Ez történik, ha leszokunk az alkoholról

Több oka is lehet, hogy valaki abba akarja hagyni az alkoholivást. Az biztos, hogy hosszú távon jót tesz, rövid távon viszont sok mindenre fel kell készülni.

Jobban fogunk aludni

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research szaklapban publikált kutatás szerint a lefekvés előtti alkoholfogyasztás megzavarja az agy alfa hullámait, az agyműködésnek a pihenésre jellemző állapotát. Emiatt zavartabban fogunk aludni.

Egy másik, 27 kutatást összesítő összefoglaló pedig azt írja: az alkohol hatására ugyan sokan könnyebben és gyorsabban elalszanak, de ez az alvásminőség rovására megy - többet forgolódhatunk ilyenkor, fáradtabban ébredhetünk. Ha viszont elhagyjuk az ivást, nem csak az alvás minősége javul, hanem kedvünk és koncentrációnk is javulni fog.

Rászokhatunk a cukorra

A cukor hatására megnövekszik a "jutalomhormonként" is ismert dopamin szintje szervezetünkben, ez pedig jó érzést okoz - az alkohol ugyanígy működik. Emiatt van esély arra, hogy amikor leszokunk az egyik dopamingenerátor anyagról, át fogunk szokni egy másikra. Ne csodálkozzunk tehát, ha sokkal jobban érezzük magunkat, miután ittunk valami édeset.

Fogyni fogunk

Mennyi a túl sok alkohol? Aki nem hagy fel teljesen az ivással, annak is tudni kell, mennyi alkoholt fogyaszthat. Kattintson és olvassa el az ajánlásokat. Az alkohol napi kalóriabevitelre is kihatással van: egy üveg sör 180-220, egy pohár bor 130-200 kalóriát tartalmaz, az édes koktélok pedig ennél jóval többet, főként cukor formájában. Kutatások szerint a "mérsékelten ivó" férfiak napi 433, a nők napi 300 kalóriát is könnyedén elfogyaszthatnak pluszban. Aki fogyni akar, hagyja abba az ivást, de a kimaradt kalóriákat ne pótolja édességekkel (sem)! ( Íme öt ok, amiért hízunk az alkoholtól .)

Az alkoholról való leszokás több pozitív hatással is járhat

Az alkoholról való leszokás több pozitív hatással is járhat

Kevesebbet eszünk vacsorára

Az American Journal of Nutrition-ben olvasható egyik tanulmány szerint az alkohol az egyik olyan tényező, amelynek hatására feleslegesen sokat eszünk. Ez vélhetően azért van, mert az alkohol felerősíti érzékeinket: fokozódik a hipotalamusz működése, emiatt érzékenyebbek leszünk az étel illatára, ez pedig agyunkban úgy csapódik le, hogy többet kell ennünk.

Tévhit vagy igazság: segíti-e a pálinka az emésztést? Olvassa el cikkünket , abból minden kiderül.

Szebb lesz a bőrünk

Pár nap elteltével feltűnik, hogy bőrünk sokkal hidratáltabb lesz, emiatt egészségesebben is néz ki. Ez nem is csoda, hiszen az alkohol vízhajtó hatású, ráadásul az ez ellen fellépő hormonok működését is gátolja, tehát testünk vízháztartása sokkal rosszabb, ha iszunk. Nemcsak a vörösség és a bőrszárazság tűnhet el, hanem más problémák is javulhatnak, legyen szó akár ekcémáról , akár korpáról.

Vastagabb lesz a pénztárcánk

Akármit iszunk, az alkohol jelentősen megterheli a pénztárcát. Érdemes összeszámolni, hogy egy héten vagy egy hónapban mennyi pénzünk megy el alkoholra .

Rosszabbul fogjuk magunkat érezni társaságban

Úgy fogjuk érezni, hogy kimaradunk valamiből, emiatt pedig vagy frusztráltabbak leszünk, vagy feladjuk az elhatározást. Az alkoholt az emberek nagy része azért fogyasztja, hogy feloldódjon, ellazuljon, ha pedig ez nincs, feszültebbek lesznek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: