Drog nélkül felnőni! - III.

A drogoknak számos fajtája létezik. Következő cikkünkben megismerkedhetünk a legelterjedtebb hazai kábítószercsoportok fő képviselőivel.

Előző cikkünkben a kábítószerek használatára gyanús tünetekről és a drogfogyasztás megelőzéséhez, illetve beigazolódása esetén szükséges teendőkről esett szó. A drogokról szóló cikksorozat befejező részében megismerkedünk a legelterjedtebb hazai kábítószercsoportok fő képviselőivel. 1. A szerves oldószerek (festékhígító, ragasztóanyagok, acetonos körömlakklemosó, benzin, stb.) inhalálása a SZIPUZÁS. A gőzök belélegzése általában egy az arcra húzott nejlonzacskóból, vagy a szerrel átitatott és az arcra szorított kendőről történik. Ez a módszer főleg a rossz szociális körülmények között élő fiatal fiúk körében volt elterjedt könnyű hozzáférhetősége és olcsósága miatt, használata az utóbbi időben visszaszorult. Hatása az alkoholhoz hasonló, de rövidebb ideig tart, a szipuzás befejezése után kb. 5-45 percig. A részegséghez hasonló állapot az enyhe eufóriától az általános gátlástalanságon és agresszív viselkedésen túl akár az öntudatlanságig is terjedhet. Ezt gyakran kellemetlen tünetek kísérik: émelygés, hányás, fejfájás, szédülés, dülöngélés, kusza beszéd, remegés, fáradtság, homályos vagy kettős látás, szapora szívműködés. A légzőrendszer bénulása következtében, vagy a gyomortartalom félrenyelése miatt akár fulladásos halál is bekövetkezhet! A rendszeresen szipuzóknál az idegrendszer, a máj és a vese tartósan károsodik. Pszichés függőséget okoz!

2. A KANNABISZ SZÁRMAZÉKOK a "lágy" vagy "könnyű" drogok csoportját alkotják. A Cannabis az indiai kender. A marihuána e növény nőnemű alakjának a szárított virága és levele, a hasis a nőnemű virágok gyantája. Erős pszichés függőséget okoznak és nagy a "kemény" drogokra való átállás veszélye!

A marihuánát cigarettába sodorva vagy pipában, vízipipában szívják. Hatása a belégzés után néhány perccel jelentkezik és 2-5 óra múlva szűnik meg.

Testi tünetei:

 • véreres szemek, kitágult pupillák, könnyezés
 • szájszárazság, verejtékezés
 • szapora szívműködés, vérnyomáscsökkenés
 • szédülés, dülöngélés, remegés

Pszichés hatásai

 • eufória ("feldobottság" érzése), a gátlások megszűnése, beszédesség, nevetési- és mozgáskényszer
 • a látás és a hallás finomabbá válik
 • éhség- és szomjúságérzés jelentkezik
 • nagyobb adagok esetén hallucinációk, pánikreakció alakulhat ki
 • romlik a memória, koncentrálóképesség és az egyensúlyérzés

A hasis hatása a marihuanáéhoz hasonló, de annál jóval erősebb. Ezt a csokoládészerű anyagot dohánnyal elkeverve szívják cigarettában és vízipipában, vagy vízben feloldva megisszák, esetleg elrágják.

3. A DISZKÓ DROGOK (az amfetamin származékok és az LSD hazánkban jelenleg a legnépszerűbbek. Ezek szintetikus kábítószerek, általában nagy mennyiségű szennyező anyagot is tartalmaznak, túladagolásuk halálos lehet!

Az amfetamin származékok (a speed és az Extasy/Ecstasy) erős serkentőszerek, hatásuk 10-30 percen belül jelentkezik és 3-4 órán át tart.

Testi tünetei:

 • fokozott szívműködés, szapora légzés, vérnyomás-emelkedés
 • tág pupillák, verejtékezés, hőemelkedés, szájszárazság
 • fejfájás, szédülés, remegés, nagy adag esetén görcsroham

Pszichés hatásai:

 • eufória
 • megszűnik a fáradtság- és éhségérzet
 • javul az agyi és a fizikai (testi) teljesítőképesség
 • nagyobb adagok agresszivitást, hallucinációkat okozhatnak

A speed fehér, sárga és rózsaszín por, tabletta, illetve kapszula. Általában felszippantják vagy lenyelik, ritkán feloldva vénásan juttatják a szervezetbe.

Az érdekes figurákkal díszített Extasy tabletták erős hatású amfetamint (MDMA) tartalmaznak.

