Az e-cigiket így nem szabad használni

Az elektromos cigarettát vagy vízipipát használók kétszer gyakrabban fújják ki a füstszerű párát az orrukon keresztül, mint a hagyományos cigarettát használók a füstöt - derült ki egy új kutatásból. Előbbi csoportban így magasabb lehet az orrot, az orrmelléküregeket és a torkot érintő gyulladásos és rosszindulatú megbetegedések kockázata.

A hevítéses, újgenerációs e-cigaretták is ugyanolyan függőséget okoznak, mint a hagyományos cigaretták - figyelmeztettek a közelmúltban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az e-cigaretták népszerűsége. Korábbi tanulmányok szerint ugyanakkor e termékek - akárcsak a vízipipák - használata során több nikotin, szén-monoxid és egyéb mérgező vegyület jut a légzőszervrendszerbe, mint a hagyományos cigaretták és a szivarok használatakor. Ezzel együtt a hosszú távú egészségügyi hatásaik egyelőre kevésbé ismertek - olvasható az New York-i Egyetem (NYU) Grossman orvosi kara közleményében, amelyet az EurekAlert közölt. Az intézmény szakemberei egy új kutatásban arra voltak kíváncsiak, mennyiben térnek el technikailag az e-cigik és a vízipipák használati szokásai a hagyományos dohánytermékekétől.

e-cigaretta, vaping
Az e-cigarettát hajlamosak másként használni az emberek, mint a hagyományos cigarettát. Fotó: Getty Images

Titokban 122 cigarettafogyasztót és 123 e-cigaretta-fogyasztót figyeltek meg New York utcáin 2018 márciusa és 2019 februárja között, valamint 96 vendéget Manhattan két vízipipabárjában. A megfigyelésekből kiderült, hogy miközben hagyományos cigaretta szívása közben a felhasználók nem egészen egynegyede (22 százaléka) fújt ki füstöt az orrán is, addig ugyanez a mutató a vízipipásoknál elérte az 50, az e-cigiseknél a 63 százalékot. "Eredményeink arra utalnak, hogy az egyedi mód, ahogy az elektromos cigarettát és vízipipát kedvelők az eszközeiket használják, sokkal több szennyezőanyagnak teheti ki az orrot és az orrmelléküregeket. Mindez fokozhatja esetükben a felső légúti betegségek kockázatát" - mutatott rá Emma Karey, a kutatás vezetője, az NYU környezeti ártalmakkal és azok kezelésével foglalkozó tanszékének kutatója.

Az e-cigaretták számos különböző ízesítésű folyadékkal utántölthetők, kezdve például az ananásztól a rágógumin át egészen a kék málnáig. Karey szerint, mivel az illatok erősítik az ízlelést, így ezek az aromák lehetnek felelősek az orrkilégzéses technikáért. A dohányosok körében ezt nevezik retrohalingnek, avagy retrolégzésnek, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb zamatot nyerjék ki minden egyes kifújásból. Régóta ismert a téma kutatói előtt, hogy hagyományos dohánytermékek esetében a dohányzási technika is nagyban befolyásolhatja, hogy a légutak mely részei vannak elsősorban veszélyben a megbetegedések szempontjából. A mostani, a Tobacco Use Insights című folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor az első, amely ugyanezt a kérdést az e-cigaretták és a vízipipák esetében is megvizsgálta, méghozzá nem laboratóriumi körülmények között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)