A dohányzás így károsítja a szervezetet

Magyarországon óránként 3, évente pedig 28 ezer embert veszítünk el, akinek halála összefüggésbe hozható a dohányzással. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívünk Napja alkalmából a sikeres leszokás hatásaival is foglalkozik.

Egy szakmai fórumokon idézett átfogó brit tanulmány szerint 10 évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak. A felmérések szerint azonban a dohányzás abbahagyása - bármikor is szánja rá magát valaki - jelentősen javítja az életesélyeket. A nemdohányosok közül kétszer annyian élték meg hetvenes éveiket. A dohányzás okozta halálozások élén a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyérkatasztrófák ( stroke ) állnak. Ezek az adatok is egyértelműen mutatják, hogy ha valaki felhagy a dohányzással, akkor ez mindenképpen jó hatással van az egészségére, illetve minél korábban teszi, annál többet nyer vele - életminőségben és várható élettartamban egyaránt.

Évente mintegy 28 ezer ember halálát okozza a dohányzás Magyarországon
Évente mintegy 28 ezer ember halálát okozza a dohányzás Magyarországon

Milyenek a tüdőrákos betegek gyógyulási esélyei ma Magyarországon? Részletek itt.

"Fontos, hogy tudjuk: a dohányzás mind a szívünkre, mind a tüdőnkre káros. A dohányosok jelentős részénél súlyos légúti és tüdő-megbetegedéseket okoz a krónikus gyulladás és rostpusztulás révén, ezért a dohányzással töltött években fokozódó légzési nehézség lép fel. A tüdőrákok hátterében is 80-90 százalékban a cigaretta áll. A már kialakult COPD , krónikus bronchitis, fennálló asztma esetében a további dohányzás felgyorsítja a légzési funkciók romlását, egyben csökkenti a kezelés eredményességét. Ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés miatt a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is szűkület támad. De a dohányzás beleszól a vérkeringésbe azáltal is, hogy trombózishajlamot okoz és növeli a vérsűrűséget a kiserekben. Ezért a lassan kialakuló koszorúér-elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős" - mondta el dr. Fényes Márta tüdőgyógyász, belgyógyász, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ munkatársa. Hozzátette, ha valaki átesett már egy infarktuson, és nem hagy fel a káros szenvedélyével, akkor komoly esélye van rá, hogy ez a súlyos állapot megismétlődjön. A második infarktus pedig gyakran halálos is lehet.

A szakember kifejtette, hogy életmóddal, szenvedéllyel, függőséggel kapcsolatos betegségeknél nem csupán az egészségügyi rendszerre kell terhelni a felelősséget, mondván, hogy majd az orvosok karban tartják a beteg állapotát. A dohányos fiatalok, felnőttek vagy már beteg páciensek leszokási elhatározása és életmód-változtatása is kell ahhoz, hogy le tudják tenni a cigarettát.

"A dohányzásról leszokni nem könnyű, de segítséggel könnyebb. A támogató segítség lehet egyszerű tanácsadás és követés, erősebb függés esetén szakszerű program keretében nyújtott támogatás, illetve ezek mellé akár gyógyszeres kezelés is társulhat. Mindezek használatosak és elérhetők az egészségügyi ellátás keretein belül és bizonyítottan segítenek a leszokni vágyók jelentős hányadánál. A leszokási döntés elősegítésében és a módszer megválasztásában egyre több helyen kaphatnak segítséget a dohányosok. Ilyen ingyenes segítséget kaphat bárki, aki igénybe veszi a Korányi Intézetben működő call centerben elérhető telefonos leszokástámogató programot a 06-80-44-20-44-es zöld számon" - hívta fel a figyelmet dr. Fényes Márta, aki szerint minden életkorban érdemes letenni a cigarettát.

Magyarországon a népesség jelentős hányada szív- és érrendszeri betegségben szenved vagy veszélyeztetettnek számít. Nem csoda tehát, hogy a minden évben szeptember utolsó vasárnapján megrendezett Szívünk Napján rengetegen szánják el magukat arra, hogy részt vegyenek egy ingyenes vizsgálaton, kockázatfelmérésen, ahol egyben tanácsot kaphatnak az életmódváltáshoz. Idén a Szívünk Napja szeptember 30-ra esik: a Magyar Kardiológusok Társasága ezúttal is a Millenárison várja ingyenes családi- és szűrőprogramokkal azokat, akik szeretnék megőrizni vagy visszaszerezni egészségüket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra