A tévézés tényleg kicsinálja az agyat?

A tudósok a tévénézést összekapcsolták az antiszociális viselkedéssel, az alacsony verbális IQ-val és az agy megváltozott szerkezetével. Egy új tanulmány azonban tagadja a direkt összefüggést, és új kérdéseket vet fel.

A gyerekeket gyakran riogatják azzal, hogy a sok tévézés tönkreteszi az agyukat. Persze ezt nem szó szerint értik a szülők, hanem arra figyelmeztetnek, hogy a valóság helyett egy mesterséges és téves környezetet ismernek meg, ami képtelenné teszi őket, hogy megfeleljenek a való világ követelményeinek. A tévézés tényleg komolyan ártott a fiatal elméknek?

Az agyi képalkotó technológiáknak köszönhetően már korábban sikerült kimutatni, hogy a rendszeres és huzamos tévénézés megváltoztatja a gyermek agyának anatómiai szerkezetét és csökkenti a verbális képességeket. A viselkedésben pedig még károsabb hatások is megjelenhetnek. Bár az ok-okozati összefüggések nehezen bizonyíthatók, valószínűsíthető az antiszociális viselkedés erősödése, az elhízás és a mentális egészségi problémák fokozott kockázata.

Azoknak a gyerekeknek, akik túl sok időt töltenek tévézéssel és számítógépezéssel, szűkebb a szem-artériájuk, mint azoknak, akik inkább mozgással töltik a szabadidejüket - állapították meg ausztrál kutatók. Kattintson! Egy új tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az eddigi vizsgálatok figyelmen kívül hagyták az öröklődés hatásait, s kétségbe vonja, hogy a tévézés eleve rossz volna az agynak. Teljes értékű bizonyíték ugyan még nincs, de az már kiderült, hogy árnyaltabb hozzáállás kellene a tévézés megítéléséhez.

Joseph Schwartz, a University of Nebraska és Kevin Beaver, a Floridai State University kriminológusai felsőtagozatos és középiskolás diákokat vizsgáltak, hogy összefüggést keressenek a televíziózás és egy sor tényező (többek között rassz, nem, antiszociális viselkedés, erőszakos bűncselekmények miatt elzárás) között. A kutatók csaknem 15 ezer gyerek adatait vették fel és ellenőrizték újra, amikor elérték a 18-26 éves kort. Hasonlóan a korábbi tanulmányokhoz, azt találták, hogy a fiatal felnőttek, akik többet tévéztek korai serdülőkorukban, nagyobb valószínűséggel mutattak antiszociális viselkedést, illetve legalább egyszer letartóztatták őket felnőttként.

A kutatók ezután az elemzéshez hozzátettek még egy tényezőt. Több mint 3000 testvérpárt vizsgáltak meg. Az összefüggés a tévézés és minden negatív viselkedés esetében szinte eltűnt, amint a kutatók statisztikailag figyelembe vették a rokonságot. Arra jutottak, hogy a genetika formálja az agyat és a viselkedést.

Nincs egyértelmű összefüggés a tévézés és az antiszociális viselkedés között

A genetikus örökség határozza meg ugyanis, hogy a gyerekek mennyi ideig hajlandóak tévét nézni, és erre hogyan reagálnak, illetve ez hogyan befolyásolja az agyukat. Schwartz rámutatott, hogy például azok a gyermekek, akikben nagyobb a hajlam az agresszív viselkedésre, valószínűleg jobban vonzódnak a tévézéshez. Hasonló a helyzet azokkal, akik genetikailag hajlamosak a depresszióra vagy az elhízásra.

Kutatások szerint az öröklődés az antiszociális viselkedési kockázatok kialakulásának nagyjából feléért felelős, a fennmaradó kockázat magyarázható a környezeti hatásokkal. Különösen azok a gének hozhatók összefüggésbe a megnövekedett bűnözéssel, az antiszociális viselkedéssel és lelki betegségekkel, amelyek az idegi jelátvitelt befolyásolják a dopamin- és a szerotonintermelés fokozásával.

Schwartz figyelmeztet, hogy mindenkinek más az agya, és amit fiatal korban csinál, az hatással lehet a központi idegrendszer fejlődésére, fizikai szerkezetére és működésére. Ha a gyermek örökölte a kockázati tényezőket, és több időt tölt a tévé előtt, az nemhogy segítene a helyzetén, hanem a neurobiológiai változások végül súlyosbíthatják az agresszív viselkedésre való hajlamait. A többi gyereknél viszont a tévézés nem hordoz ilyen kockázatot.

Forrás: Scientific American

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)