Az LSD a hallucinogének legjellegzetesebb képviselője. Eleinte az anyarozs gombájából állították elő, manapság szintetikus úton készítik. Általában szájon át juttatják a szervezetbe, Európában főleg LSD bélyeg nyalogatásával. Hatása 30-45 percen belül alakul ki és 8-12 órán át tart.

Testi tünetei:

 • szapora szívműködés, vérnyomás-emelkedés
 • verejtékezés, nyálfolyás
 • tág pupillák, szédülés, remegés, hányinger

Pszichés hatásai:

 • látási, hallási és tapintási hallucinációkat okoz

A hatás általában kellemes, de ún. "lidérces utazások" is előfordulhatnak, sőt, hetek múlva is kialakaulhat (főleg láz vagy stressz hatására) a "flash-back" jelenség, amikor a drog hatása alatt átélt fenyegető hallucinációk a kábítószerhasználatától függetlenül térnek vissza. Erős pszichés függőséget okoz!

4. ÓPIUM SZÁRMAZÉKOK:

Az ópium a mákbugó szárított tejnedve. Fájdalom-csillapító és kábító hatását már az ókorban ismerték. A morfin (morfium) egy természetes ópium származék, a heroin a morfin félszintetikus változata. Ez első adag gyakran kellemetlen tüneteket okoz, ismételt használatnál viszont az eufórizáló hatás kifejezett. Az eufória eléréséhez egyre nagyobb adagokra van szükség, így az erős pszichés függőség néhány hét alatt testi függőséggel társul. Leggyakrabban a port feloldva, vénás injekció formájában juttatják a szervezetbe, ritkán felszippantják. Hatása így azonnal jelentkezik és 3-5 órán át tart.

Testi tünetei:

 • szűk (tűszurásnyi!) pupillák, elmosódott beszéd
 • csökken a vérnyomás, a pulzus-szám és a test-hőmérséklet
 • nagy adagok légzésbénulást, hányingert, hányást okozhatnak

Pszichés hatásai:

 • eufória, személytelen gyönyörérzet, lebegésszerű állapot
 • megszűnik a szorongás, a félelem, a fájdalom
 • magabiztos, nyugodt érzés alakul ki

Rendszeres használat esetén az utolsó adag bevétele után kb. fél nap múlva jelentkeznek az elvonási tünetek: heves fájdalmak, a vérnyomás és a testhőmérséklet emelkedése, szapora szívműködés, hányás, hasmenés, remegés, görcsrohamok, tág pupillák. Ezekhez a súlyos tünetekhez pánikszerű idegesség és influenzaszerű kellemetlen panaszok is társulnak. Az életveszély miatt a drog elvonása csak fokozatosan, gyógyszeres segítséggel történhet. A másik nagy veszély, hogy a nem fertőtlenített közös tűk és fecskendők használata HIV-fertőzést (AIDS betegséget), illetve fertőző májgyulladást (hepatitist) okozhat. A vérbe kerülő szennyeződések vérmérgezés, vénagyulladás és trombózis kialakulásához vezethetnek.

5. KOKA SZÁRMAZÉKOK:

A kokain a Dél-Amerikában őshonos növény: a koka cserje levelének alkaloidja. Egy fehér por, melyet, általában az orrnyálkahártyáról felszippantva, ritkábban vénásan alkalmaznak. A hatás így gyorsan jelentkezik, de csak 30-60 percig tart.

Testi tünetei:

 • gyors szívműködés, szívritmuszavar, vérnyomás-emelkedés
 • tág pupillák, verejtékezés, hőemelkedés, szájszárazság
 • remegés, nagy adag esetén görcsroham, hányinger

Pszichés hatásai:

 • eufória
 • éhség-, szomjúság-, fáradtságérzés és a gátlások megszűnése
 • testi, szellemi és a szexuális teljesítőképesség fokozódása

Jellemzőek a látási és tapintási hallucinációk: a kokainisták felvillanó fehér fényeket látnak, illetve úgy érzik, mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt.

A Crack a kokain olcsó és többnyire erősen szennyezett származéka, mely sárgás-barna, törékeny rögök formájában kerül forgalomba. Pipában vagy cigarettábban szívják, így azonnal hat. Drasztikusan emeli a vérnyomást és a pulzus-számot, könnyen túladagolható, szívinfarktust, agyvérzést okozhat. Rövid eufória után mély depresszió alakul ki. Rendkívül erős pszichés függőséget okoz, elviselhetetlen pszichés elvonási tünetei miatt erről a leszokás gyakorlatilag lehetetlen! V. évf. / 1. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra