Segíthet-e az e-cigi a leszokásban?

Az okos lány meséje jut eszembe az e-cigi leírását olvasva: itt egy cigi, amely bodor karikákat ereget, de nem füstöl, parázslik, de nem ég, nikotin van benne, de nem dohány, és ott is szívható, ahol tilos a dohányzás. Nézzük, mit tud, mire jó az e-cigi!

"Cigarettának kinéző" tárgy

Szó, ami szó: manapság rájár a rúd a dohányzókra. Gyakorlatilag minden közintézményből, közösségi vagy szórakozóhelyről ki vannak tiltva, még az utcán is meg kell nézniük, nincsenek-e buszmegálló vagy játszótér stb. tiltott körzetében. Mindeközben megállíthatatlanul emelkedik a dohánytermékek ára, akár kész cigarettát, akár otthoni töltéshez való alapanyagot vásárolnak. Leszokni azonban, sajnos, nem egyszerű, legtöbb érintettnek ehhez hosszabb időre és közben valamilyen mankóra is szüksége van: nikotint pótló és/vagy a rágyújtás rituáléját imitáló segédeszközre.

Barátommal, aki harminc éve dohányzik, menekülési útvonalat keresve, ismerősök ajánlása nyomán kezdtünk az interneten böngészni az e-cigi témájában. Amit találtunk, legalábbis figyelemre méltó volt: egy kütyü, amely hasonlít ugyan a hagyományos cigarettára, de sok alapvetően fontos dologban különbözik is attól, és úgy tűnik, vannak előnyei is. Mivel nem történik benne valódi égés, nem okoz tűzveszélyt, és ami még fontosabb, használatakor nem keletkeznek olyan káros égéstermékek, mint a papírba töltött cigarettánál, például nincs kátrány és szénmonoxid. Nem bocsát ki füstöt, így passzív dohányzásra sem kényszeríthet senkit a használója a környezetében. Épp ezért ennek használatára nem vonatkozik a dohányzás tilalma, akár vendéglátóhelyeken, akár közterületeken is szívható. Formája, külleme hasonlít az igazihoz, a használatakor pedig nikotin jut a szervezetbe, így valamennyire kielégítheti a dohányosok szokványos cigaretta iránti vágyát, akár a megszokott cselekvéssor beidegződése, akár a nikotinfüggés miatt ragaszkodik is valaki a cigarettához.

E, mint cigi

Az elektronikus cigarettát (más néven e-cigarettát, e-cigit) egy kínai cég fejlesztette ki 2005‐ben, és egy évvel később kezdték Európában is megismerni. A gyógyszerinhalálókhoz hasonló szerkezet lelke egy kis tölthető akkumulátor. Ez működteti a parányi égőt, amely szíváskor a parázsló cigarettához hasonló fényt ad, és ez táplálja a fűtőelemet, amely felmelegíti, párologtatja a patronban lévő folyadékot, így a porlasztással keletkező vízgőz a cigaretta füstjéhez hasonló hőmérsékletével is segíti a cigarettázás imitálását. A cserélhető, újratölthető patronokban lévő folyadék több-kevesebb nikotint és különböző aromákat tartalmaz. Rendelhető belőle erős, csökkentett nikotintartalmú, sőt, nikotinmentes változat is, az ízesítés is sokféle lehet a mentolostól a cseresznye ízűig. A hagyományos cigaretták formáját utánzó e-cigik lettek népszerűbbek, de létezik toll-formájú is belőle. A patronos végét megszívva a használó szervezetébe meleg, füstre emlékeztető vízpára jut.

Egészségesnek nem nevezhető – figyelmeztetnek a szakértők

Az e-cigi, elsősorban az interneten forgalmazva, egyre terjed, de nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az egészségre tett hatása máig nincs megnyugtatóan feltárva – figyelmeztetett több nemzetközi és hazai egészségügyi szervezet. A gyártók azzal ajánlják az elektronikus cigarettát, hogy ez a termék nem tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek a hagyományos cigaretta égése során szabadulnak fel. Azonban az e-cigik legnagyobb része nikotinos, így ez az emberi szervezetre kiemelten káros, erős függőséget okozó méreg az elektronikus cigarettázás során is bekerül a használó szervezetébe, ellenőrizetlen mértékben, ami elérheti a nikotinfüggést, sőt mérgezést elősegítő szintet is. A nikotint tartalmazó patronokban lévő folyadékok (aromák, vivőanyagok, tartósítók, antioxidánsok, stb.) összetétele, az emberi szervezetre gyakorolt hatása pedig még nem eléggé ismert. Az elmúlt években több országos és nemzetközi egészségügyi szervezet is tiltakozott az ellen, hogy a nikotinfüggést csökkentő, a dohányzásról való leszokást támogató termékként forgalmazzák az elektronikus cigarettát. A magyar közegészségügyi szakemberek is arra figyelmeztetnek, hogy az e-cigaretta anélkül terjed a hazai dohányosok körében, hogy megnyugtatóan ismernék annak egészségre gyakorolt hatását, nikotintartalmát. A Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet közleményében kiemelte azt is, hogy a termék különböző aromás változatai (csokoládé, vanília, karamell, stb.) vonzóvá tehetik az e-cigit azoknak a fiataloknak körében is, akik egyébként nem is dohányoznának, így a termék fogyasztásának akár komoly káros következményei is lehetnek a magyar lakosság egészségi állapotára.

Mit mond a legilletékesebb, a használó?

A dohányzásról leszokni vágyó Attila mondta el e-cigivel kapcsolatos tapasztalatait. Több forrásból, többféle e-cigit is kipróbált, de végül is nem vált igazán e termék hívévé. Az interneten rendelt e-cigi zsákbamacskának bizonyult, nem derült ki róla, pontosan mit takar a „lájtos” illetve az erős minősítés, és bosszantó volt, hogy az utóbb vásárolt patronok nem illeszkedtek a „cigaretta” akkumulátor részére, parányi méretkülönbség miatt. Anyagilag sem feltétlenül kedvezőbb, mint a hagyományos cigaretta, hiszen sok fajtája van, és bár az alapkészlet ára kedvezőnek tűnt, az utántöltő folyadék ára már meglehetősen borsos volt. Őt nem vonzotta az édes, gyümölcsös aromás változat, mondván, a cigaretta csak maradjon dohányízű. Számára az elektronikus cigi nem pótolta az igazi rágyújtás meghitt cselekvéssorát, rituáléját sem, a nikotinhiány enyhítésére pedig megfelelőbbnek érzi a nikotinos rágógumit vagy a tapaszt, hiszen azoknál kiszámítható, fokozatosan csökkenthető a szervezetbe jutott nikotin mennyisége. „Sajnos, úgy tűnik, nem lehet megkerülni: a dohányzásról való leszokásban az akaraterő segíthet egyedül, a valódi cigarettáról kell valóban lemondani” – foglalta össze végül vegyes tapasztalatait.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: