Ennyi időt kellene a szabadban töltenünk

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget és a jólétet. Még úgy is, ha csak egyszerűen üldögél az ember és élvezi a nyugalmat - vélik brit kutatók.

Ha parkokban, erdőkben vagy strandokon töltjük szabadidőnket, annak fizikai és mentális hatásai vannak - ezt már régóta tudjuk. Egy nagy kutatás azonban most kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez.

Ennyit számít heti 2 óra

Az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói húszezer embert kérdeztek ki Angliában előző heti tevékenységükről. A természetben kevés időt töltők egynegyede rossz egészségi állapotra panaszkodott, mintegy felük pedig elégedetlen is volt az életével. Akik viszont legalább két órát eltöltöttek a szabadban, sokkal egészségesebbnek és elégedettebbnek vallották magukat: csupán hetedük panaszkodott rossz egészségi állapotra és harmaduk volt elégedetlen az életével.

természet, szabadban töltött idő, szabadidő, sétálás, kirándulás, nyugalom, stresszmentes élet, egészség, elégedettség
Napi 17 perc séta is elég a jótékony hatások kiélvezéséhez. Fotó: 123rf

"Igazán az lepett meg minket, hogy ez minden csoportra igaz, fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt" - mondta Mathew White, a tanulmány vezető szerzője. Heti két óra a szabadban a tartós betegségben szenvedők és fogyatékkal élők életminőségét is jelentősen javítja. Tehát a kiszabadulás a természetbe mindenkire jó hatással van. Még az sem kell hozzá, hogy testedzést végezzünk, a padon való üldögélés is elegendő - tette hozzá a szakértő.

Napi 17 perc is elég

A természet hangjai ezért nyugtatóak - a részletekért kattintson ide!

A kutatókat szerint egyáltalán nem számít, hogy ez a két óra egybefüggő vagy több rövidebb időszakból áll, és az sem, hogy városi parkba, erdőbe vagy strandra mennek az emberek. Tehát napi 17 perc séta is elég a jótékony hatások kiélvezéséhez. A két óra azonban a küszöbérték, így a természetben eltöltött jóval több időnek már nincs plusz hatása az egészségre. Az élővilág gazdagsága azonban sokat számít: ha páratlan természeti szépséggel vagy különleges tudományos jelentőséggel bír az a hely, ahol szabadidőnket töltjük, akkor jobban oldódik a stresszes állapot.

A tanulmánynak nem az volt a célja, hogy kiderítse, a természetnek miért van áldásos hatása, White szerint azonban a nyugalom lehet a kulcs. "Az emberek többsége rendszeresen többszörös nyomás alatt áll. Ha kimegy a természetbe, ott nyugalom honol, így van idő arra, hogy elkezdhessük feldolgozni a dolgokat" - magyarázta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)