Kövér feleség, sovány barátnő?

A kövér férfiak és nők összehasonlítása során kiderült, hogy a férfiakat sokkal kevésbé izgatja súlyuk. Az önmagával elégedetlenek legtöbbje nő...

Az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben......

Nem elégedettek önmagukkal, nem szeretik saját testüket, sőt. Saját ellenségüknek tekintik testsúlyukat, életük minden sikertelenségét kövérségükkel magyarázzák. A kövér férfiak és nők összehasonlítása során kiderült, hogy a férfiakat sokkal kevésbé izgatja súlyuk. Az önmagával elégedettlenek legtöbbje nő... S ez már gyerekkorban kezdődik. A University of Arizona 250 tinédzser lány között végzett felmérése szerint, a fehér 14-17 évesek 90%-a elégedetlen testével, nem szereti saját testét(!), 84%-uk látja a diétát önbizalmat növelő módszernek. Ha valaki elégedetlen testével, úgy érzi, nem tud megfelelni a elvárásoknak. Ez szorongást okoz, az önértékelés csökkenéséhez, szociális visszahúzódáshoz vezet.

Le merem fogadni, hogy nincs olyan nő aki ne gondolna a testsúlyára mindennap, és azt hiszem, nem áll messze a valóságtól, hogy a fiatalok naponta akár egy órát foglalkoznak azzal, hogy miként tudnának lefogyni vagy elkerülni a meghízást. Ekkora gond lenne ez valóban? Annyira fontos probléma ez, hogy ennyi időt, energiát vegyen igénybe? Miért lesz ez ennyire fontos? Többek között azért, hogy elkerüljék a kövérséggel együtt járó csökkentértékűségérzést, megalázást, versenyképtelenséget, negatív diszkriminációt. Mert a kövérség mássága különbözik a többitől. Ugyanaz a fiatal, aki meri vállalni az öltözködésbeli különcséget, nem meri vállalni saját testét. Retteg attól, hogy elhízzon. A kövérség ugyanis az előítéletek szerint a gyenge akarat, a puhányság, a testi-lelki gyengeség szimbólumaként él manapság a mindennapi gondolkodásban. Ezek igazságtalan előítéletek, hamisak és gonoszak, hiszen a kövér emberek nemigen tehetnek súlyukról... Esetleg genetikai adottságok, neveltetésük lehet ennek oka. Másoknál lelki sérülésekre adott tudattalan védekezés az evés, nem pedig a gyenge akarat következménye. A kövér emberek ugyanúgy dolgoznak, tanulnak, mint sovány társaik. Nagyobb testsúlyuk miatt ráadásul sokkal több munkát végeznek: úgy élnek, mintha egy sovány ember 20-30 kilós hátizsákkal végezne minden munkát egész életében.

A kövérségtől való félelem az utóbbi évtizedek terméke. Ennek a folyamatnak a következményeként megnőtt a kényszerevők, önáltatók, bulímiások és anorexiások száma, sőt Angliában beszámoltak arról, hogy már hat-hét éves gyerekek körében is találkozunk anorexiával!

Nem mindig volt ez így. Egészen a huszadik század fordulójáig a kövérséghez pozitív tartalmak tartoztak. A kövérség jólétet, hatalmat, erőt sugárzott. Nők esetében termékenységet, szexuális vonzerőt. A soványság viszont negatív, elítélő jelzőket hívott elő: tüdő-, gyomorbajjal, nőknél pedig terméketlenséggel társították, hiszen nagyfokú soványságnál (csakúgy, mint anorexiában is) megritkul a menstruáció, s a nő elveszíti szexuálisan csábító gömbölyűségét.

A korábbi századokban a nők ún. szexuális zsírpárnája mindig kiemelt hangsúlyt kapott a divat által. A XVI-XVII. század a hasat, a XVIII. század divatja pedig a far ívelését hangsúlyozta. Ám a huszadik század második feléig sosem volt olyan női ideálképzés divatos, amely mellőzte volna a zsírpárnákat. Nem is csoda, hiszen ezáltal válnak gömbölyűvé az idomok, márpedig a női testben a gömbölyű vonalak jelentik a talán genetikusan örökölt szexuális felhívóerőt.

A XIX. században nem a kövérség, hanem a szexualitás okozott hasonló aggodalmat. Manapság szinte hihetetlen műtéti megoldásokat kerestek a testi vágy csökkentésére.

1853-tól 1920-ig nők százezreinek a csiklóját metszették ki, vagy a petefészkét vették ki emiatt. Hasonló hévvel aggódunk most társadalmilag a kövérség miatt (s keresünk rá műtéti megoldásokat: zsírleszívás, zsírszövetkimetszés, plasztikai műtétek sorozata stb.)

A szexuális étvágy helyett az előtérben most az evési étvágy van, a falánkság ugyanúgy a hét főbűn között van, mint a bujálkodás. Korábban a menstruációs ciklus alatt a nőket elkülönítették, tisztátalannak tartva őket megbélyegezték, szégyenteljesnek érezhették önmagukat. Az ortodox zsidóknál a tisztátalannak tartott nők nem ehettek egy asztalnál a családdal. Most ha valaki kövér, ugyanúgy nem ehet a családdal csak most azért, mert diétázik.

Megcsalva a férjet el lehetett bukni a szexualitással. Most viszont a diétával lehet megbukni, amit szégyen, önértékelés-csökkenés, a környezet részéről pedig lesajnálás, gúny övez. Persze a diétát is meg lehet csalni. Egy darabig nem venni észre. Ám aztán ha kitudódik, nagy szégyen az. Az evés is épp olyan csábítás, aminek nehéz ellenállni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső