlet segítségével ebben az esetben is meg tudták jósolni, hogy ki mennyire fogja magát boldognak érezni.

"Kifejezetten meglepő, hogy az elvárásoknak milyen fontos szerepe van abban, hogy boldognak érezzük-e magunkat" - mondta dr. Robb Rutledge, a kutatás vezetője. "Az elvárások ráadásul már azelőtt befolyásolják a boldogságunkat, hogy a döntés végkimenetelét tudnánk. Ha például megbeszélünk egy randevút, annak az ígérete, hogy kellemesen fogjuk magunkat érezni, már a döntés pillanatában boldogabbá tesz minket."

"Az élet tele van elvárásokkal, melyeket mi magunk találunk ki magunknak. Gyakran azt hallani, hogy minél alacsonyabbak az elvárásaink, annál elégedettebb lesz valaki. Eredményeink alapján ebben tényleg van igazság" - mondta dr. Rutledge.

A kutatás eredményeiről a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban számoltak be.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag