Az ecstasy halálos aneurizmát is okozhat

A népszerű diszkódrog, az ecstasy fogyasztása után jelentkezett az akár halálos kimenetelű véredény-probléma egy tini gerincvelőjében.

Az ún. posterior gerinc artéria aneurizma során az artériák elvékonyodnak, kidudorodnak, majd elszakadnak, ami súlyos károsodásokhoz vagy halálhoz is vezethet – tudjuk meg a University of Miami idegsebészeinek friss esettanulmányából, amely a című szaklap július harmadikai számában került publikálásra.

Gyanúsan viselkedik ismerőse, rokona, furcsa eszközökre lett figyelmes a környezetében? agyvérzés és artérériagyulladás az ecstasy-fogyasztók körében, mióta a veszélyes rekreációs drog a piacra került. Az ecstasy rendszerint hirtelen vérnyomásemelkedést okoz, így minden aneurizmával és artériás betegséggel küzdő drogfogyasztó életveszélyben van, de az egészséges fiatalok is az életükkel játszanak. Az idézett esettanulmány egy egészséges tizenéves fiú történetét vizsgálja,aki esctasyt vett be. Másnap fejfájással ébredt, sajgott a nyaka és izomláza volt. Egy héttel később a tünetek rosszabbodtak, és heves rosszullétekkel egészültek ki: ekkor került az ügyeletre a fiú. Kiderült, hogy a problémát aneurizma okozza gerincvelő artériájának bal oldalán, a nyaknál. Hamarosan műtére került sor, amelynek során az aneurizma és a meggyengült gerincvelő artéria eltávolításra került. A fiú végül teljesen felépült, maradandó idegkárosodás nélkül.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: