Kiborít a mentális beteg szomszédom. Mit tehetek?

Nagyjából minden második embernek van tapasztalata furcsán vagy zavartan viselkedő szomszéddal. De mégis mit lehet tenni, ha egy mentális gondokkal küszködő lakó megkeseríti az életünket?

A Telex egy igazságügyi elmeszakértővel járta körbe, mit tehet, akinek a szomszédja mentális problémákkal küzd. Egy XI. kerületi, Lecke utcai társasházhoz azért hívták ki a rendőröket, mert az egyik lakó kalapáccsal törte be a szomszédja ajtaját. Később az őt megbilincselni próbáló mindhárom rendőrt megszúrta egy 17 centis késsel, ami az egyikük halálát is okozta.

mentális zavar, skozofrénia, őrült, zavart, mentő, szomszéd
HA felismerjük a jeleket, időben lépni kell. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A helyzetet nem könnyű kezelni, de a szomszéd szempontjából az a fontos, hogy őt fenyegetik-e. Ha igen, akkor rendőrt kell hívni, ez a legjobb, amit tehetünk. 

Mik az árulkodó jelek?

Mentális betegségre utaló jel lehet a kiszámíthatatlanság: ha valaki az egyik pillanatban kedves, a másikban gyanakvó, agresszív. Dr. Somogyi Andrea pszichiáter, igazságügyi elmeorvos szakértő szerint az agresszív viselkedésen kívül vagy akár ahelyett több jel is utalhat mentális betegségre.

Egy társasházban a szomszédok nagyjából ismerik egymás napirendjét, idősek esetében nagy általánosságban tudható, mikor mennek el a boltba vagy a patikába, esetleg sétálni, a környezetük nagyrészt tudja, mikor van mozgás a lakásukban. Ha feltűnik, hogy valami nagyon megváltozott például szokatlanul szótlanabb a szomszéd, mint általában –, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a rokonokkal, ismerősökkel, és elsősorban nekik jelezni a változást – mondta a pszichiáter.

Mikor kell mentőt hívni?

Somogyi Andrea szerint, ha idősek esetében tapasztalunk jelentős változást, például túlzott befordulást, és a hozzátartozók nem elérhetők, akkor a háziorvost, vagy az önkormányzati gondozási osztályt érdemes megkeresni. Extrémebb, látványosabb esetekben a 112-t kell hívni. Nehéz a kérdés, mert nem léphetjük át a személyiségi jogokat. Mi lesz, ha mentőt hívok, kórházba viszik a szomszédot, majd hazajön, és megtudja, hogy én vitettem be? Nem biztos, hogy belátja a betegségét, ezért a kapcsolatunk meg is változhat. De bármennyire nehéz is, mentőt kell hívni – hangsúlyozta a szakember.

A kezelőorvos, a független bíró és egy független pszichiáter értékeli a helyzetet, és állapítja meg, hogy fennáll-e a mentális zavar, ez alapján dönt a bíró a személyi szabadság korlátozásáról – számolt be a lehetséges következményekről a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra