Közvetett módon is sokakat megölt a járvány

Az alkoholfogyasztáshoz közvetlenül köthető halálozások száma csaknem a harmadával emelkedett az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány első évében – derült ki az amerikai közegészségügyi hivatal nemrég publikált tanulmányából.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) friss összefoglalója tucatnál is több olyan halálokot vizsgált meg, amely közvetlenül vezethető vissza alkoholfogyasztásra – ideértve a máj és a hasnyálmirigy megbetegedéseit, valamint az alkoholmérgezést is. Ezek 2020-ban már 49 ezer, 2021-ben pedig 52 ezer ember halálát okozták az Egyesült Államokban – a 2019-es adat 39 ezer volt.

alkoholizmus, koronavírus-járvány
A járvány kirobbanása óta sokkal többen itták halálra magukat, mint korábban. Fotó: Getty Images

Rengetegen isszák halálra magukat

Az alkohol által közvetlenül okozott megbetegedésekből származó halálozások száma a koronavírus-járványt megelőző két évtizedben is folyamatosan emelkedett, évente átlagosan 7 százalékkal. 2020-ban ugyanakkor 26 százalékos ugrást regisztráltak a halálesetek számában – derült ki az új tanulmányból. Ez a 2020-as növekedés 40 éves rekord – jelentette ki Merianne Spencer, a kutatás egyik készítője.

Egész életében egyik függőségből a másikba esett. Egy cégvezető beszélt az alkoholizmusáról.

Egyre több nő nyúl a pohár után

Az alkoholfogyasztásra közvetlenül visszavezethető betegségek okozta halálozások a férfiak körében két és félszer gyakoribbak, mint a nőknél, és leginkább az 55-64 éves korosztályban jellemzőek. Ugyanakkor a koronavírus-járvány kirobbanásának évében, 2020-ban drámai mértékben, mintegy 42 százalékkal növekedett a 35-44 év közötti nők érintettsége.

A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban összességében évente mintegy 140 ezer ember hal meg alkoholfogyasztás következtében szélesebb értelemben véve – idesorolva az ittas vezetést és egyéb, áttételesen az alkoholhoz köthető megbetegedéseket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: