Koronavírus: ennyit hagy a járvány a húsvétból

A Ferenc pápa vezette szertartások egyedüli helyszíne az idén a Szent Péter-bazilika és az előtte levő tér lesz. De teljesen üresen.

Az utolsó vacsorát idéző csütörtök délutáni misét Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta, eddig minden évben börtönben, betegotthonban vagy menekülttáborban mutatta be, ahol a tanítványok lábát megmosó Jézust idézte. A szertartás az idén elmaradt. A délután hat órakor kezdődő mise helyszíne az üres Szent Péter-bazilika volt.

Nagycsütörtökön elmaradt a lábmosás szertartása, a nagypéntek esti keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják, és Ferenc pápa nem a bazilika lodzsájáról adja áldását a világra húsvét vasárnap az új koronavírus-járvány kényszerítette módosítások miatt a Vatikánban. A Ferenc pápa vezette szertartások egyedüli helyszíne az idén a Szent Péter-bazilika és az előtte levő tér lesz. Mindkét helyszín teljesen üres, vagyis hívők nélküli lesz. A Vatikán a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekhez igazodva módosította a nagyhét hagyományos menetét. Nagycsütörtök délelőtt a Vatikánban nem mutatják be az olajszentelési, más nevén krizmaszentelési misét.

koronavírus, húsvét, Ferenc pápa
koronavírus, húsvét, Ferenc pápa

A nagypéntek esti szertartást hat órától a Szent Péter-bazilikában tartják a főoltár mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál, ahol Ferenc pápa a virágvasárnapi misét mutatta be. A homíliát szokás szerint Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka mondja. A szertartáson többek között az egyházért, a keresztények egységéért, a zsidóságért, a nem keresztényekért, a nem hívőkért, a kormányzókért, a járványtól szenvedőkért és az őket segítő orvosokért és egészségügyi dolgozókért is imádkoznak.

1965 óta először tartják más helyen

Koronavírus: az idei húsvét más lesz A koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban sok mindent megváltoztatott az érintett országokban, így Magyarországon is. Nem lesz ez másként a húsvéttal kapcsolatban sem. Részletek itt.

Az este kilenckor kezdődő keresztutat az idén nem a Colosseumnál, hanem 1965 óta először a Szent Péter téren tartják meg. A program szerint a via crucis, a keresztút a tér közepén álló ókori obeliszknél kezdődik, ahol Krisztus szenvedésének első nyolc állomása elevenedik fel, majd a bazilikához felvezető, legyező alakú lépcsősor felé haladva helyezik el a többi stációt. Az utolsó, vagyis a tizennegyedik állomás a lépcsősor tetején lesz. A keresztút útvonalát földön elhelyezett mécsesek világítják meg. Az állomásokon a keresztet kisebb csoportok viszik, biztonságos távolságra egymástól, köztük lesznek a vatikáni egészségügyi hivatal, valamint a padovai "Due Palazzi" nevű börtön rabjai és dolgozói. A keresztút állomásain elhangzó meditációkat minden évben más írja: az idén a szerzők között a padovai börtön öt rabja, egy gyilkosság áldozatának családja, egy életfogytiglani büntetését töltő férfi lánya, egy börtönnevelő, a felügyeleti bíróság egy tagja, egy elítélt édesanyja, egy katekista, egy szerzetes, egy börtönőr volt, valamint egy elítélt, és nyolc év után felmentett pap is leírta gondolatait. Padova börtönében mintegy 200 elítélt tölti büntetését.

Hívők nélkül komor és sötét lesz a bazilika

A szombat este 9 órakor kezdő vigília-szertartása nem a bazilika főbejáratánál, hanem a Katedra-oltárnál zajlik, ahol a pápa megáldja a tüzet. A húsvéti gyertya meggyújtása elmarad, nem fogják a hívők kezébe tartott mécsesek megvilágítani a bazilikát, elmarad a főbejárattól a főoltárig tartó bevonulás, és elmaradnak az ilyenkor szokásos keresztelések is. A bazilika a hagyomány szerint a szertartás kezdetén teljes sötétségbe borul, majd fokozatosan felkapcsolják a fényeit.

Vasárnap 11 órakor Ferenc pápa szintén az üres bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben a Róma városának és a világnak szóló Urbi et Orbi áldást nem a bazilika központi lodzsájáról, hanem a főoltárnál mondja el, mivel a Szent Péter téren senki sem lesz, aki meghallgassa. Húsvéthétfőn délben Regina Caeli (Mennyek királynője) imádságot és rövid beszédet mond. A húsvéti szertartásokat a Vatikán interneten és a többi tömegkommunikációs eszközön egyenesben közvetíti. Olaszország többi templomában a járványhelyzettől függően rendezik meg a szertartásokat. A bezárt milánói dómban vasárnap este Andrea Bocelli ad ingyenes koncertet, mely szintén interneten lesz látható.

Saját magának énekelte a Happy Birthdayt a karanténban a nagyi - a szívszorító részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció