Bárkinek megváltoztatható a személyisége

Igaz, hogy folyamatos odafigyelés és beavatkozás kell hozzá, de megdőlt a hiedelem, hogy amilyen személyiséggel születtünk, azzal is kell beérni életünk végéig.

Képzeljük el, hogy egy a közösség hosszútávú érdekeit szem előtt tartva olyan programot dolgoznak ki, ami a társadalom tagjainak bizonyos személyiségjegyeit erősítené, míg más vonásokat elfojtana. Tennék mindezt annak érdekében, hogy egészségesebbek, boldogabbak és sikeresebbek legyenek az emberek.

Hét tipp a szorongás ellen, hogy könnyebben vegye az akadályokat. Olvassa el itt!

Mindez nem csupán fikció, s ez nem egy utópisztikus társadalmat bemutató film részlete, hanem egy nagyon is elérhető közelségbe került jövőkép. A legfrissebb személyiség-lélektani kutatások szerint ugyanis az eddig megváltoztathatatlannak hitt személyiség bizonyos jegyei tartós beavatkozással vagy fontosabb életesemények révén megváltoztathatóak.

Ez különösen azért is fontos, mivel egyes személyiségjegyek, mint például a neuroticitás (szorongás, sebezhetőség, gátlásosság), barátságosság, intellektus, extroverzió (önbizalom, energikusság), lelkiismeretesség megjósolhatják a jövőbeli egészségünket, boldogságunkat, de még a jövedelmünket is. Mindezek miatt fontos eszközként és célként is szolgálhatnak a jólét javítását célzó politikai döntések és intézkedések során.

gyerekek, iskola, személyiség
Ha sikerül megváltoztatni bizonyos személyiségjegyeket, jobban teljesíthetnek a gyerekek. Fotó: iStock

Az erről szóló tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság szaklapjának decemberi számában jelent meg, s az úgynevezett Personality Change Consortium, azaz személyiségváltozás konzorcium jegyzi. Ez egy olyan nemzetközi csoport, ami a személyiség változásainak megértése mellett kötelezte el magát. A társaság létrehozását két pszichológia professzor kezdeményezte a Kaliforniai Egyetemről. Wiebke Bleidorn és Christopher Hopwood mellett A személyiségjegyek politikai vonatkozása című tanulmányt további 13 szerzővel közösen írták.

Hatékony lehet a politikai szemléletváltás

"Ebben a tanulmányban bemutatjuk, hogy egyes személyiségjegyek hogyan szolgálhatnak a siker viszonylag megbízható előrejelzőjeként, míg más vonások hogyan válhatnak a politikai változások és beavatkozások sikeréhez vezető potenciális célpontokká" - mondta Bleidorn a Sciencedaily.com-nak.

"Szülők, tanárok, munkáltatók és még sokan mások próbálják befolyásolni a személyiségünket annak érdekében, hogy a jó emberekből még jobbakat faragjanak" - tette hozzá Hopwood. De most - mondta - szilárd bizonyítékok arra utalnak, hogy a személyiségjegyek elég változatosak ahhoz, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárások széles skáláján, akár az eddig elvártnál magasabb szinteken is. Ráadásul ezeket a vonásokat meg lehet változtatni, ha megfelelő életkorban és tartósan érik ezzel kapcsolatos hatások az embereket. Annak ellenére azonban, hogy ezek a személyiségjegyek megváltoztathatóak (bár ez nem könnyű feladat), képesek megőrizni viszonylagos stabilitásukat.

Hatékonyabb intézkedések

Sokszor olyan intézkedésekbe ölik a pénzt, amik valószínűleg nem fognak működni, mivel nincs bizonyított hatásuk a személyiségre. "Ezért lenne hasznos, ha a döntéshozók kifejezetten arra fókuszálnának, hogy milyen személyiségbeli változtatásokkal lehet elérni az egyéni és a közjó fejlesztése érdekében kitűzött célt. Az ilyen beavatkozások költségei és megtérülései, az ezekhez szükséges erőforrások mind fenntarthatóbbá válnának, ha figyelembe vennék a személyiségjegyekre gyakorolt hatásukat, egyúttal ez segítené a kutatókat is a változások mögött álló folyamatok jobb megértésében" - mondják a szakemberek.

Miért érdemes ezzel foglalkozni?

Kutatások bizonyították, hogy az emberek csak néhány személyiségvonásuk miatt különböznek igazán, ezek azonban igen széles skáláját biztosítják a különböző életutaknak. Bár ezek a tulajdonságok látszólag stabilak, megfelelő erőfeszítéssel és jó időzítéssel megváltoztathatóak, ezáltal lehetőséget teremtenek nagyszabású és széles társadalmi réteget érintő beavatkozások megvalósítására.

A fiatal felnőtteknél például a megfelelő időben történő beavatkozással csökkenthető a neuroticitás és javítható a lelkiismeretesség. Ezáltal később olyan intézkedések, melyek kitartást és hosszútávú elkötelezettséget igényelnek, hatékonyabbak lehetnek, hiszen az érzelmileg stabil, lelkiismeretes emberek nagyobb valószínűséggel tudják megvalósítani vagy magukévá tenni azokat. Ugyanez a helyzet a motivációval is. A siker elengedhetetlen feltételének a megfelelő személyiségvonások erősítésével "meg lehet ágyazni".


Bleidorn és Hopwood szerint a személyiség-lélektani kutatások segítségével olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint például a közösségi média és a videójátékok hosszútávú hatásai. Vagy akár arra, hogyan lehet rávenni a gyerekeket, hogy kedvesebbek legyenek és jobban teljesítsenek az iskolában. Esetleg arra is magyarázatot találunk majd, hogyan segíthetjük az emberek jobb beilleszkedését egy új környezetben, vagy hogyan lehet elősegíteni a méltóságteljes megöregedést.

Forrás: Sciencedaily

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag