Tippek depresszió ellen

A kóros hangulati állapot, a depresszió a legelterjedtebb lelki betegség, mondhatni népbetegség, hiszen minden harmadik-negyedik ember számíthat arra, hogy életében egyszer maga is átél egy hangulatzavarral járó epizódot.

Ma már több tucat igen hatásos gyógyszer létezik, amelyek az esetek egy jelentős részében megszüntetik a panaszokat, javítják a közérzetet. A gyógyszerek előírásszerű szedése mellett azonban maga a beteg is sokat tehet azért, hogy hangulati állapota mielőbb egyensúlyba kerüljön.

Kerüld a fogyókúrát és a kialvatlanságot

A depressziósoknál a mentális (azaz lelki, gondolkodásbeli) működés különösen szoros kapcsolatban van a testi kondícióval. A depressziósok érzékenyebbek a testi problémákra, mint az átlag. Fokozottan kell hát ügyelniük, hogy minden körülmények között eleget aludjanak, a megszokott időben feküdjenek és keljenek. A kialvatlanság önmagában elég lehet ahhoz, hogy komolyan visszavesse a már elért állapotjavulást. A kávéivást ajánlatos a minimumra csökkenteni, ahogy az alkoholfogyasztást is, mert ezek erősen befolyásolják az agyműködést, és a hangulati ingadozást még nagyobbá teszik. A depressziósok lehetőleg ne tartsanak szigorú, azaz éhezéses fogyókúrát, ez ugyanis szintén fokozza a hangulatingadozást.

Az utóbbi időben széles körben megismételt vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres, mérsékelten intenzív testmozgás csaknem a gyógyszerekkel egyenértékű hatású mindenfajta hangulati betegségre, és segít a kiújulás megelőzésében. A rendszeres testmozgás során ugyanis agyunk nagyobb mennyiségben bocsát ki hangulatjavító hatású vegyületeket.

Az Egyesült Államokban több klinikán végeztek kísérleteket súlyos depressziósokkal , akiknek négy héten keresztül a hét öt napján 30 perces erőteljes sétát írtak elő. A gyógyszerszedő kontrollcsoporttal összehasonlítva a gyaloglók nagyobb részét hamarabb el lehetett bocsátani a kórházból, mert meglepően gyorsan kilábaltak a kóros lehangoltságból.

A mozgás boldogsághormont termel

A depressziót egy szemléletes hasonlat szerint úgy kell elképzelnünk, mintha a parkolóban az autónkkal beszorultunk volna a többi jármű közé. Mindegy, mi az oka, mi kormányoztunk ügyetlenül, vagy a többiek álltak hozzánk túl közel, a végeredmény ugyanaz, és ebből a helyzetből kizárólag apró, kitartó és türelmes mozdulatokkal van kiút. Természetesen ez a lelkileg egyensúlyban levő autósnak sem könnyű, hát még a kóros hangulatban szenvedő depressziósnak. Lényeg, hogy a hasonlat jól leírja, hogy apró, kitartó lépésekkel a beteg maga is hozzájárulhat elindulásához felfelé a depresszió lehúzó spiráljából.

Van megoldás a depresszióra! (Forrás: Europress)

Ide tartozik, hogy tudatosan kerülje az olyan helyzeteket, embereket, amelyek biztos ártalmasak. Ilyen lehet azoknak a társasága, akik kizárólag rémtörténeteket mesélnek vagy lelkileg "molesztálják", cukkolják az illetőt. Az ilyen "energiavámpírok"-tól, de még a hétköznapok apró rúgásait osztogatóktól is célszerű távolságot tartani.

Majdnem biztos, hogy árt a televízió, ez ugyanis sokkal nagyobb arányban tálalja a világ szörnyűségeit, mint ahogy az a valóságnak megfelel. Gyakran jelennek meg a képernyőn agressziót, szorongást ébresztő, illetve az önbizalmat megnyomorító történetek, személyiségek. Ráadásul a tévé mozdulatlanságra kárhoztatja a nézőt, aki ez esetben amúgy is valószínűleg mozgáshiányban szenved.

