Nem csak az anyagiakon múlik a hitelképesség

Van-e pszichológiai magyarázata annak, hogy egyesek miért válnak fizetésképtelenné? A Psychological Science című folyóiratban megjelent új kutatási anyag szerint a rossz hitelképességi mutatókkal rendelkezők sokkal türelmetlenebbek, inkább az azonnali jutalmakat választják, sem hogy várjanak egy nagyobbra.

A bostoni Viselkedési Közgazdaságtan és Döntés Állami Központjának két közgazdászát az érdekelte, hogy miként dőlnek be a hitelesek. - "A közgazdászok leginkább intézményes okokat szoktak felsorakoztatni: a nem megfelelő előzetes átvilágítást" - mondta el Stephan Meier, aki jelenleg már a Columbia Egyetem munkatársa. A másik szerző, Charles Sprenger szerint az előzetes ellenőrzés is fontos szempont, de végeredményben emberek hoznak döntést a visszafizetéssel kapcsolatban. Ezért biztos, hogy több pszichés tényező is magyarázza, egyesek miért adósodnak el, mások pedig miért nem.

Meier és Sprenger 437 alacsony és közepes jövedelmű embert toborzott össze Boston egyik közösségi központjában, mely az adóbevallás terén ajánlott fel segítségnyújtást. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, és választhattak, hogy egy kisebb ajándékot kapnak azonnal, vagy egy nagyobbat később. Ezzel a teszttel szokták kiszűrni, hogy képes-e valaki a késleltetésre. A kérdésekhez eltérő időtartamok és összegek tartoztak. A résztvevők abba is beleegyeztek, hogy a kutatók felmérjék a hitelképességüket. A türelmetlen emberek rosszabb besorolást kaptak, az alacsony pontszám utalhat korábbi hitelproblémákra.

"Elvileg van abban valami, hogy a jövővel kapcsolatos elképzelések - vagyis a türelmetlenség - befolyásolják a döntéseket" - állapította meg Meier. - "Az emberek adósságot halmoznak fel, aztán el kell dönteniük, hogy visszafizetik-e a tartozásukat, vagy másra költik a rendelkezésükre álló összeget. Ha nem törlesztenek, akkor rövid távú előnyökhöz jutnak - készpénz marad a zsebükben egyéb kiadásokra - de a problémák később jelentkeznek majd, amikor a főbérlő, esetleg a hitelintézet kezébe jut a rossz hitelminősítésük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra