Adjuk ki a haragot vagy fortyogjunk magunkban?

Egy közkeletű vélekedés szerint a harag elnyomása rosszat tesz az egészségünknek, és számos bajt okozhat, például gyomorfekélyt. Valóban jobb, ha inkább üvöltözünk, csapkodunk, mintha csendben mérgelődünk?

Némi valóságtartalma biztosan van annak, hogy ha sokat vagyunk dühösek, feszültek, attól könnyen megbetegedhetünk, vagyis az intenzív érzelmek rosszat tesznek az egészségünknek. A düh ugyanis jelentősen növeli a stresszhormonok szintjét, az izmaink megfeszülnek (többek között az állkapocs körüliek is, melyek feszessége könnyen okozhat fejfájást), és a vérnyomásunk is megemelkedik.

A szervezet zsírt szabadít fel, hogy gyors energiát biztosítson a sejteknek, de ha ezeket nem használjuk fel, akkor lerakódhatnak a vérerekben. A lerakódott plakkok és a megnövekedett vérnyomás egy idő után a vérerek károsodásához, elzáródásához vezethet. Ennek eredménye pedig szívroham vagy agyvérzés is lehet.

Hogyan tartsuk féken? Időt kérek! Közhelynek tűnik, de nagyon hasznos, ha elszámolunk tízig, mielőtt valamire reagálunk. Addig van időnk lenyugodni. Nézze meg, mi segíthet még , kattintson! A magas vérnyomás és a harag (illetve a szívbetegségek és a harag) közötti összefüggéseket több kutatás próbálta már felderíteni, az eredmények azonban ellentmondásosak. Egy amerikai kutatás szerint azok, akik gyakran mérgesek, háromszor akkora eséllyel szenvednek el szívrohamot, mint nyugodtabb társaik - akár kifejezik a nemtetszésüket, akár nem. Egy brit kutatás pedig megállapította, hogy ha valaki hangot is ad a nemtetszésének, nagyobb valószínűséggel lesz szívbeteg, mint az, aki inkább elfojtja az érzelmeit.

A harag érzését tudni kell kezelni

A harag érzését tudni kell kezelni

Egy kanadai vizsgálat szerint nemcsak a harag gyakorisága, erőssége számít, hanem az is, hogyan dolgozzuk fel a negatív érzelmeket . Akik konstruktívan "használták fel" a harag adta energiákat, kevésbé voltak hajlamosak a szívbetegségekre, mint azok, akik inkább másokat hibáztattak vagy a haraggal csak a saját igazukat próbálták bizonygatni.

Mi a helyzet a harag kiengedésével, például a népszerű "üss inkább egy párnát"-módszerrel? Kutatások szerint ez nem mindig jó megoldás, sőt gyakran kifejezetten növelheti a harag érzését és még agresszívabbá tehet.

A gyomorfekély kialakulásának pedig meglehetősen kevés köze van a harag elfojtásához, a megbetegedések legnagyobb részét ugyanis bakteriális fertőzés vagy gyógyszerszedés okozza.

A végeredmény tehát az, hogy a magunkban fortyogás nem okoz annyi egészségkárosodást, mint hisszük, és a feszültség kiadásának sincs akkora felszabadító hatása. Ami igazán számít, hogy milyen gyakran leszünk mérgesek és a felgyülemlett haragot milyen módon fordítjuk át "hasznos energiává", vagyis hogyan dolgozzuk fel a bennünket érő stresszt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: