Nagy a tét, és hatalmas a stressz: miért futamodunk meg?

Az emberek gyakran megijednek és meghátrálnak egy nagy szakmai vagy pénzügyi kihívás láttán, mivel félnek az esetleges bukás lehetőségétől - állítják a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói.

Az emberek gyakran megijednek és meghátrálnak egy nagy szakmai vagy pénzügyi kihívás láttán, mivel félnek az esetleges bukás lehetőségétől - állítják a Kaliforniai Műszaki Intézet (CalTech) kutatói. Kutatásaikból az is kiderült, hogy az, aki ilyen esetekben félve vág bele a feladatba, rosszabbul is teljesít.

A sportban, játékban vagy éppen a munkában is gyakori, hogy valaki a nagy kihívást jelentő feladat elől meghátrál. A kutatók szerint ez azért történhet meg, mert a nagy tét olyan nyomást gyakorol ránk, hogy attól tartunk, elbukunk.

"Ez egy kissé váratlan következtetés, hiszen azt gondolhatnánk, hogy minél nagyobb a fizetés, az emberek annál jobban, keményebben fognak dolgozni, amíg el nem érik teljesítőképességük határát. De a kutatások azt mutatják, hogy ez kezd megfordulni, és akkor igaz, ha kevesebb a fizetés, kisebb a tét" - magyarázta Vikram Chib, a kutatás vezetője. A korábbi kutatások szerint ez azért következhet be, mivel az emberek a nagy tét láttán olyan izgatottá válnak, hogy rosszabbul teljesítenek.

Chib és csapata önkéntesek agyát agyi képalkotóval (MR) vizsgálta meg, hogy lássák mi is zajlik valójában az agy különböző területein ilyen stresszes helyzetben. A kutatók szerint, ami valójában történik, az nem más, minthogy félünk, hogy elveszítjük a potenciális jutalmat, fizetést. Ráadásul az is kiderült, hogy minél jobban aggódik valaki emiatt, annál rosszabbul fog teljesíteni. A kutatók azonban úgy vélik, ha valaki tudja magáról, hogy nehezen viseli a kihívásokat, edzéssel javíthat teljesítményén, vagyis ilyenkor érdemes több kihívásba is belevágni.

A tanulmány a oldalain jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)