Az a legfontosabb, hogy igazunk legyen?

Egy érdekes kísérletben egy házaspárral azt akarták bizonyítani, hogy a makacsság a mentális egészség útjában áll.

A British Medical Journal című lap hasábjain meglepő kísérletről számoltak be a szakemberek, melynek során arra kértek fel egy férjet, hogy felesége minden egyes véleményével értsen egyet és minden egyes kérésének tegyen eleget, még akkor is, ha szerinte a nőnek nincs igaza.
A házaspár egy orvos csoportnak segített abban, hogy teszteljék azon elméletüket, hogy a büszkeség és a makacsság a mentális egészség útjában áll. A szakemberek saját új-zélandi praxisaik során többször tapasztalták, hogy azok a betegek, akik inkább arra vágytak, hogy igazuk legyen, mint arra, hogy boldogok, túlzottan sok stressznek tették ki magukat. Felmerült tehát bennük a kérdés: vajon ha ezek az illetők nem foglalkoznának azzal, hogy másoknak a saját igazukat bizonygassák, nem lennének sokkal elégedettebbek?

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a férfiak inkább nyugalomra vágynak, mint arra, hogy igazuk legyen, a kísérletben részt vevő férjet kérték fel arra, hogy mindenben értsen egyet párjával, bármit gondol is közben. Ugyanakkor, mivel egy másik feltételezés szerint a nők inkább ragaszkodnak ahhoz, hogy igazuk legyen, még ha ennek a boldogságuk is az ára, a feleségnek nem árulták el, férje hirtelen miért vált kezes báránnyá. A házaspár mindkét tagját megkérték, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozzák saját boldogságukat a kísérlet elején, hat nap elteltével, illetve a kísérlet végén is. Az nem világos, hogy eredetileg milyen hosszúra tervezték a kísérletet, ám 12 nap után a férj már nem bírta tovább, mivel úgy érezte, párjának addigra már mindennel baja volt, amit csinált, ezért inkább készített neki egy csésze teát és beavatta abba, mi is folyik itt valójában.

Bármit megteszünk azért, hogy igazunk legyen?

Bármit megteszünk azért, hogy igazunk legyen?


A kísérlet 12 napja során a férj boldogságállapota a kezdeti 7 pontról leesett 3 pontra, míg a feleségé, aki 8 ponttal indított, hat nap elteltével fél pontot emelkedett, a 12. napon azonban nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy érzi magát. Noha a kísérlet bizonyos tekintetben kudarcba fulladt, a szakemberek mégis számos hasznos tanulságot tudtak levonni belőle. Úgy gondolják, a vizsgálat alapján elmondható, hogy a tudat, hogy valakinek igaza van, mégiscsak boldogságot okoz, a tény pedig, hogy valakinek egyet kell értenie valakivel, akivel valójában nem ért egyet, épp ellenkezőleg, boldogtalanságot szül.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag