Magyar orvosok: az újgenerációs e-cigik is függőséget okoznak

A hevítéses, újgenerációs e-cigaretták is tartalmaznak nikotint, amelyek ugyanolyan függőséget okoznak, mint a hagyományos cigaretták, hívják fel a figyelmet magyar orvosok.

Elképzelhető, hogy az újgenerációs e-cigik nem annyira ártalmasak, mint a hagyományos termékek, de ezzel a versenyelőnnyel mégiscsak a dohányzás egy fajtájának térnyerését és így a nikotinfüggőséget segítik. Különösen a fiatal korosztály a veszélyeztetett, amely már kifejezetten erre szokik rá - mondják a hazai szakorvosok egy új kampányban, amelyről a Telex írt.

E-cigaretta és a hozzávaló nikotinos, ízesített folyadékok.
E-cigaretta és a hozzávaló nikotinos, ízesített folyadékok. Fotó: Getty Images

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai szerint, ha a sok fiatal találkozik azzal az üzenettel, hogy ez a termék kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, akkor téves megerősítést nyernek, és ugyanúgy könnyen rászokhatnak majd a nikotinra, mint ha a klasszikus cigarettát propagálnánk. Ráadásul az újgenerációs e-cigik olyan dizájnos kütyük is, amelyeket okostelefonnal is lehet használni, és erre a fiatalabbak a leginkább vevők. Az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a hevítéses e-cigiknek jóval alacsonyabb az adótartalma, mint a hagyományos termékeknek.

A minimumadó a hevítéses termékeknél körülbelül csak a harmada a hagyományos termékekének, ez könnyen összehasonlítható, mert ezen termékeknél ugyanúgy szálra van kivetve az adó, a töltőfolyadékok vagy a fogyasztási dohány adója súlyarányos. Miközben a régi termékeket már semmilyen szinten nem lehet reklámozni, hamarosan egységes csomagolásba kell őket értékesíteni, addig az újakat valójában még promotálják is. Ebben az is segít az újgenerációs termékek gyártóinak Magyarországon, hogy egységes a trafikrendszer, így könnyebben be lehet törni az egységesen ellátható piacra.

A felmérések szerint A tavaly elvégzett Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés eredménye is igazolta, hogy a 13-15 éves korosztályban egyre elterjedtebb az elektronikus dohányeszközök használata. Míg 2016-ban 23 százalék nyilatkozott úgy, hogy használt már ilyet, 2020-ban ez 32 százalékra növekedett, ezzel párhuzamosan a kipróbálók átlagéletkora is csökkent 14-ről 13 évre. A szakemberek szerint a belélegzett anyagok az e-cigi esetében is a légutakat, valamint érrendszert károsító hatásúak, és emellett a nikotin függőséget okozó hatása is érvényesül.

És amit még nem tudunk

Végül van egy elem, amire a szakemberek felhívják a figyelmet, ez pedig a bizonytalanság. Az új termékek egészségügyi hatásait tudományos megalapozottsággal még azért is nehéz értékelni, mert fiatal termékről van szó. A nagyok azt hangsúlyozzák, ahol nincsen égés, ott biztosan kisebb az ártalom, mert nem szabadul fel az a mintegy 2 ezer vegyület, amely bejuthat a tüdőbe. Ez természetesen biztosan igaz, de az még kevésbé feltárt, hogy milyen hosszabb távú káros következményekkel járhat, ha mindenféle gőz és pára kerül a tüdőbe. Húsz év múlva erről már pontosabbak lesznek a statisztikák, de vélhetően ezek a kutatások is azt fogják bizonyítani, hogy ez a termék sem egészséges.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)