Két legyet egy csapásra: egyszerre leszokni a cigiről és az alkoholról?

Nemcsak a dohányzásról, hanem még az alkoholról is segít leszokni a varenicline hatóanyagú gyógyszer - derült ki a Chicago Egyetem új tanulmányából.

Arra, hogy ezt a hatást pontosan hogyan éri el a varenicline, még nem derült fény, ugyanakkor a szedése növelheti a vérnyomást, a pulzusszámot, hányingert okoz valamint szomorúvá is tesz. A kutatók szerint emiatt a gyógyszer elnyomja az alkohol okozta pozitív érzéseket. A varenicline csökkentheti az alkoholfüggőséget azzal, hogy mérsékli az alkohol élvezeti hatását.

"A résztvevők többek között arról is beszámoltak, hogy a szer mellett nem volt olyan jó érzés alkoholt fogyasztaniuk" - magyarázta Emma Childs, a kutatás vezetője. - "Az is kiderült, hogy a gyógyszer növelte az alkohol kellemetlen hatásait is, mint például az álmosságot vagy az ingerlékenységet."

A varenicline-t 2006-ban hagyták jóvá Amerikában, mint dohányzásról való leszokást segítő szert. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) azonban 2009-ben megbízta a gyártót, hogy készítsen egy figyelmeztető "feketelistát" a lehetséges mellékhatásokról: a szer depressziót, öngyilkosságot, vagy szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

A vizsgálatban 15 egészséges önkéntes vett részt, akik 2 milligramm varenicline-t és egy inaktív placebót kaptak. Három órával később újból placebót kaptak, valamint egy alacsony, illetve egy magas alkoholtartalmú italt is. A kísérlet előtt és után is tesztelték a tudósok a résztvevők reflexeit, valamint ellenőrizték a vérnyomásukat és pulzusukat. Közben folyamatosan érdeklődtek a hangulatuk változásáról is. Az eredményekből kiderült, hogy a szer növelte az alkohol negatív hatásait, miközben csökkentette az élvezeti értékét.

A kutatók emellett elismerték, hogy az eredményeket csupán egy kis csoport vizsgálata alapján kapták, de további vizsgálatok is folynak a szerrel kapcsolatban. A eredményeket az Alcoholism: Clinical & Experimental Research májusi számában publikálják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció