Az enyhe tél meglepő következménye

Az enyhe tél miatt jelentősen csökkent a halálos alkoholmérgezések száma Oroszországban.

Idén januárban 619-en haltak meg Oroszországban véletlen alkoholmérgezés következtében. A mostani télen tehát 37,3 százalékkal kevesebb ilyen eset volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban - derült ki az orosz Nemzeti Alkoholpolitikai Központ friss adataiból.

alkoholmérgezés, halálos alkoholmérgezés, enyhe tél, alkoholfogyasztás, tömény szesz, szeszes italok
alkoholmérgezés, halálos alkoholmérgezés, enyhe tél, alkoholfogyasztás, tömény szesz, szeszes italok

Az enyhe tél miatt kevesebbet ittak

Az orosz Fogyasztók Nemzeti Jogvédelmi Központja szerint ennek oka az enyhe tél volt, amelynek köszönhetően visszaesett a tömény szeszes italok fogyasztása. Januárban emellett 153-an haltak meg "meghatározatlan szándékú alkoholmérgezésben", ami 46,1 százalékos visszaesést jelent az előző évi adathoz képest.

Az alkoholmérgezés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az adatokat ismertető Interfax hírügynökség szerint a "meghatározatlan szándékú alkoholmérgezés" kifejezést azokra az esetekre alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban, amikor az egészségügyi és az igazságügyi szakértők nem tudják megállapítani, hogy egy adott incidens a szerencsétlenség, az önkárosítás avagy az erőszakcselekmény kategóriájába sorolható-e. A fő rizikócsoport ebben az esteben a 15-19 éves korosztály.

Mérséklődtek a negatív következmények

A Fogyasztók Nemzeti Jogvédelmi Központja szerint januárban kevesebb vodka és konyak, viszont több bor fogyott. "A középhőmérséklet 10 fokkal a klimatikus norma fölé emelkedett, emiatt pedig jelentősen csökkent a lakosság egészségének alkoholos terhelése is. Ennek következtében erősen mérséklődtek az alkoholfogyasztás negatív következményei" - jelentette ki Pavel Sapkin, a társadalmi szervezet elnöke.

Az orosz hidrometeorológiai központ szerint egyébként az 2019-2020-as tél nyolc fokkal volt melegebb a normális középértéknél, ami Oroszország szempontjából szélsőséges felmelegedést jelent, és 1,3 fokkal haladta meg a 2015-2016 telén felállított előző rekordot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő