Táplálkozási betegségek

A táplálkozástudomány - idegen szóval dietetika - foglakozik az egészséges táplálkozással, a ételek szervezetre gyakorolt hatásaival, a betegségmegelőző és - kezelő étrendekkel. Évszázadokkal ezelőtt még a hiánybetegségek voltak a leggyakoribb táplálkozási betegségek, mára helyüket átvette az elhízás, és erősen emelkedik a táplálékallergiák gyakorisága is. Jelenleg a magyar lakosság harmada elhízottnak, közel fele pedig túlsúlyosnak minősíthető, és 10-15%-ra tehető a táplálékallergiák elterjedtsége. Az egészséges táplálkozással ezek a problémák szinte teljes mértékben megelőzhetők, és az ebből adódó halálozások száma jelentősen csökkenthető.

Kóros soványság tünetei és kezelése

Mi a kóros soványság?

A testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosa az un. testtömeg index (body mass index, angolszász rövidítése: BMI).A 18.5 alatti BMI alultápláltságnak minősül. Ha ehhez valamilyen betegség is társul kóros soványságról beszélhetünk.

Tünetek

A kóros soványság többféle okra vezethető vissza. Az elégtelen fehérje- és szénhidrátbevitel a fejlődő országok szegényebb néprétegeiben illetve Európában a rossz szociális környezetben élők között egyaránt előfordul. Kifejezett fehérjehiány- és leromlás az elégtelenül táplálkozó alkoholbetegeknél is jelentkezik.
A kóros soványság szervi okai között a gyomor- bél rendszer felszívódási zavarai, senyvesztő (tumoros, vagy krónikus fertőző betegségek, pl. tbc, AIDS) betegségek okozta leromlás (úgynevezett cachexia), illetve a túlműködő pajzsmirigy okozta hiperaktivitással együtt járó fogyás egyaránt szerepelhetnek.
Manapság egyre gyakoribb a paradox fogyás, a főleg jómódú néprétegeket érintő, úgynevezett anorexia nervosa mely a test önképének, a testsémának pszichés zavara, "a lélek győzelme a test felett". Ezt a szándékos koplalással előidézett soványságot több mint 100 éve írták le először és a nyugati világ egyik legnagyobb halálozási rátával (cca. 10%) járó pszichiátriai betegségeként tartják számon. A témával részletesen az anorexia nervosa c. fejezet foglalkozik. Kóros soványságot eredményezhet egy másik étkezési probléma a bulimia is.
Érdemes megjegyezni, hogy míg egyes gyermekek soványabb testalkatát környezetük hajlamos "kórosnak" értelmezni, ez egyszerűen csak a gyorsabb anyagcsere és a gyermekkorban jellemző, aktívabb mozgás természetes következménye.

A kóros soványság okai

Táplálkozási zavarok esetén az ok elégtelen tápanyagbevitel (élelmiszerhiány, elégtelen szénhidrátbevitel).
Szervi és felszívódási zavarok során az emésztő rendszer örökletes vagy szerzett (pl. műtéti) eredetű zavarai vezetnek fogyáshoz. Például a bélcsatorna bármilyen okú szűkítő folyamatai, illetve felszívódási zavarok, melyet akár féregfertőzés is okozhat.
Hormonális okok között a leggyakoribb a pajzsmirigy tiroxin nevű hormonjának túltermelődése, mely egyéb testi jellegzetességekkel (nyaki duzzanat: golyva, struma illetve kissé kidülledő szemek, stb) valamint jellegzetes laboratóriumi eltérésekkel jár.
A pajzsmirigyhormon túltermelődés oka lehet autoimmun betegség vagy jó- illetve (ritkábban) rosszindulatú tumor. Mellékvesekéreg elégtelenség is okozhat kóros soványságot.
A kóros soványság pajzsmirigybetegségre is utalhat
A kóros soványság pajzsmirigybetegségre is utalhat
A pajzsmirigy- eredetű soványság fokozott étvággyal jár együtt szemben a pszichés eredetű soványsággal (anorexia nervosa). Ez utóbbinak okai szociális- pszichológiai és biológiai eredetűek lehetnek, ugyanakkor mostanában fő kiváltó oknak a média által sugallt káros"soványság = sikeresség" tévképzetet tartják. Az anorexiás betegnek betegségtudata nincs, kövérnek tartja magát soványan is, nem észleli testét reálisan, ugyanakkor mások alakját jól meg tudja ítélni, a testképzavar csak a saját testre vonatkozik. Anorexiások esetén az éhségérzet kifejezetten boldog állapotot vált ki, a beteg fegyelmezettnek, sikeresnek érzi magát tőle.

