Ahogy a csillag megy az égen...

A munka érték, és minden normális felnőtt életében vannak kemény munkával telő időszakok, amikor csak arra összpontosít. Ébernek kell lenni azonban, mielőtt felborul az egyensúly. Mi a recept azoknak, akik már túl vannak az egészséges határon?

Két végén égeti a gyertyát

A szakemberek szerint vannak ún. munkamániás típusok. A grandiózusnak munkájával a hatalom, a siker, az elismerés kivívása a célja. Többnyire túlértékeli saját, s alulértékeli mások teljesítményét. Nem tud csapatban dolgozni, s nem is kedvelik őt. A könyvelő legnagyobb erénye a rendtartás. Minden apró részlétre ügyel, mindent beszabályoz, s nem szereti az új ötleteket. Mindent az ellenőrzése alá szeretne vonni. A skizoid vágyik mások társaságára, de egyúttal fél is attól. A megoldás számára, hogy beletemetkezik a munkájába. A gyetyaégetők könnyen unatkoznak, s mindig új feladatot keresnek, hogy két végén égethessék a gyertyát. Céljuk az elismerés és a csodálat. De tevékenységük gyakran káoszba torkollik. A nyusziknak mindig szükségük van valakire, hogy megmondja, mit csináljanak. Nagyon félnek a kudarctól, ezért azt gondolják, sok munkával elkerülhetik azt.

Négy fázis látástól kapitulálásig

A betegségnek négy fázisa van. A bevezető szakaszban a munkamániás gondolatai egyre inkább a munka körül forognak. A magánkapcsolatok fokozatosan elveszítik jelentőségüket, s miközben kialakul egyfajta bűntudatérzés, a beteg titokban otthon vagy munkaidőn kívül is dolgozni kezd. A kritikus szakaszban a beteg már ürügyet keres a munkavégzésre, agresszív lesz, ha mások megszólják ezért. Végül annyira elhatalmasodik rajta a mániája, hogy életvitelét is teljesen a munkájának rendeli alá. A krónikus szakaszban a munkamániás egyre több feladatot oszt magára, ám sokszor céltalanul dolgozik, s mind nagyobb erőfeszítésekkel képes megfelelni a saját magával szemben támasztott követelményeknek. A végső szakaszban a szervezet kimerülése miatt rohamosan csökken a teljesítmény. A beteg úgy érzi, hogy ereje végső határára jutott, s előbb-utóbb bekövetkezik az összeomlás. Legtöbben csak ekkor fordulnak orvoshoz.

Ki(j)út a bajból

A munkamániás betegek soha nem jelentkeznek úgy az orvosnál, hogy "doktor úr, nekem munkamániám van". Egy munkamániás akkor fordul orvoshoz, ha fáj a gyomra, ízületi panaszai vannak, magas a vérnyomása, vagy éppen neurotikus tüneteket produkál. A szakorvostól függ, hogy észreveszi-e, hogy a panaszok hátterében valójában mi áll.

A megoldás olyan pszichoterápiás kezelés lehet, amellyel átalakíthatók az addigi hibás gondolkodási sémák, attitűdök. A betegeket meg kell tanítani, vagy újra vissza kell vezetni oda, hogy az emberi kapcsolatrendszerük hatékonyan működjön. Segíteni kell őket abban, hogy felismerjék: keményen dolgozni jó dolog, de ki is kell tudni kapcsolni, és élvezni az élet egyéb területeit: családot, barátokat, hobbit, szórakozást.

A támogató csoportok - mint a névtelen alkoholistáké - nagyon hatékonyak tudnak lenni. A munkamánia legfontosabb ismérve: a beteg kényszeresen csinálja azt, amit csinál, s már képtelen élvezni annak eredményét. A terápia során a kialakult ördögi körből kell "kievickélni": a munkát és a magánéletet el kell választani, s időt kell szakítani a kikapcsolódásra. Az amerikai Workaholics Anonymous szervezet szerint igen egyszerű eszközökkel tudunk fellépni a függőség ellen. Az elvégzendő feladatok között sorrendet kell felállítani. Új tevékenységet kell választanunk, melyet csak úgy végezhetünk, ha egy ugyanannyi energiát és időt követelő, régi tevékenységet elhagyunk. Egyszerre csak egy dolgot szabad csinálni. A munka tempóját számunkra megfelelően kell meghatározni. Mielőtt egy új munkafázisba kezdünk, ellenőrizzük le, elegendő energiánk van-e az elvégzésére. A munka minden eredményét el kell fogadni. A türelmetlenség, rohanás és a tökéletes munka hajszolása hátráltatják a felgyógyulást.

Érték, de mérték! Értik?

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag elismert formája a munka - mondják, s bár ez enyhe túlzás, a kijelentés maga mégis elgondolkodtató. Ha valaki szereti a munkáját, még nem feltétlenül válik munka-alkoholistává. De vannak időszakok, amikor minden normális felnőtt közel kerül ehhez az állapothoz. Csak tudni kell észrevenni, hol a határ.

Forrás:
www.webmd.com - Workaholism: The 'Respectable' Addiction
www.bekesnet.hu - Az Önkontroll Egyesület weblapja

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)