Furcsa módszer segíthet az alkoholfüggőkön

Már egyetlen adag ketamin is segíthet az alkoholfogyasztás mérséklésében - állítják egy friss tanulmány szerzői.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az Egyesült Államokban engedélyezték a ketamint a depresszió gyógyítására. Egy nemrég publikált tanulmány eredményei pedig arra utalnak, hogy akár az alkoholfogyasztás mérséklésére is felhasználható lehet ez a szer.

alkohol, alkoholizmus, alkoholfogyasztás, alkoholfüggőség, ketamin
alkohol, alkoholizmus, alkoholfogyasztás, alkoholfüggőség, ketamin

Segítség az alkoholfüggőknek

A hatvanas években kifejlesztett - a köznyelvben lónyugtatónak nevezett - szer bódító hatásáról ismert, a különböző ketaminkészítmények pedig a drogpiacon is feltűnnek. A tudósok szerint azonban a megfelelő mentális gyakorlatokkal együtt alkalmazva már egyetlen adag is felülírhatja az ivásról szóló emlékeket, a szer tehát hatékony segítség lehet az alkoholproblémákkal küzdőknek. Ha ugyanis valaki másképp emlékszik az alkoholhoz fűződő viszonyára, az hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebbet igyon.

Ez történik, ha leszokunk az alkoholról - kattintson!

Brit tudósok 90 olyan alanyt vontak be kutatásukba, akik veszélyesen nagy mértékű alkoholt fogyasztottak - hetente körülbelül 30 korsó sört ittak meg fejenként. A kutatók egy-egy üveg sört ajánlottak a jelentkezőknek, de mielőtt megitták volna, arra kérték őket, hogy nézzenek meg és értékeljenek néhány képet, amelyeken italok - többek közt bor, sör, üdítők és narancslé - szerepeltek. Ezután néhány résztvevőnek egy-egy kis adag ketamint is adtak.

A kutatás 10. napján ezek az alanyok már nem érezték annyira sürgetőnek az ivást, és kevesebb alkoholt is fogyasztottak, mint azok, akik nem kaptak a szerből. A kis dózisban ketamint is szedők alkoholfogyasztása kilenc hónap alatt a felére csökkent. A tudósok véleménye szerint ez alapjaiban változtathatná meg az alkoholfüggőség kezelését.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: