Megint hétfő - de miért vagyok nyűgös?

Rossz hangulatunk okai időnként teljesen nyilvánvalók: már a tény is lehangol, hogy újabb hét kezdődik, de nyűgösek leszünk akkor is, ha munkába menet beragadunk a dugóba, vagy hazatértünkkor csőtörés fogad a fürdőszobában.

Máskor viszont a rosszkedv szinte a semmiből tör ránk, elrontva korábbi kedélyes lelkiállapotunkat. Mi lehet e mögött? Lássunk néhány meglepő tényezőt, amelyek szinte észrevétlenül ronthatják el a hangulatunkat.

Túl világos hálószoba: Kutatások szerint az éjszakai fény elnyomja a hangulattal összefüggő melatonin hormon termelését. Jó hangulatunk biztosítása érdekében sötétítsük el a hálószoba ablakát, és ne aludjunk el bekapcsolt TV mellett.

Morgolódó munkatárs: Hiába éreznénk úgy, hogy a világ tetején állunk, ha egy elégedetlen munkatársunk morgolódása átragad ránk. Thomas Sy, a Kaliforniai Egyetem pszichológia professzora szerint arra lettünk programozva, hogy átvegyük egymás érzelmeit - ez a hatékony kommunikáció része. A szakértő azt tanácsolja, hogy amikor rosszkedvű emberrel találkozunk, mérjük fel saját kedélyállapotunkat, és tudatosítsuk, hogy nem mi vagyunk a negatív érzelmek forrása. Inkább a másik fél vegye át jókedvünket.

Amikor a házastárs az ok: Egy felmérés szerint az emberek hatvan százaléka véli úgy, hogy aggodalmainak fő oka a család, 33 százalékuk partnerüket jelölik meg stresszes állapotuk okozójaként. Ha egy adott pillanatban valami miatt nagyon megharagszunk házastársunkra, érdemes elgondolkodni azon, mi más okozhatja valójában dühünket, és valószínűleg 10 másik helyzetet tudunk felsorolni, amik megelőzték a mostanit. Ha viszont tényleg az adott cselekedet miatt dühödtünk fel, nem érdemes kiabálnunk a másikkal, a nyugodt, halk megbeszélés mindig jobban beválik.

Társalgás: Az összejövetelek előtti csevegés teljesen normális. Ha attól tartunk, hogy senkit sem fogunk ismerni, vagy semmiről sem tudunk beszélgetni a többiekkel, kérdezzünk néhány részletet a házigazdától előre, vagy a közösségi portálokon nézzünk szét vendéglátónk barátai között.

Testsúly: Akár állandóan méregetjük magunkat, akár csak szökőévben egyszer állunk a mérlegre, már a mérleg gondolata is stresszt válthat ki belőlünk. Ironikus, hogy a testsúlyunk miatt érzett aggodalom következtében még inkább hízhatunk. Még rosszabb, hogy a nők 41 százaléka evéssel nyugtatja magát. Ha tehát valaki ideges, a hűtőszekrény helyett válassza a szabadtéri mozgást. Az is jó, ha ilyenkor felhívunk egy barátot, mert elképzelhető, hogy csak egy együttérző hallgatóra van szükségünk.

Alváshiány: Mark Chambers klinikai pszichológus szerint már azok is frusztráltnak és dühösnek érezhetik magukat, akik csak enyhén alváshiányosak. Ezért történhet az, hogy a hétköznapi kellemetlenségek sokkal jobban felzaklatnak bennünket, ha nem pihentünk eleget. A cél a napi hét-nyolc óra éjszakai alvás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)