Szennyezett heroin okozhatta Philip Seymour Hoffman halálát

Vasárnap találták holtan manhattani otthonában az Oscar-díjas színészt, Philip Seymour Hoffmant. A halál oka kábítószer-túladagolás, a szakemberek szerint a híresség szennyezett szert használt. Miért veszélyesebb ez, mint a tiszta heroin?

Az Egyesült Államokban évek óta ismert egy "mocskos" heroinnak nevezett szer, mely az elmúlt hetekben újra felbukkant és 22 túladagolásért tehető felelőssé csak Pennsylvania államban. A szennyezett kábítószer fő összetevője a fentanil, egy hazánkban is ismert, igen erős kábító fájdalomcsillapító. Bár a hatása hasonló, közel százszor erősebb, mint a morfium.

Fotó: Wiki

Ezt vagy magában (de heroinként) vagy heroinnal, időnként kokainnal keverve árusítják különböző fantázianeveken. Sokkal olcsóbb, mint a tiszta heroin , ám sokkal (akár nyolcvanszor) erősebb, így a vágyott hatást is gyorsabban el lehet vele érni. Ez a kimagasló hatékonyság és a bizonytalan adagolás vezethet oda, hogy rengeteg halálesetért felelős, hiszen nem lehet kiszámítani, mikor adagolja túl magát valaki.

Amerikai szakemberek szerint ha a drogkereskedők olcsó fentanilforráshoz jutnak, akkor nagyon gyorsan elterjedhet a szennyezett heroin az utcákon, hiszen könnyű bevételt jelent - azonban a járványszerű terjedés rengeteg halálesetet okozhat. 2005-2006-ban közel 1000 ember halt meg a szer miatt csak az Egyesült Államokban, Kelet-Ázsiában pedig, ahol a kevert heroin még népszerűbb, ez a szám akár több tízezer is lehet.

Bár a legújabb hírek szerint Hoffman haláláért nem a fentanillal kevert heroin a felelős, a szakértők abban biztosak, hogy valamilyen szennyezett szert használt a színész. Emellett más gyógyszerekkel (például vérnyomáscsökkentőkkel és izomlazítókkal) is keverte a heroint. Ráadásul, mivel a híresség korábban is erősen függő volt, a toleranciaszintje növekedése miatt pedig jóval több kábítószerre volt szüksége a kívánt hatás eléréséhez.

"Ha valaki erősen függő, akkor akár kétóránként is injekcióznia kell magát ahhoz, hogy valóban hasson nála a szer. Hoffman lakásában 70 csomag kábítószert találtak. A felhalmozás szintén jellemző viselkedésforma" - mondta dr. Louis Baxter addiktológus.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: