Mitől függ az ideális testsúly?

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert az egészséges súly számtalan tényezőtől függ és az addig vezető út is mindenkinél különböző lehet.

Az ideális testsúly számításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom- és zsírmennyiség arányát, valamint az általános egészségi állapotot.

Az utóbbi években leginkább a BMI (testtömegindex) használata terjedt el, amely bár nagyon jó mérőszám, mégsem tökéletes. Hiszen akkor sem hasonlíthatjuk magunkat más emberekhez, ha ugyanazon neműek és magasságúak vagyunk - ettől még nem biztos ugyanis, hogy ugyanazt jelenti számunkra az ideális testsúly.

Lássuk tehát, melyek a leggyakoribb mutatószámok!

BMI

Kíváncsi, mennyi az Ön BMI-je? Számolja ki kalkulátorunk segítségével ide kattintva !

A testtömegindexet a súlyból és magasságából számíthatjuk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, az így kapott mérőszámból pedig következtethetünk arra, mennyire ideális a testtömegünk.

 • 16 alatt: súlyosan sovány
 • 16 és 18,49 között: sovány
 • 18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú
 • 25 és 29,9 között: túlsúlyos
 • 30 fölött: elhízott
 • 40 fölött: extrém elhízott

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és ugyanolyan súlyú profi sportolónak és egy sosem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír-izom aránya. Vagy például egy csontritkulásban szenvedő személynek alacsonyabb lesz a BMI-je, mint egy hasonló súlyú és magasságú egészséges embernek, mégsem mondható egészségesebbnek.

Az ideális testsúly számításánál több tényezőt is figyelembe kell venni
Az ideális testsúly számításánál több tényezőt is figyelembe kell venni

Derék-csípő arány

Ezt a mutatószámot úgy kapjuk meg, hogy a derék legkarcsúbb részénél mért centiket elosztjuk a csípő legszélesebb részénél mért értékkel. Az eredmény értékelése különbözik nőknél és férfiaknál.

 • Nőknél a 0,80 alatti arány azt jelenti, hogy nagyon kicsi a szív- és érrendszeri eredetű betegségek rizikója, a 0,80 és 0.89 közti arány ezt közepesre becsüli, a 0,90-nél nagyobb érték pedig magas kockázatra utal.
 • Férfiaknál a 0,90 alatti szám jelenti a kis kockázatot, a 0,90 és 0,99 közti arány a közepes és az 1 feletti arány a magas rizikó jelenlétét.

Ez azt is jelenti, hogy az alma típusú elhízás nagyobb kockázati tényezőt jelent a betegségek, többek közt a szív- és érrendszeri problémák kialakulására, mint a körtealkat. Ugyanakkor, bár a derék-csípő arány az egyik legjobb mérőszám az ideális súlyra nézve, egyben a betegségek rizikójának előrejelzésére is alkalmas, mégsem veszi tekintetbe a személyek teljes testzsírszázalékát és a zsír-izom arányt .

Testzsírszázalék

Ennek meghatározására létezik manuális és gépi módszer is. Ez utóbbihoz alkalmazzák a Bioelektromos Impedancia Analízist (BIA-t) vagy az Inbody-t, melyek a testszövetek elektromos vezetőképességének különbözősége alapján működnek. A zsírok tartalmaznak esszenciális és tárolt zsírokat is. Előbbiek a túléléshez szükségesek és a nőkben nagyobb arányban vannak jelen (10-13%), mint a férfiakban (2-5%). A tárolt zsírok maguk a zsírraktárak, amelyek nem csupán felesleget jelentenek, de védik a belső szerveket is. A testzsírszázalék alakulása szintén jelzi az ideális testsúlyhoz való viszonyt az életkor függvényében.

 • fitt férfiaknál az arány 10-13,9%, fitt nőknél 14-17,9%
 • optimális az arány, ha a férfiaknál 14-17,9 %, a nőknél 18-25,9 % a testzsír
 • túlsúlyt jelez a férfiaknál a 18-25,9%, a nőknél a 26-36,9%
 • elhízásról beszélünk, ha a testzsír-százalék a férfiaknál több mint 26%, a nőknél több mint 36%

A BMI-től eltérően a testzsírszázalék figyelembe veszi a test összetételét, tehát nem lehet ugyanolyan két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél.

Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint a BMI-n kívül mindenképpen érdemes figyelembe venni a másik két értéket is. Ám ha egyik mutatószám sem tűnik optimálisnak, vagy akár csak nem tetszik a tükörképünk, egy személyre szabott életmód programmal elérhetjük az ideális testsúlyt, továbbá jelentősen javíthatunk az egészségi állapotunkon is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra