Sok a bagós tinédzser

Harmadik alkalommal vizsgálták hazánkban a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait egy nemzetközi kutatássorozat részeként.

Az adatokból kiderül, hogy többek között a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozásnak köszönhetően egyre kevesebb fiatal kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, ezzel együtt pedig a passzív dohányzás okozta ártalmaktól, ugyanakkor száz 13-15 éves fiatalból még mindig 27 cigarettázik. Azok aránya, akik az elmúlt 30 napban kézzel sodort cigarettát szívtak, a 2008-as 6%-ról 2012-re 13%-ra, azaz több mint duplájára emelkedett, és negatív változás mérhető azok között is akik pipát/vízipipát szívtak az elmúlt 30 napban (1%-ról 12%-ra, majd 20%-ra).

A dohányzás visszaszorítására európai uniós forrásból a közelmúltban több program is elindult. Az aktuális egészségfejlesztési pályázatokban fontos feladatként szerepel a dohányzás megelőzés. A dohányzás megelőzési, illetve a leszokást támogató programokra települések és munkahelyek, köztük közintézmények is pályázhattak. Létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet bázisán, amelynek zöldszáma (06 80 44 20 44) éjjel-nappal folyamatosan hívható. Itt képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. A Központ koordinálja és szakmailag irányítja a tüdőgondozókban működő, a leszokáshoz támogatást nyújtó ambulanciákat, amelyek fejlesztésére a napokban írnak ki pályázatot.

Az Európai Bizottság 2011 júniusában indította útjára iCoach nevű ingyenes, online leszokás-támogató program . Működésének lényege, hogy elemzi használójának dohányzási szokásait és ennek alapján naponta személyre szabott támogatást, tanácsot ad a leszokási folyamat egyes fázisaihoz. A kampány kezdete óta már több ezer dohányosnak nyújtott segítséget az Európai Unió országaiban.

A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés (GYTS) harmadik magyarországi fordulójának megvalósítására 2012 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) között létrejött Kétoldalú Együttműködési Megállapodás (BCA) keretében került sor, amelyhez a WHO Európai Regionális Irodája szakmai és pénzügyi támogatást nyújtott. A kutatással párhuzamosan az EMMI támogatásával a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatáselemzésének részeként, a 17 évnél idősebb felnőtt lakosság körében is megvalósult a dohányzási szokások és attitűd kérdőíves felmérése. A két kutatás eredményei fontos információkat szolgáltatnak a lakosság dohányzási szokásait, attitűdjét, illetve passzív dohányzásnak való kitettségét illetően a közforgalmú helyeken 2012. január 1-jétől hatályba lépett teljes dohányzási tilalom bevezetését megelőző és az azt közvetlenül követő időszakról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra