Az alkohol miatt hal meg ennyi ember

Noha minden ország aláírta a 2012-2020-as Európai Alkohol Akciótervet, a legfrissebb WHO jelentés szerint az Európai Unió országaiban még mindig nem sikerült az elvárások szerint visszaszorítani az alkoholfogyasztást.

A jelentés szerint 2010 és 2016 között évente több mint 290 ezer európai vesztette életét alkoholfogyasztáshoz köthető okok miatt.

Az alkohol ezt teszi a testünkkel - részletek !

Nem csökken az alkoholfogyasztás

A kutatás szerint az uniós, valamint a norvég és svájci felnőtt lakosok (15 évnél idősebbek) átlagosan hetente több mint 2 üveg bort isznak meg. Ha pedig a számításokat pontosítjuk és a mintából kivesszük azokat, akik egész életükben absztinensek voltak és azokat, akik már leszoktak az alkoholról, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a vizsgált felnőtt lakosság hetente több mint 3 palack bort fogyaszt el. Ez a mennyiség pedig már súlyos egészségügyi következményekkel jár.

Nem csökken az alkoholfogyasztás
Nem csökken az alkoholfogyasztás. Fotó: iStock

De az alkalmi nagy ivászat is problémát jelenet. A lakosság 30,4 százaléka számolt be arról, hogy a megelőző 30 napban egy alkalommal 60 grammnál is több tiszta alkoholt ittak - ez azt jelenti, hogy egy alkalommal több mint 5 italt fogyasztottak el. Ez a típusú alkoholfogyasztás a férfiakra jellemző a leginkább (47,4 százalékuk számolt be róla), míg a nők csupán 14, 4 százaléka érintett a témában. Az alkalmi nagy ivászat jelensége a balti országokban, Csehországban és Luxemburgban a legelterjedtebb.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója szerint bár sok európai országban visszaesett a fogyasztás, a csökkenés megtorpanni látszik. Éppen ezért véleménye szerint a döntéshozóknak végre kellene hajtaniuk azokat a stratégiákat, amelyek bizonyítottan hatásosak, ilyen például az alkoholos italok árának megemelése, az elérhetőség korlátozása, valamint a reklám tilalma.

"Naponta 800 ember hal meg a régió egyes részen az alkohol okozta egészségkárok miatt, tennünk kell ellene valamit" - mondta dr. Jakab Zsuzsanna.

Sok fiatal hal meg az alkohol miatt

Az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Svájcban az alkohollal összefüggő haláleset 76,4 százalékát olyan betegségek okozzák min például a rák , májcirrózis vagy éppen szív- és érrendszeri betegségek. A halálesetek 18,3 százalékáért pedig alkoholos befolyásoltsággal összefüggő sérülések, például közúti közlekedési balesetek, öngyilkosságok és gyilkosságok a felelősek.

A jelentés arra is rámutat, hogy az kontinensen az alkohol felelős az összes haláleset 5,5 százalékáért, 2016-ban például 291 100 alkoholra visszavezethető halálozást regisztráltak. Ráadásul pedig az alkohol miatti halálozások száma kiemelkedően magas a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében. Ebben a csoportban ugyanis minden negyedik halált az ital okoz.

Forrás: euro.who.int

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)