Így tesz beteggé az egészséges táplálkozás

Nem egészséges, ha az ember az egészséges táplálkozás megszállottjává válik. Ez az orthorexiának nevezett állapot nemcsak a beteg mindennapjaira van hatással, hanem halálos is lehet.

Az orthorexia kifejezést 1996-ban Steven Bratman alkotta meg, aki egyúttal leírta az ezzel jelzett betegséget is. (Külön betegségként ugyan még nem ismerik el, a kényszeres személyiségi zavarok és az egyéb táplálkozási zavarok csoportjába sorolják.) Az elnevezést két görög szóból, a jó, helyes jelentésű orthos és az étvágyat jelentő orexis kifejezésekből alkotta meg (az anorexia mintájára). A betegség lényege, hogy valaki - akár egy meglévő betegség, akár az egészséges táplálkozásra való törekvés miatt - kialakít magának egy meghatározott étrendet, amihez a végletekig ragaszkodik.

Ez az állapot több szempontból is veszélyeket hordoz. Először is a beteg életét egyre inkább befolyásolja a táplálkozás. Egyre több időt tölt a saját maga által kialakított étrendnek megfelelő ételek felkutatásával, különösen sokat foglalkozik azzal, hogy mit ehet, rengeteget böngészi az élelmiszerek összetételét , és aggódik azon, hogy nem elég egészséges, amit fogyaszt. Ez újabb és újabb önkorlátozó szabályok bevezetéséhez vezet. Végül eljut egy olyan szintre, amikor a legfontosabb, legtöbb időt felemésztő tevékenysége az étkezéssel kapcsolatos tervezés és beszerzés lesz.

Az orthorexiás rengeteg időt tölt a megfelelő élelmiszer kiválasztásával

Az orthorexiás rengeteg időt tölt a megfelelő élelmiszer kiválasztásával

A táplálkozási zavarokról Az étkezési zavarok olyan betegségek, melyek esetében az érintett kapcsolata az étellel, az evéssel egészségtelen, a normálistól eltérő. Bár a diagnózis felállítása szakember feladata, nézzük, milyen jelek adhatnak okot a gyanakvásra. Olvassa el a cikket! Nem mellékes, hogy saját szabályaival a beteg szociálisan is izolálódik, mert kizárja magát a társasági eseményekről, közös étkezésekről.

A szigorú szabályok kétféle lelki zavart is okozhatnak. Az orthorexiában szenvedő beteg egyrészt tisztábbnak, jobbnak, "felsőbbrendűnek" érzi magát az átlagos embernél, mert egészsége vélt érdekében hatalmas önfegyelemmel tartja a kitűzött étrendet. Ugyanez átcsaphat az ellenkező végletbe is: szégyent, bűntudatot érez, ha mégis "megtörik" és valamilyen tiltott ételt eszik. Ez végső esetben súlyos depresszióhoz is vezet.

A súlyosan egyoldalú táplálkozás fizikai problémákhoz is vezet. Komoly hiányállapot alakulhat ki a szervezetben alvászavarral, koncentrációhiánnyal, kóros soványsággal . Súlyos esetben - az anorexiához hasonlóan - halált is okozhat.

Sok ember számára az egészség fontos szempont az étrend megtervezéskor. Ez önmagában nem baj, csak meg kell találni az egyensúlyt az egészséges táplálkozás iránti megszállottság között.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: