Miért nevetünk a rossz vicceken?

Minden munkahelyen van egy ilyen: a bohóc, aki egyszerűen nem vicces. Ennek ellenére még a legrosszabb vicceken is nevet valaki, és a kutatók most már azt is tudják, miért.

Állítólag az agyunk vezetékezése miatt nem szeretünk másokat zavarba hozni. Pedig ezzel csak még magabiztosabbá tesszük a pocsék komédiásokat.

A Floridai Állami Egyetem kutatását vezető Joyce Ehrlinger szerint a társadalmi normák miatt kerüljük az olyan helyzeteket, hogy negatív visszajelzést kelljen adnunk. A kísérlet során olyan hétköznapi helyzeteket modelleztek, amikor az emberek arra kényszerülnek, hogy visszatartsák a negatív információkat. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek ritkán tudják meg az igazat magukról.

A kísérletben olyan ismeretlen embereket hoztak össze, akik ellenkező véleményen voltak valamilyen ellentmondásos kérdésben. Az egyik alanyt arra kérték, hogy próbálja meggyőzni a többieket saját véleményéről. A többi résztvevő jellemzően mosolygott, vagy bizonytalanul egyetértését fejezte ki, ami a legnagyobb eséllyel megelőzi a további konfliktusokat, ugyanakkor a beszélő elbízza magát meggyőzőerejét illetően.

A második kísérletben a részt vevők azért mutattak nagyobb önbizalmat humorosságukat illetően, mert nem vették észre, hogy a többiek csak udvariasságból nevetnek a vicceiken.

Ehrlinger úgy véli, nem baj, hogy udvarias társadalomban élünk, és a túlzott magabiztosság sem feltétlenül baj. Ha valaki azt hiszi, hogy viccesebb, mint amilyen valójában, legfeljebb felesleges pillanatokat szerez zsűrinek a tehetségkutatók válogatásán. Ha azonban egy orvos vagy egy ügyvéd elbizakodott, elképzelhető, hogy emiatt rossz tanácsot ad, ezért bizonyos helyzetekben félre kell tennünk az udvariasságot annak érdekében, hogy elkerülhessük az elbizakodottság veszélyeit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)