A kóros soványság diagnózisa

A normális testsúlytartomány gyakran használt mutatója a testtömeg-index: a testsúly (kg) osztva a testmagasság négyzetével (tm2), ennek normális tartománya 18,5 - 25 kg/tm2, illetve férfiakban 20-25 kg/tm2 közötti. Kóros soványság esetén a súlyhiány legalább 15%-os.
Senyvesztő betegségek esetén a beteg összképe akár súlymérés nélkül is diagnózishoz vezet. Tumorok esetében az úgynevezett tumormarkerek és a képalkotó eljárások adhatnak diagnózist, krónikus fertőző betegségeknél a mikrobiológiai vizsgáló eljárások (baktériumtenyésztés, specifikus fehérjék kimutatása) vezet célhoz. Az autoimmun betegségek diagnózisa szintén laboratóriumi eljárásokon alapul.
Amennyiben a fogyás hátterében pajzsmirigy eredetű betegség gyanítható, az abnormális hormonszintek a vérből egyszerűen kimutathatók.
Az anorexiások diagnózisát általában pszichiáter állítja fel, meghatározott kritériumrendszer (pl. ICD-10) alapján. Az anorexiás beteg gyakran különféle szakorvosokhoz fordul az evészavar következtében kialakuló panaszok miatt.
A kóros soványsággal leggyakrabban együtt járó szövődmények:
Szív- és érrendszeri szövődmények:
  • A csökkent folyadékfelvétel következtében kiszáradás, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar alakulhat ki.
Nőgyógyászati szövődmények:
  • Elmaradhat a menstruáció, valamint meddőség is kialakulhat.
Ortopédiai szövődmények:
  • Az ásványi anyagok és a vitaminok hiánya miatt csontritkulás és csonttörések léphetnek fel.
Bőrgyógyászati szövődmények:
  • A vízhiány miatt a bőr száraz, berepedezett, fertőzésekre hajlamosabb.
  • A körmök töredezettek, a haj hullani kezd.
Idegrendszeri elváltozások:
  • A környéki idegek pusztulása (végtagok mozgáskoordinációjának zavara) valamint a sorvadó agyállomány következtében az agykamrák kitágulása figyelhető meg.
Egyéb testi szövődmények:
  • A hiányállapotok miatt fogászati problémák, veseműködési zavarok, pajzsmirigy-működési zavarok is kialakulhatnak.

A kóros soványság kórlefolyása

A senyvesztő betegségek (tumor, krónikus fertőzések) esetén fellépő soványság esetén a kimenetel az alapbetegségtől függ, ennek gyógyítása esetén a testsúly általában magától rendeződik.
A pajzsmirigy eredetű soványsága helyes diagnosis esetén gyógyszerrel (hormonális blokkolók), radioaktív jódizotóp adásával, vagy sebészi úton könnyen kezelhető.
A beteg testsúlya anorexia nervosában folyamatosan csökken. A betegség kezeletlenül akár halállal is végződhet a tápanyaghiány folytán fellépő ionzavarok (izomgyengeség) szívműködési (ritmuszavarok) és immunológiai (fertőzések) rendellenességek következtében.

A kóros soványság kezelése

A kóros soványság direkt formái jól reagálnak a kiváltó ok megszüntetésére
  • elégséges tápanyagbevitel, akár mesterséges táplálással is,
  • felszívódási zavarok megszüntetése hasi sebészeti műtéttel,
  • hormonális elváltozások oki kezelése (hormonális blokkolók, radioaktív jód adása, műtét).
Az anorexia kezelése elsősorban pszichés jellegű. Elsősegélyként sok országban elfogadott a beteg kórházba utalása, súlyos esetekben a törvény lehetővé teszi a beteg akarata ellenére történő beutalást is. A kezelés részben pszichiátriai, részben gyógyszeres; mesterséges táplálásra csak igen ritkán, a legsúlyosabb betegek esetében, közvetlen életveszély elhárítására kerül sor.

A kóros soványság gyógyulási esélyei

A gyógyulás a kiváltó ok kezelésének sikerességétől függ: pajzsmirigy-betegségek esetén a gyógyulási arány igen jó, míg a tumoros betegek okozta kóros soványság a tumor fajtájától és típusától függ.
Anorexiában a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés (SSRI antidepresszánsok) eredményei részlegesek, eredményesebbnek tűnik a családterápia alapú megközelítés. A cink fogyasztása önmagában is javít a tüneteken és növeli az étvágyat is.

A kóros soványság megelőzése

A cachexiás, senyvesztő betegségek okozta soványság megelőzését és kezelését egyaránt az alapbetegség megoldása jelenti. Előrehaladott nyelési-felszívódási zavarok esetén gyakran gyomorszondán keresztül történű mesterséges táplálással vagy vénásan bevitt tápanyag- utánpótlással előzhető meg a drasztikus fogyás.
A pszichés eredetű anorexia felléptekor tudatosítani kell a betegség súlyosságát, és azt hogy a beteg nem elsősorban életmódbeli tanácsokra, hanem nagyfokú pszichés támogatásra, kezelésre szorul. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a betegség mintegy 10%-ban halálos kimenetelű, gyakran a környezet közönye miatt.

A hiperaktív életmód és gyorsabb anyagcsere mellett jelentkező soványság megtartott testi funkciók (pl. Jó nemi működés) és megfelelő erőnlét mellett nem tekinthető kórosnak.
A fáradékonysággal gyengeséggel, vagy szokatlan tünetekkel (szívdobogás, verejtékezés) együtt járó soványság kivizsgálást igényel.
A pszichés eredetű anorexia nervosa mellett említést érdemelnek a civilizált világ további, nagymértékben terjedő, táplálkozási betegségei a szintén frusztráció és teljesítménykényszer szülte falánkság és hányás tünetegyüttese (bulimia nervosa) mely gyakran normális testsúllyal jár, illetve a testépítő férfiak körében jelentkező, szorongással kísért testkép-zavar, az úgynevezett izomdiszmorfia.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.