Három meglepő dolog, ami frissen tartja agyunkat

Hogyan tudjuk rábírni agyunkat arra, hogy friss maradjon és jól tudjon reagálni a változásokra? Szakértők szerint a mindennapos feladatok apró, trükkös változtatásai képesek frissen, egészségesen tartani agyunkat.

Az alább felsorolt ötletek jó úton indíthatnak el minket: ha ezeket hetente párszor elvégezzük, az remek kezdetnek tekinthető.

Nem csak az önbizalmunkat emeli a magassarkú

Együnk az agyunkért! Ki ne vette volna észre magán, hogy az idő előrehaladtával egyre feledékenyebb? Az alábbi ételek segíthetnek fiatalon tartani agyunkat, kattintson! A gyaloglás legtöbbünknek rutinszerű, mindennapos dolognak számít: ha felhúzzuk a cipőnket és kimegyünk az utcára, tudjuk, hogy miként kell rendesen járni, milyen érzete van a talajnak vagy éppen mire kell felkészülnünk, ha csúszós vagy sáros az út.

Keverjük össze az agyunkat!

Váltsunk teljesen más cipőre hetente egyszer, vagy sétáláshoz hordjunk szandált edzőcipő helyet. Ha ez kellemetlen, vegyünk fel egy magassarkút és sétáljunk benne a lakásban. Ha ugyanis olyan cipőben kell sétálnunk, amelyhez nem szoktunk hozzá, az azt jelenti, hogy sokkal jobban kell figyelnünk a koordinációra és emiatt szinapszisaink is jobban működnek majd. Ha ugyanis szó szerint kisétálunk a komfortzónából és a jól ismert mintából, az hosszú távon jót tesz nekünk.

A magassarkú otthoni viselése is frissen tarthatja az agyat

A magassarkú otthoni viselése is frissen tarthatja az agyat

Váltsunk kezet is

Kellett már másik kézzel fogat mosnunk vagy fésülködnünk? Frusztráltak voltunk utána? Helyes. Bármi ugyanis, ami frusztrálttá tesz minket vagy agyunkat jobban megdolgoztatja, az jót tesz nekünk. Váltsunk rendszeresen kezet, amikor fogat mosunk, hajat szárítunk vagy hasonló dolgokat teszünk. Az agy ugyanis hozzászokik a rutincselekvésekhez, ha tehát másképpen csináljuk azokat - például más kézzel -, az új szinapszisokat kezd el működtetni, agyunknak újra fel kell mérnie, hogy miként kell működtetni a felhasznált eszközöket.

Érzékeinket is megkavarhatjuk

Több, rosszul látó állatfaj vadássza le a zsákmányállatot szaglása vagy hallása révén. Nem meglepő módon mindennapjainkban mi is ugyanezen érzékeinkre hagyatkozunk a rutinfeladatok során és képesek vagyunk ezekre hagyatkozni, ha látásunk megromlik. Kössük be tehát szemeinket és próbáljuk meg az ételeket csak illatról azonosítani. Ezáltal ugyanis agyunk sokkal keményebben fog dolgozni. Ugyanezen trükkel megpróbálhatunk felöltözni is: vajon össze tudunk állítani magunknak egy ruhaszettet csak a tapintásuk alapján? Érzékeinkhez agyunk különböző területei kötődnek. Amikor egy olyan érzékre fókuszálunk, amely általában nem kötődik az adott feladathoz, arra késztetjük agyunkat, hogy új módon működjön.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)