A lehangoltság időszaka nem alkalmas arra, hogy nagy változásokat vigyünk végbe az életünkben, sőt a tanácsadók nyomatékosan ajánlják, hogy lehetőleg kerüljük a nagy döntéseket. A depressziós gyógyulásáig ne kössön házasságot, ne váljon el, ne mondjon fel a munkahelyén, ne cserélje el a lakását, ne kezdjen építkezésbe, és semmiképpen ne vállaljon gyereket, abból a megfontolásból, hogy az kiutat jelent időszerű reménytelenségéből. A "minden mindegy", azaz a reménytelen vagy éppen a felhangolt, mániás állapottól vezérelve a depressziós könnyebben keveredik bele kockázatos dolgokba. A betegség legsúlyosabb "szövődménye" a rendkívül magas öngyilkossági kockázat. Ezért, aki tudja magáról vagy gyanítja, hogy komolyan depressziós, jobb, ha minél kevesebbet vezet autót, ideiglenesen félreteszi a veszélyes sportokat.

Másfajta kockázatot jelent, hogy különösen a mániás depressziósok a felhangolt időszakukban, amikor úgy érzik, nekik minden sikerül, meggondolatlan költekezésbe foghatnak, ami néha olyan súlyos következménnyel jár, hogy akár teljes vagyonukat is elvesztik. Ezért aki már érzett ilyen késztetést, vagy történt is vele hasonló, annak ajánlatos megnehezítenie magának a korlátlan költekezést. A bankban korlátozni lehet az egyszerre felvehető pénzösszeg nagyságát, közelálló családtag, barát "ellenjegyzéséhez" kötni a pénzfelvételt.

Gyógyító háziállatok

A depresszió különösen fájdalmas tünete, hogy a világtól elidegenedettnek, tökéletesen magára hagyottnak érezheti magát a beteg. Mivel nehéz e lelkiállapotot másoknak megmagyarázni, gyakran a környezet értetlensége is mélyíti az elszigeteltséget. A tapasztalatok szerint azonban még a magukba forduló depressziósok is valamelyest megnyílnak, ha hasonló helyzetben levőkkel kerülnek kapcsolatba. Magyarországon - egy-két kivételtől eltekintve - még nem jött létre a mentális betegségben szenvedők önsegítő hálózata. Az interneten található néhány magyar nyelvű weboldal, ahol lehet beszélgetni betegtársakkal, szakszerű információk olvashatók a depresszióról (pl. www.bura.hu ).

Kísérletek igazolják, hogy a depressziós vagy arra hajlamos embernek jót tesz egy háziállat társasága. Velük ugyanis szavak nélkül tud kommunikálni, és különösen a kutya és a macska testi közelsége ragaszkodása amolyan mellékhatások nélküli hangulatjavító pirulaként működik. Hasonlóképpen jó hatású a zene, mert a depressziósoknál általában lelassult és aggodalmaskodó gondolkodást kikerülve, közvetlenül hat az agyra: észrevétlenül stimulálja működését. Ilyen célra a hangos és erős érzelmet, derűt kifejező zene a jó, természetesen ízlése szerint.

A depresszió a beteg nézőpontjából az egész életet elviselhetetlen sivataggá teszi. Az érintett átmenetileg elfelejti, hogy valaha bármit is élvezni tudott. Ezért nagy siker az is, ha csak rövid időre is, de parányi oázist tud maga körül teremteni. Önnön figyelmünk elterelésének sikere megerősíti a reményt, hogy egyszer az egész sivatag ismét oázissá válhat. Természetesen az előbbiekben felsorolt tippek, tanácsok semmiképpen sem helyettesítik a komoly depresszió esetén szükséges orvosi segítséget. Annak eldöntéséhez, hogy az észlelt tünetek mennyire súlyosak, olvasóink figyelmébe ajánljuk a Depresszió tesztet .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra