Kiderült, miben hasonlítanak a tinik a csimpánzokra

A fiatal csimpánzok éppolyan vakmerőek, mint a tinédzserkorú emberek, bár kevésbé meggondolatlanok – derült ki egy friss tanulmányból.

„A serdülő csimpánzok bizonyos értelemben ugyanazzal a pszichológiai viharral néznek szembe, mint az embertinik. Kutatásunk kimutatta, hogy a serdülő emberek pszichológiájának egyes vetületei legközelebbi főemlős rokonainknál is megfigyelhetők” – idézi az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) közleménye Alexandra Rosati pszichológus-antropológus kutatót, a Michigani Egyetem docensét. Rosati és munkatársai egy régóta fennálló tudományos kérdésre keresték a választ. Miért hajlamosak a serdülők a kockázatvállaló viselkedésre? Vajon környezeti vagy biológiai tényezők vezérlik-e inkább a jelenséget?

csimpánzok, őserdő
Fiatalon a csimpánzok is éppúgy hajlamosak a kockázatvállalásra, mint az emberek. Fotó: Getty Images

A csimpánzok 50 évet is élhetnek, kamaszkoruk pedig 8 és 15 éves koruk között zajlik le. Hasonlóan az emberhez, a csimpánzok is gyors hormonszintváltozásokon mennek keresztül ebben az életszakaszban, miközben elkezdenek párt keresni, agresszívabbá válni, illetve versengeni a szociális státuszukért. A kutatócsoport két kísérletet folytatott le 40 vadon élő csimpánzzal egy, a Kongói Köztársaságban található menedékhelyen. Az állatok önkéntesen vehettek részt a játékokban, amelyek során élelemmel jutalmazták őket.

Jobb-e egy mogyoró, mint egy szelet uborka?

Az első teszt során a csimpánzok két doboz közül választhattak egy afféle hazárdjáték keretében. Az egyik dobozban biztosan mogyoró lapult, amelyet általában kedvelnek a csimpánzok. A másikban viszont vagy egy kevésbé kedvelt táplálék – egy szelet uborka –, vagy egy imádott élelem, jelen esetben egy szelet banán rejlett. A kísérletbe bevont állatok tehát választhattak, hogy biztosra mennek, és ezáltal mogyoróhoz jutnak, vagy vállalják a kockázatot, hogy akár uborkát is találhatnak a másik dobozban, miközben banánban reménykednek.

A kísérlet során a kutatók egyaránt feljegyezték az állatok érzelmi reakcióit és hangjelzéseit, továbbá nyálmintát is vettek, hogy abból határozzanak meg hormonszinteket. Végül több kör játék után kirajzolódott, hogy míg a serdülő csimpánzok számottevően gyakrabban döntöttek a kockázatosabb választás mellett, addig ugyanolyan negatív érzelmeket éltek át, ha mégis uborka jutott nekik, mint a felnőtt társaik.

Kis jutalom most, vagy nagy jutalom később?

A második kísérlet a híres mályvacukorteszt elvét követte, amelyet elsőként a Stanford Egyetemen folytattak le gyerekekkel az 1970-es években, és amely a késleltetett kielégülés jelenségét vizsgálja. Egészen pontosan a csimpánzok választhattak, hogy vagy azonnal kapnak egy szelet banánt, vagy várnak egy percet türelmesen, hogy akkor már három szeletet kapjanak. A kísérletben a serdülő és a felnőtt csimpánzok is hasonló arányban bizonyultak kitartónak, és döntöttek a késletetett, de nagyobb jutalom mellett. Ezzel szemben a tinédzser emberek általában hajlamosak megfontolatlanabbul cselekedni hasonló helyzetben, mint a felnőttek, és inkább az azonnali, de kisebb jutalmat kérik.

„Korábbi kutatásokból arra lehet következtetni, hogy a csimpánzok viszonylag türelmesek, összehasonlítva más állatokkal. Tanulmány kimutatta, hogy a kielégülés késleltetése iránti képességük már egészen fiatal életkorban is érett, ellentétben az emberekével” – fogalmazott Rosati. Hozzátette, ezzel együtt a serdülő csimpánzok sem örültek a várakozásnak az extra banánszeletekért, olyannyira, hogy többször is lett úrrá rajtuk a düh az egyperces szünetek alatt, mint a felnőtt egyedeken. Mindent egybevetve Rosati szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kockázatvállaló viselkedés mind a serdülő csimpánzoknál, mind a serdülő embereknél mély biológiai gyökerekkel bír, az impulzivitás, meggondolatlan cselekvés viszont specifikus lehet a tinédzser emberekre. A tanulmány az Experimental Psychology: General című folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: