Szorongás és alkoholizmus

Az alkoholisták az autóbaleset, a családon belüli erőszak és más traumás események magasabb kockázatának vannak kitéve, ez azonban csak részben magyarázza az összefüggést.

Az orvosok régóta tudják, hogy az alkoholizmus és a poszttraumás stressz-betegséghez (PTSD) hasonló szorongásos zavarok összefüggésben állnak. Az alkoholisták az autóbaleset, a családon belüli erőszak és más traumás események magasabb kockázatának vannak kitéve, ez azonban csak részben magyarázza az összefüggést.

Az Észak-Karolinai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egérkísérletükben kimutatták, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás áthuzalozza az agyi áramköröket, ami megnehezíti az alkoholistáknak a traumás élményekből való pszichológiai felépülést.

"Kutatásunk tulajdonképpen azt mutatja, hogy az alkohol krónikus behatása azzal összefüggésben okoz veszteséget, ahogyan kognitív agyi központunk érzelmi központjainkat szabályozza" - magyarázta a online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Thomas Kash. "Az alkoholizmus károsíthatja a traumából való felépüléshez szükséges egyik létfontosságú mechanizmust, és ezáltal a PTSD megnövekedett kockázatának teszi ki a beteget."

A kísérlet során az egerek egy részének a vezetéshez megengedett alkoholmennyiség kétszeresének megfelelő mennyiséget (természetesen a testsúlyuknak megfelelő arányban) adtak egy hónapig, míg a többi állat nem kapott alkoholt. A kutatók ezután áramütéssel arra tanította az egereket, hogy féljenek egy bizonyos hangtól. Amikor a hangot többször is lejátszották az ezt kísérő áramütés nélkül, az alkoholt nem fogyasztó egerek fokozatosan leszoktak a félelemről. Az alkoholt fogyasztó állatok viszont még jóval az áramütés abbamaradása után is megmerevedtek, valahányszor meghallották a hangot.

Amikor a kutatók az alkoholt fogyasztó egerek idegi áramköreit is megvizsgálták, kiderült, hogy a prefrontális kéregben lévő idegsejtjeik alakja eltér a józan egerekétől. Ezen kívül az alkoholt fogyasztó egerekben egy kulcsfontosságú receptor, az NMDA aktivitása is elfojtódott. A szakértők szerint az eredmények azért jelentősek, mert pontosan megmutatják, hol okozza az alkohol azt a károsodást, ami a félelem leküzdésével kapcsolatos zavarokat kiváltja. Az alkohol és a szorongás molekuláris szintű kapcsolatának felderítése nagymértékben elősegítheti olyan gyógyszerek kifejlesztését, amelyekkel az alkoholproblémákkal küzdő szorongásos betegeket lehet kezelni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra