Így gyógyít a hipnózis

Séta a tavaszi erdőben. Madárcsicsergés, levélsusogás. Lágy szellő simogat... Snitt. Az idilli képet megtöri egy kemény férfihang: "Felébredhet. Készen vagyunk a gyökérkezeléssel."

Hipnózissal enyhíthető a fájdalom, ezért alkalmazható sikeresen fogászati kezeléseknél. De segíthet a magas vérnyomás, egyes bőrproblémák, allergiás megbetegedések gyógyításában és a nikotinfüggőség, szorongás leküzdésében is. A hipnoterápiát általában nem önmagában alkalmazzák, hanem olyan eszközként, amely hatékony kiegészítője lehet más terápiás eljárásnak.

A hipnózist évezredek óta használják lelki és testi gyógyításra. Olyan eszköz ez az orvos kezében, amelynek segítségével a hipnotizált személy meg tudja fogalmazni azokat az érzéseit is, amelyeket egyébként nem volna képes, mert esetleg nincs is róluk tudomása. Fontos, hogy a hipnózis során együttműködjön a test, a lélek és a hipnotizőr. Együtt határozzák el, mire vonatkozzon a terápia, majd a hipnotizált ember a módosult tudatállapot révén meghatározott ideig különleges élményeket élhet át. Különlegeseket, mert visszatekinthet a megélt eseményekre, érzésekre. Olyasmire is, ami akkor történt, amikor még minden tökéletesen működött - néha az is elég, hogy újra átélje: képes volt megoldani a problémáit. Emlékezhet arra is, ami annak idején nagyon fájt, és a tudata mélyére temette, mert feloldhatatlannak ítélte. Talán gyerekként nem látta a kiutat, de a terapeuta korábban már megismerte páciensét, és tudja, hogyan vezesse rá saját megoldásaira.

Hogyan működik?

A hiedelemmel ellentétben maga a hipnózis egyáltalán nem misztikus dolog. Tudományosan leírható, sőt a modern képalkotó eljárásokkal ki is mutatható tudatállapot. Az agy bizonyos hétköznapi működését használja fel, csak éppen meghatározott keretek között, időlegesen, adott céllal. A hétköznapi életben, amikor időnként elbambulsz, az agy "feldolgozó" üzemmódba kerül. Ha erre nem kerül sor, mert például folyton stresszben vagyunk, és mindig résen kell lenni, akkor elmarad, vagy nem lesz teljes ez a feldolgozás. Különböző társadalmi-kulturális lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy "hivatalosan" is teret adjunk ennek a belső folyamatnak: ilyen lehet a templomi áhítat, a komolyzenei koncertek vagy a meditációk. A hipnózis is ide tartozik, azzal megtoldva, hogy egyénre szabottan, az adott problémára koncentrálva segít.

A hipnózist a figyelem erőteljes összpontosításával kezdik, majd a módosult tudatállapotot felhasználva rátérnek a terápiás szakaszra - ilyenkor a tudattalannal vagy akár a tünettel, egy testrésszel, egy sejttel is "beszélgetni" lehet. "Mit érez, hol van, van-e ott még valaki, mi történik? Engedje az érzéseket! Figyelje, mi történik! Változik-e valami?" - ilyen mondatokkal terelgeti a hipnotizőr a páciensét. A hipnózis varázsvilágában bármit megtehetünk! Olyan, mintha játszanánk. A legjobb, ha csak hagyjuk, hogy bekövetkezzen az élmény, és nem próbáljuk meg elemezni.

Ki hipnotizálható?

Az emberek tizenöt százaléka alig hipnotizálható, másik tizenöt százaléka viszont kifejezetten fogékony rá. Ezt egységes teszttel mérik a világ minden pontján. Éles helyzetben azonban az úgynevezett gyengén hipnábilisok is mutathatnak hipnotikus jelenségeket. Beszűkült tudatállapotba pedig bárki kerülhet. A gyakorlatban azt mondják, hogy aki beleegyezik, az hipnotizálható. A tudat beszűkítésére azért van szükség, hogy koncentrálódjon a figyelem. Olyan, mintha egy szűk, de mély csatorna képződne a tudatos és a tudattalan világ között. Ahol az információk, az emlékek vagy a hipnotizőr utasításai könnyen áramolhatnak ki és be a tudattalanból. Néha akkora a régen elszenvedett fájdalom, hogy hipnózisban is csak hosszú, folyamatos munkával lehet megemészteni, de feldolgozása révén nagy erőkhöz jut a szervezet.

Hol segíthet?

  • Krónikus fájdalmak: pozitív képzettársítások segítségével az agy a jelentéktelen dolgok közé sorolja a fájdalmat. Fokozódik a fájdalomcsillapító hormonok termelődése. E módszer eredményessége körülbelül hatvanszázalékos.
  • Szorongások és fóbiák: a hipnózis többféle módon is segíthet. Közvetlenül csökkentheti a szorongás szintjét úgy, hogy relaxált állapotot hoz létre, közvetve pedig úgy, hogy a terapeuta abban segíti kliensét, hogy legyőzze a rossz állapotát okozó szorongást. Ilyenkor a pácienst a terapeuta képzeletben félelmének tárgyához - például a repülőhöz - kíséri. A félelem helyét útközben önbizalom foglalja el, az ijedtség elmúlik. A terápia hatékonysága hatvanszázalékos.
  • Allergia: a hipnózis vagy az önhipnózis - melynek során magunk elé képzelhetünk egy üvegfalat, ami a nyálkahártyáinkat védi a pollentől - lényegesen mérsékli a tüneteket. Az allergia enyhébb formáinál negyven-nyolcvan százalékban eredményes ez a módszer.
  • Magas vérnyomás: hipnózisban automatikusan csökken a vérnyomás, sőt még a veseműködés zavarai is javulhatnak. A hatékonyság negyvenszázalékos.
  • Túlsúly: az ennivaló iránti mohó vágyakozás hátterében gyakran gyerekkori sérülések állnak, melyekkel szemben a lélek védőpajzsot "hizlal". Hipnózisban körüljárják a problémát, újraértékelik, s ennek nyomán az étkezési szokások, s többnyire az alak is normalizálódik. Ötven százaléknál is nagyobb az esély a gyógyulásra.
  • Bélirritáció: a fájdalom, a puffadás és a hasmenés mérsékelhető hipnózissal. A betegség harminc-ötven százalékban gyógyítható.
  • Bőrproblémák: mivel többségüket lelki problémák okozzák, ezért a hipnotikus állapotban befogadott pozitív üzenetek elűzik a stresszt. A gyógyulási arány elérheti a kilencven százalékot.
  • Nikotinmegvonás: ekkor többnyire a dohányzás okait kezelik. Közepesen súlyos függőség ötven százalékban gyógyítható.
  • Sportteljesítmény: a mentális tréning hozzásegítheti az élsportolókat a győzelemhez. Ilyenkor a kudarctól való félelmeket szembesítik a győzelem biztos tudatával. Ötven százalékban eredményes a módszer.

Babavárás, várandósság, szülés

Bár minden késznek tűnik a gyermekáldásra, sokan szembesülnek azzal, hogy a vizsgálatok hiába hoznak tökéletes eredményt, mégsem sikerül teherbe esni. Noha a nőgyógyászati gyakorlatnak ma még nem része a pszichoterápiás segítség kérése, mégis - a tünetek lelki hátterét kutatva - egyre több babára váró vagy éppen terhesség alatti problémákkal küzdő nő keresi fel Békési Beáta klinikai szakpszichológust . Ő a terápiás munka során gyakran alkalmaz hipnózist, amely növeli a pszichoterápia hatékonyságát.

A várandósságra, szülésre "gyerekprojektként" tekintő nő számára igazi kihívást jelent a folyamat természetével való szembesülés. Ez többek között alázatot, elfogadást, önátadást kíván. Azonban az ösztönökre hagyatkozni - az életét tudatosan irányító, határidőkhöz alkalmazkodó nő számára - nem a mindennapok gyakorlata.

A hipnotikus állapot megélése már önmagában is a befelé figyelés, a belemerülés élményét adja; annak a belső "munkamódnak" a megtapasztalását, hogy "csak" engedem megtörténni a dolgokat. A nagy fizikai, lelki és anyagi megterheléssel járó lombikprogramot igénybe vevőknek ezenkívül a helyzetből fakadó stresszt is le kell győzniük.

A hipnózis a kivizsgálás, a beavatkozások, a gyógyszerelés, a várakozás időszakában abban tud segíteni, hogy az érintett félelem és fenntartások nélkül át tudja adni magát a kezeléseknek. Hatékony alkalmazási területe a hipnózisnak az úgynevezett szervtréning. Módosult tudatállapotban a páciens "lelki szemeivel" körülnézhet az érintett szervben. Valójában a vágyak és félelmek által körvonalazott "szerv" állapota "beszél" ilyenkor. Milyennek látja a méhét? Puha fészeknek vagy köves barlangnak? A kép önmagában még semmit nem mond, nem minősít, a hozzá fűződő érzések a fontosak. És ha ezek kellemetlenek, fájdalmasak, akkor már van min dolgozni. A pszichológus nem direkt utasítást vagy ötleteket ad a megoldáshoz, hanem abban segít, hogy végig az érzések dimenziójában tartsa a belső párbeszédet. És miután az érzelmi beleegyezés, a lelki fészekrakás is lezajlik, nő az esélye, hogy a várva várt kisbaba is megfoganjon. A pszichológus tapasztalata szerint ez tíz magát meddőnek gondoló nő közül több mint ötnél bekövetkezik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +10 °C

Többnyire napos idő várható kevés fátyolfelhővel, emellett északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem várható. Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet délután 23 és 27, késő este 12, 19 fok között valószínű. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra