Újabb érv az egészséges életmód mellett

Egy friss tanulmány szerint az egészséges életmód segít csökkenteni a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot az egykor dohányzók esetében.

27 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázat azoknál a volt dohányzóknál, akik szigorúan követték a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat, szemben azokkal, akik nem – derült ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tanulmányából. Maki Inoue-Choi, a tanulmány vezető szerzője szerint ez az összefüggés a különféle – például szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos – betegségek esetén is megmutatkozott.

egészséges életmód
Megéri követni a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat. Fotó: Getty Images

A kohorszvizsgálatban 159 937 korábbi dohányos egészségi állapotát vizsgálták hosszabb időn át. A résztvevők életkori átlaga a vizsgálat kezdetén 62,6 év volt, és átlagosan tíz évvel korábban hagytak fel a dohányzással. A kutatók a következő 18,9 évben négy életmódbeli tényezőt követtek nyomon náluk: a testtömegindexet (BMI), a táplálkozást a Healthy Eating Index alapján, a testmozgást és az alkoholfogyasztást. Ezeket aztán összehasonlították a résztvevők halálozási kockázatával.

Az életmódváltás hatásai

A vizsgálatvezetők úgy találták, hogy heti több mint négy óra sport 17 százalékkal, a BMI alapján normál tartományba tartozó testsúly 14 százalékkal, az egészséges táplálkozás 9 százalékkal, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése pedig 4 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. Az életmódváltás áldásos hatásai akkor is szignifikánsnak mutatkoztak, ha a résztvevők nem követték betű szerint az ajánlásokat.

A leginkább egészségtudatos egykori dohányosoknál a különféle megbetegedések miatti elhalálozás kockázata is jelentősen csökkent: a szív- és érrendszeri betegségek miatti halál kockázata 28 százalékkal volt alacsonyabb náluk, míg ez az arány a daganatos betegségeknél 24, a légúti betegségeknél pedig 30 százalék volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: